Bécsi magyarokkal készített interjúsorozatom első részében ma a Theater an der Wien fiatal táncosát mutatom be. A színház pincéjében találkoztunk az új darab főpróbájának szünetében. Egy csésze levest kanalaz, fürdőköntösben.

T.B. : - Szervusz! Jó étvágyat! Tegeződhetünk?

S.V. :-  Köszönöm! Persze, nagyjából egy idősek lehetünk.

T.B. : - Mit ettél ma eddig?

S.V. : - Ezen a levesen kívül? Két gramm C vitamint, meg egy mini Tobleronét háromkor. Plusz három liter vizet.

T.B. : - De nem ez az általános?

S.V. : - Nem. Most a főpróba miatt nagyon vékonynak kell kinézni. Egy halottat játszom, aki a színpadon zombi lesz, és magával akarja ragadni a főszereplőt a pokolba.

-Legyen mondjuk olyan, mint egy fejbelőtt, megkínzott, pár hete oszló hulla

 

T.B. : - Eddig nem sokat voltál a színpadon.

S.V. : - Az első felvonásban öt percet. Ez egy nagyon fontos rész a darabban. Nem vérezhetem össze a színpadot, ezért végig a hátamon kell csúszni, úgy mintha a lábaim bénák lennének. Sokat próbáltuk amíg a rendező elégedett volt a jelenettel.

T.B. : - Jól fizettek ezért az öt percért?

S.V. : - Nem az öt percért fizetnek. Játszunk ma este hetvenen, és csak én tudom ezt így megcsinálni. Minden nap hat óra próba délelőtt, délután, hétvégén is. Hetek óta nem volt szabadnapom. Minden nap egy óra nyújtás bemelegítés, fél óra futás és egy óra konditerem. Ehhez jön, hogy általában éhes vagyok. Tegnap reggel hétkor kimentem a konyhába, és ölni tudtam volna egy szelet csokiért, helyette egy kanál müzlit ettem. Ez volt a reggelim. 184 centi vagyok és 72 kg. Ha felszedek pár kilót, már nem úgy néz ki a sminkem. Hogy a kérdésre is válaszoljak egy előadásért száz eurót fizetnek. Plusz a próbákért de azokért sokkal kevesebbet.

T.B. : - Ez sok, vagy kevés?

S.V. : - A statiszták harminckét eurót kapnak egy előadásért, de ezért egy órát a színpadon vannak. A kóristák ötvenet, de meg kellett tanulniuk az egész operát olaszul, és rengeteget kell játszaniuk és énekelniük. Így nézve sok. Magyarországon a minimálbér 93.000 forint. Ez nekem három előadás, negyed óra a színpadon. Így nézve sok.

T.B. : - Hol helyezkedsz el a színházi hierarchiában?

S.V. : - Mindenki másnak hétkor kezdődik a darab, nekem nyolckor. A többieknek fél hatra kell jönnie, nekem hétre. Van egy öltöztetőm, két fodrász csinálja a hajam. Négyen rajzolják a sminkem. A főszereplővel pont ma néztük át a jelentünket partitúrával, egyáltalán nem éreztette, hogy ő felettem áll. Nincs igazi hierarchia, de ha lenne akkor a kórustagok és a szólisták között.

T.B. : - Melyik a legnehezebb jeleneted a darabban?

S.V. : - A második felvonásban van egy jelenetünk Annával mielőtt megöljük őt, a vállamra ugrik és onnan kiabál a közönség felé. Itt hat méter magasan állunk a negyvenöt fokos szögben megdöntött emelvényen. Ott azért nagyon koncentrálnom kell.

T.B. : - Milyen volt a közös munka Torsten Fischerrel?

S.V. : - Néha nehéz megérteni, mit akar. Szerintem van, hogy ő se tudja, inkább csak érzi. Sokat kísérletezget, próbálgat. De soha  nem nyugszik addig amíg tökéletesen olyan nem lesz ahogyan szeretné. Nincs nála kilencvenkilenc százalék. Ezt szeretem benne. Kicsit nyers de nagyon profi. Múltkor azt mondta az egyik énekesnőnek, hogy ő meg tudná rendezni ezt a darabot egy fekete üres szobában. Lehet, hogy nem tetszene senkinek, de neki igen. Ezt nagyon imádtam. Komolyan gondolta.

T.B. : - Mit üzennél a magyar fiataloknak, akik külföldön akarnak dolgozni?

S.V. : - Tanuljanak nyelveket. Ez a legfontosabb. A következő előadás válogatásán már a kiírásban előfeltételként szerepelt, az angol nyelv ismerete, hiszen a rendező amerikai. Mikor kijöttem megszenvedtem a némettel, de muszáj angolul is tudni. Egy Oscar-díjas rendező nem akar tolmácsot. Azt akarja, hogy megértsék.

T.B. : - Mi volt a legszebb bók amit kaptál?

S.V. : - Valaki múltkor azt mondta olyan voltam a színpadon, mint David Beckham jobb lába. Nem nézek focit, de ez jól esett.

 

Még volt pár kérdésem, de hívják a hangosbemondón. Elnézést kér és elköszön én pedig visszamegyek a második felvonásra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr824126848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása