Nemrég jelentkeztem egy operába színésznek, pontosabban igazán arra a szerepre jelentkeztem, amelyik a főszereplő alteregója és van egy (vagy több) rész a darabban, ahol meztelenül kell táncolnia, vagy táncot imitálnia, vagy gőzöm sincs mit kell csinálni, de nekem mindenképpen ez tetszett, mert csak itt volt előfeltétel, hogy táncos legyen az illető.

Mindig azt mondtam, az a zenész aki tud zenélni. (Így jöhetett Kínába N.H.-né aki minden darabot le tudott hegedülni amit kellett, tehát zenész. El is vittük. :) Ennek folyománya, hogy az a táncos aki úgy tud táncolni ahogy a rendező elképzeli.

Szóval ma volt a kászting (mindig pornóra asszociálok, ha ezt hallom de valószínű én vagyok csak ilyen perverz, remélem mindenki másnak színészek ugranak be) és majdnem nem mentem el, mert közben kiderült, (MA!) hogy ebben a darabban énekelhetnék is, és az fix.

Aztán arra jutottam, hogy fejben erre készülök két hete, mindenképpen meg kell próbálnom.

Lehet, hogy kidobnak az első rostán de legalább megpróbáltam. Utáltam volna magam ha nem megyek el, na.

Két perccel kettő előtt értem oda a válogatás helyszínére (bicajjal mentem, mert előtte gyorsan kellett egy kis optikai tuning szálkásító gyúrás, hogy hasonlítsak a fényképemre, amit az önéletrajzomhoz csatoltam, plusz két napja nem eszem szinte semmit) és ahogy beléptem a terembe egy fél másodpercre elakadt a lélegzetem. Körülbelül  hatvan férfi, (három sorban, kb. 25-30 szék per sor) többek lábán balettcipő, nagyon látszott, hogy kik azok, akik hivatásosak.

A fickó elmondta mit szeretne, én meghallottam, hogy Pina Bausch és megnyugodtam. Ha valahogy igazán tudok táncolni hát az pont a Pina Bausch-féle modern tánc.

Az első feladat az volt, hogy egy zenére kellett improvizálni. Ez volt a legjobb. Teljesen ki tudtam zárni a külvilágot. Sokszor csukott szemmel táncoltam, hogy ne zavarjanak a többiek, ugyanis csoportokba voltunk osztva és három ember nézte végig az összes csapatot. Voltak jók (nyilván a profi táncosok voltak a legprecízebbek, csak náluk én hiányoltam az összhangot, és nem a zenére táncoltak, hanem "csak" táncoltak) de tudtam, hogy benne vagyok a legjobbak között.

Mondjuk ezt már közben is éreztem. Mikor a tested pattanásig feszül, hallgatod a zenét, és jön egy impulzus, mint egy áramütés. Emelkedik a kezed, megfeszülnek a hátadban az izmok és inak, és hagyod, hogy sodorjon magával az energia. Minden mozdulatod egyetlen célnak van alárendelve, hogy a legjobban transzformáld a zenét mozgássá. Az egész az ösztönökről szól.

-És akkor Marika egyensúlyozna a bal kezén, ti meg mögötte lebegnétek. Megoldható?

 

Ezután kiválasztottak körülbelül húsz embert, akiknek pantomimezni kellett, kifejezetten kérték, hogy ne táncoljunk, színészkedjünk.

Innen már rutin volt, mert bár színész sem vagyok, de mégis.

Meg kellett mérgezni valakit zenére. Alap.

Szóval a végén kiválasztottak hat embert, akiknek két hét múlva mondják meg, hogy pontosan mi is a feladat, és ENGEM engem választottak ki arra a bizonyos szerepre amire mindenképpen táncost akartak, úgy hogy a végén volt olyan hivatásos táncos aki odament, hogy ő elvállalná, és mondták neki, hogy az vagy T.B. lesz (újaknak: én) közülünk, vagy senki.

Aztán kiderült, hogy a létszám azért csak hat és nem nyolc, mert a rendező hoz magával Berlinből két táncost, akik mindenképpen benne vannak. Így most csak az a kérdés, hogy milyen szerepem lesz? Egy sima színészi, vagy ha jobb leszek a szerepre mint a berliniek akkor én leszek Hamlet meztelen dublőre, aki bár nem is igazán táncol, mégis ragaszkodtak hozzá, hogy táncos legyen.

Ennyi. Mi a tanulság? Szerencsém volt.

Másrészről nem tudom magamban tartani, hogy miközben nálunk építik le a nyelvoktatást és a követelményeket, addig itt a folyékony angol hiánya kizáró ok lett volna. 

(És a fickó mindenkit kérdezgetett, hogy mennyire tudunk franciául? Én mondtam amennyit tudok: -Je parle un tout petit peu francais. Egyébként TÉNYLEG csak ennyit tudok meg hogy: zsömápel T.B. kész passz. De valamiért ezt mindig elhiszik, és tudjátok, hogy van a mondás, az tud franciául akikről a franciák elhiszik. Meg különben is addig még van egy hónap, másrészt a rendező tuti tud angolul, majd azt erőltetjük jobban. :)

Ha lehet mégis egy tanulság: csak azért mert nem vagy táncos, ne tartson vissza, hogy jelentkezz egy munkára ahol táncost keresnek. 

:)

Plusz egy vicc.

Megy nyuszika az erdőben, találkozik az aggyal.
- Hé agy, van egy melled?
- Nincs
Megy tovább nyuszika az erdőben, találkozik a maggal.
- Hé mag, van egy melled?
- Van.
- És adsz is?
- Igen.
Mi ebből a tanulság?
Agy helyett, mag ad mellet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr293458870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

missMarple 2011.12.12. 22:15:41

Kinek az agy, kinek a mag.

weronique 2011.12.13. 13:24:17

Hát, tudom, szerény megjegyzés ez után a sztori után, de én csak annyit mondhatok most is:
IMÁDLAK!
Jó, hogy ilyen vagy, amilyen titkon mindenki szeretne lenni. Csak... Te helyettem is vagy ilyen ;)
Mindenesetre franciául azért tudok, ha ezt bármikor felajánlhatom, ne késlekedj kérni ;) Pl.: egy fülessel hallgatod az instrukciókat, aminek a végén itt ülök és mondom vissza a füledbe melyik lábujjadat emeld melyik szemöldököd után. Na? Beveszel a csapatba?
Imádlak zenésznek, énekesnek, táncosnak, embernek.
Et je suis trés fier d'etre ta soeur quand méme!!!

Piszke a Birtokról 2011.12.13. 13:32:18

És képzeld, milyen büszke lehet Rád a virtuális barátnőd Amerikában :)))

TáltosBandi 2011.12.13. 13:48:15

@weronique: Merci beaucoup.Compliment très gentil. Si vous avez besoin d'aide, vous pouvez être mon interprète.

TáltosBandi 2011.12.13. 13:49:15

@Piszke a Birtokról: Teeeeenyleg! Teljesen kiment a fejembol, nem vagyok valami rendes virtuális barát.

Mikaél 2011.12.13. 22:19:45

Kedves TáltosBandi !

Weronique pouvons être fiers de !
Tény, hogy "bevállalós" vagy...
Bölcs is?...

Megy nyuszika az erdőben, találkozik az aggyal.
- Hé agy, van egy melled?
- Nincs
Megy tovább nyuszika az erdőben, találkozik a maggal.
- Hé mag, van egy melled?
- Van.
- És adsz is?
- Igen.
Mi ebből a tanulság?
Agy helyett, mag ad mellet!

Zazálea 2011.12.14. 14:34:14

mindent elmondtak előttem, helyettem, csak annyit teszek hozzá, hogy kész vagyok ettől a sztoritól,rossz napjaimon olvasgatni fogom, szuper, na :o)

nagy gratula, nagyon nagy!

TáltosBandi 2011.12.14. 14:56:16

@Zazálea: Köszönöm szépen, nekem is hihetetlenek ezek a történetek de ott voltam, tehát elhiszem magamnak. :)

Akik a viccet nem értették: az ablakhoz én is oda féérjek, meztelen válladhoz érjen a vállam...

Bocs, hogy ez ebbe a kommentbe került Zazálea, remélem legalább nő vagy. (N.H.-né tudja olyanokról is, hogy kik, akik nekem csak egzotikus füszerek a fejemben ;)

vackor1b 2011.12.15. 10:48:31

Ez nem igaz, nem hiszem el:)))))
Legközelebb egy trapézon fogsz lógni és akrobata mutatványokat mutatsz be egy világhírű társulattal? Kezdem azt hinni, hogy az eredeti szakmád már nem is érdekel.
Mondtam már, nagyobb életművész szerintem nincs a világon. :)

Zazálea 2011.12.15. 14:32:14

NH-né ismer. de te is.:o)

egyébként majd egy olyan fotót kérünk, amit itt közöltél nekünk, csak még nem tudom, hogy te balról jobbra vagy jobbról balra lebegjél, esetleg a fél kezeden támaszkodva nyúlj valamiért - egyik jobb, mint a másik, hogy pedig mindez összhangban van, az már-már a hihetetlen kategória gyermeke

Tésasszony 2011.12.15. 19:39:27

Te drága nagyszerű EMBER! TEEEEEE....
GRATULÁLOK!
Bár csak én is ott lehettem volna a táncosok között, persze ahhoz az kellett volna, hogy női táncost keressenek, meg még sok minden kellett volna, de annyira ott éreztem magam ahogy olvastam az élményeidet. Ott éreztem magam a helyedben, benned...olyan jó lehetett! szuper, fenomenális érzés...
szeretlek!

nux vomica 2011.12.17. 23:08:37

@Tésasszony: ez itt szerelmi vallomás?
Mit szól a Ténsúr?

nux vomica 2011.12.17. 23:10:23

Gratulálunk!
Ügyes, őstehetség. És akkor most táncolsz, énekelsz, vagy mindkettő?

Mikaél 2011.12.20. 13:35:40

@nux vomica:
Kedves nux vomica !
Te is úgy látod !
Te tudsz valamit? Már mint, Tésasszonynak az ura Ténsúr ?(van neki, és így ismerhetjük,...szóval érted?)

Tésasszony 2011.12.20. 23:13:41

@nux vomica: szerelmi vallomásnak nem mondanám...a tánc, a zene iránti vonzalom nagyobb! a végén csak úgy kijött a számon...
Szerintem Ténsúr nagyon boldog mellettem!

Mikaél 2011.12.21. 19:00:25

@nux vomica:
Kedves nux vomica !
Sejtettem hogy nem az "asszony nevét" vette fel a párja...
süti beállítások módosítása