Erről is már rég akartam írni, egy ilyen nagy coming outtal, hogy nekem tetszik a feng shui. Nem az a fajta, hogy hová kell békát tenni, ugró delfint, meg ilyeneket, hanem az, hogy hatással vagyunk a környezetünkre, az meg hatással van ránk. És az is, hogy amikor az ember abszolúte tehetetlennek érzi magát az élete alakulásában, és csak sodorja az áradat, vagy pont ellenkezőleg, holtágba került és pangó vizekre, akkor mégis van a világnak egy szöglete, amit még ő rendez, rajta múlik, hogy milyen, és ha letakarítja a könyvespolcot, akkor úgy érezheti, hogy igenis, tett valamit azért, hogy jobb legyen, és ez az érzés már fél siker. Nem beszélve az ilyen otthonülő feleségekről adóstársakról, mint én, akiknek vajmi kevés befolyásuk van a másik fél karrierjére, mégis a legjobban szeretnének segíteni, szóval az ilyeneknek találták ki a karriersarkot, meg a porszívót, meg a felmosórongyot. 

 

Innentől csak erős idegzetűeknek. Én szóltam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek egyébként kiterjedt irodalmi ismereteim a témában, egyszer kölcsönkaptam az egyik nővéremtől, aztán (miután gyorsan vele is elolvasattam) ajándékba is megkaptam a másiktól Halász Andrea F.s. című könyvét, ezt olvastam, nekem megfelelt, misztikum és keleti tárgyak boltjának reklámjaitól mentes, szimpatikus kézikönyv. Pont akkor olvastuk egyébként a kisebbik nővéremmel, mikor a nagyobbik költözött, és jól megszakértettük az új helyen, hogy hová kerüljön a komposztosláda (oda? mi? az a szerelem-sarok, ne mááár), meg hogy hová kellenek kislámpák (ide mindenképp, hogy felmenjen a lépcsőn a csí), meg jó-e a háló új színe, majdnem ki is dobtak minket a háziak, de megúsztuk.

A nagy lelkesedés új, berendezendő ház és lakás híján aztán persze le is csengett, azért az álláskeresés elején gondosan kitakarítottam minden karrier-sarkot, biztos, ami biztos, és meg kell mondanom - ld. fentieket-, hogy nagyon jólesett. És nem, nem gondolom kudarcnak, hogy még mindig nem dolgozom, mert ez egy egészen más történet, de tényleg.

Szóval mikor rámszakadt a nagy szabadság tavaly nyáron (őőő, vagyis amikor a doktorimat kellett írnom), akkor nekiálltam komolyan megrajzolni a lakás térképét. Mert persze fejben már így is belőttem pár dolgot, de például kiderült, hogy az előszobánk meg a fürdő teljesen kiesik, nem is számít a térképbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ezért ilyen lett:

 

Na, gondoltátok-e volna, hogy miután évekkel ezelőtt ideköltöztünk, a konyha utcai frontját rendeztük leghamarabb teljesen ösztönösen? :) mert például a főzés egyáltalán nem központi téma nálunk. Mégis ide került leghamarabb színes függöny, cuki szőnyeg, képek a falra, szeretjük :) és a vendégek is mindig dicsérik, hogy jó ott lenni (mert úgy néz ki, mint egy óvoda, fogalmazta meg valamelyikük).

A pártfogók, utazás részen meg nagy becsben tartott, sokat simogatott vadiúj mosógépünk került, meg a kedvenc könyvespolcom (persze külön helységben). Azt hiszem, nem is panaszkodhatunk az elmúlt évek utazásaira, bár egy ideje nem takarítok itt olyan lelkesen.

A tudás, bölcsesség sarok némileg befejezetlen, és mostanában határozottan rendetlen is, a térkép megrajzolása előtt azt hittem egyébként, hogy ez a család, meg az egészség, hát, nem is tudom, minek jobb vagy rosszabb. De a jövőben rendezésre kerül, mert ez az egyetlen sarok, ahová még befér a komód amire szükségünk van, hátha megjön az eszünk is :).

A gazdagság és siker egy állandó hotspot, itt a számítógép, de vannak terveim, hogy hogyan fogom felszámolni a káoszt (veszek pl egy mappát, amibe lefűzöm TB irdatlan mennyiségű papíralapú anyagát amit a disszertációjához gyűjtött), és némi lomtalanítást is tervezek az idetartozó könyvespolcon (nem kell valakinek Lynn Margulis* Enviromental evolution c. könyve? és a 27. OTDK biológia szekciójának absztraktjai?)

Aztán kicsit aggaszt, hogy hír és hírnév sarok egyik része TB hörcsögkuckója,  itt teremnek például a félpár fekete zoknik (ld korábbi bejegyzések), másik része viszont a nappali kényelmes, de lakberendezési szempontból kissé elhanyagolt része, ahová innen-onnan örökölt (így nem általunk választott színű) dívány és függöny van. Évek óta nagyon zavar, de most megvilágosodtam, miért. Mert nekünk ide narancssárga kell, meg piros, meg sok élet, nem uncsi sötétkék. Díványt mondjuk nem fogunk cserélni, de majd kiokoskodom valamit.

Na, ha valaki idáig bírta, akkor vagy nagyon unatkozik, vagy nagyon szeret minket, vagy kicsit perverz. A bejegyzésnek nincs csattanója, a lényeg valahol az első bekezdésben volt, aztán csak elkapott a hév: inkább nekem jelent sokat az összefoglaló. Mert tervezésben nagyon jó vagyok :) kivitelezésben kevésbé. És ezért kell a rendszer, kellenek a listák, az összegzések, meg igen, még mindig kéne valaki, aki tartja bennem a lelket, hogy el is végezzem, amit elterveztem. TB szegény már a munkába menekült, holnap talán mégis kidobom azt a hervadt virágot a szerelem sarokból konyhából :)

 

*egyszer láttam egyébként élőben is, pont úgy néz ki, mintha Meryl Streep tesója lenne

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr944324643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piszke a Birtokról 2012.03.20. 23:10:00

Na, én meg amennyire magamhoz nem írok, itt egyfolytában kényszerem van.
FS: ha van kedved, nézz rá a Birtok alaprajzára, aztán rettents meg Te is - egyik FS-őrült barátunk szerint a legjobb lenne, ha az egészet ledózerolnánk, újrakezdenénk, de legalábbis tényleg az istállóba tennénk a hálószobát, hogy a WC-fürdő ne arra a területre essen a térképen, ahol most van, mert különben hujjuj, ahogy azt a mostani helyzet is illusztrálja.
Félzoknik: napokban találtam, Rád gondoltam, csak lusta voltam visszakeresni a poszt, de ha már így szóba jöttek, akkor: zoknimedve themetapicture.com/this-is-how-you-create-a-teddy-bear-from-a-sock//
és zoknimajom free.bridal-shower-themes.com/how-to-make-a-sock-monkey-by-hand

Ziebi 2012.03.21. 01:34:21

Egy időben és is narancssárga sötétítőt akartam,mert hogy milyen tökjó napsugaras lesz odabent a színvilág ha átsüt rajta a Nap. Aztán közbejött pár dolog:
1. rájöttem hogy a hálóba nem jó, mert én barlangban szeretk aludni, ha sötétítő akkor legyen sötét.
2. a nappali egyik bútorához se menne :D

így lett bordó. szeretem. :)

Zazálea 2012.03.21. 08:42:32

mi meg csak úgy élünk, bele a világba, idetoljuk,odatoljuk a bútorokat, nem is tudom,el vagyok bizonytalanodva.
beleszédültem ebbe a post-ba, az az igazság.:)))

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.21. 13:53:28

@Piszke a Birtokról: Á, én nem vagyok ilyen keményvonalas, szerintem azt kell szeretni, ami van, meg abból a legjobbat kihozni. Inkább csak a színeken filózom, meg a hotspotokon, ahol mindig mindig rendetlenség van.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.21. 13:57:16

@Piszke a Birtokról: Az állatkák nagyon cukik, van is egy csíkos zoknim félretéve ilyen célra, na de fekete zoknikból mit csináljak? Fekete kismacskákat? :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.21. 14:03:24

@Ziebi: A hálóban nálunk is bordó sötétítő van, narancssárga sima függönnyel :) nagyon menő, szertjük mi is, meg mint később kiderült, f.s. Szempontból is jó választás volt.
De a nappaliba sárga, narancs, vagy piros kell, és ugye egyik sem sötétkék, mint a dívány vagy a fotelek. De asszem várok, míg a megfelelő leértékelt/turkált/örökölt dolgok összejönnek :).

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.21. 14:06:01

@Zazálea: Nálunk tologatni nincs nagyon lehetőség, szűkek a terek :)

Piszke a Birtokról 2012.03.21. 15:51:05

@Nils Holgersonné: fekete medve is lehet belőle. Fehér pólódarabokkal akár panda is. De kétségtelenül a gorilla a legtutibb ötlet :)

nux vomica 2012.03.21. 16:41:35

@Piszke a Birtokról: szerintem, bár nem láttam az alaprajzot, ha a magyar építészet szerint tájoltok, akkor a magyar -sajnos írásban alig hozzáférhető helyeken- építészet egészséges vonulatát követitek. Az egész FS. csak azért kapott ekkora szerepet Európában, mert csak ők gyűjtötték ennyire össze a tudásukat az ember és környezet kapcsolatáról.
Sok régi magyar falut átnézve- járva nagyon jól adaptálható, megvalósítandó dolgokat lehet találni.Sok sikert a birtok általatok megálmodott átalakításához.

nux vomica 2012.03.21. 16:45:10

Váltani csak azért kell, mert belülről kívánod a szép színeket, most jött el az ideje.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2012.03.22. 07:07:26

En az "alkotokeszseg, gyerek" reszen rohogok. Az valahol a konyhapult kornyekere esik. :-)
Bocsi! Tudom, hogy ez az egesz valami sokkal komolyabbrol szol. :-) Bele sem merek gondolni, hogy vajon az uj lakasunk megfelel-e a FS-nak. Remelem, hogy igen, mert eleg sokba kerult :-).

Zazálea 2012.03.22. 11:49:13

mint a sakktáblán, úgy vagyunk, ha egyet eltolunk, kettőt még legalább el kell, vagy azért, hoyg elférjen, vagy azért, hogy még tudjunk közlekedni

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.22. 13:34:44

@Piszke a Birtokról: tényleg, a panda cuki lenne. Na majd körbenézek a családban, hátha van valakinek lyukas/félpár fehér zoknija, aztán majd jelentkezem (magamat ismerve egy páréves projekt lesz, de sebaj)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.22. 13:35:40

@nux vomica: az a baj, hogy a tradicionális magyar építészetben nem volt fürdőszoba. Piszkééknél meg van :) de egyébként igazad van.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.03.22. 13:39:12

@Bécsi_Nikol: neeem, pont szerintem nem komoly az egész. Mármint nem az a lényeg, hogy a konyhapultnál van az alkotókészség (bár nem vagyok egy konyhatündér :)), hanem hogy a konyhapult rendben legyen, szeressek ránézni, legyen jó ott lenni, legyen ott valami kreatív. Ha épp elakadok és nem érzem magam alkotónak, akkor fejben foglalkozom egy kicsit a lakás megfelelő pontjával, hogy mit lehetne javítani rajta. Akkor is, ha épp ott a szemetes.
Ilyen szempontból bármilyen is az új lakásotok (szuper, persze :)), nem ettől függ, hogy megfelel-e az F.S-nek.

Mikaél 2012.03.22. 20:18:39

Hogy miért is kell a narancssárga sötétítő?
Jó dolgunkban?
Vagy mert...
Bírtam "cérnával"...

Gem 2012.04.03. 09:33:54

@Nils Holgersonné: Nálunk van, ha eszembe jut otthon, előszedem.
süti beállítások módosítása