Az újévi fogadalmakban pont annyira hiszek, mint a vasárnap estiekben... vagyis eléggé ahhoz, hogy időről időre megfogadjak valamit, amit aztán vagy betartok, vagy nem, de nem is baj, mert az a lényeg, hogy próbálkozom.

És mindig jó, ha nyoma van, vissza lehet nézni az újabb motivációért, meg adott periódus végén levonni a konzekvenciákat.

Szóval:

- 2013-ban végre tényleg megújratanulok németül. Szeretném elérni minimálisan azt a szintet, ahogy 16évesen beszéltem németül, ha ennél jobb lesz, én csak örülök. Ehhez a terv az, hogy Pallitsch néni minél többször jöjjön át, szemet hunyok az erős wienerisch akcentusa felett, mert cserébe türelmes (és aranyos, meg intelligens. És odavan Liliért). Valamint az évi átlag egy helyett öt könyvet szeretnék németül elolvasni az év leforgása alatt. Lehet hangoskönyv is. Nem sok, de a heti beszámolókból megtanultam, hogy a kevés is lehet épp elég

- rendet teszek, és rendet is tartok a számítógépünkön

- FlyLady (méltatlanul háttérbe szorult kedves barátnőnk)* - nem azért, mert takarításmániás vagyok, hanem mert erősen hat a lelkiállapotomra a környezetem és vica versa

- befejezem, amit elkezdek (nyilván nem lehet mindig mindent, de törekedni lehet, törekedni jó)

- újra beüzemelem a biciklit (valószínűleg nem úszom meg a szervízt) - alig várom, hogy TL üljön, és vihessem ide-oda!

* a rendes takarítást mostantól úgysem ússzuk meg, Lili ma reggel már feltörölte a nappalit és az előszoba felé tartott, mikor elkaptam. Viszont hallgat a -Ne edd meg a szőnyeget! felszólításra.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr785008004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnabálna 2013.01.09. 20:53:42

adj rá vmi régi rongyot, amit úgy is kukáznál s gyönyörű fényes padlótok lesz :D

nux vomica 2013.01.09. 23:56:46

mindig mondtam, hogy a kisgyerekes lakások a legtisztábbak:-)
Vagy, mert anya parázik, hogy valamit feleszik a gyerek, vagy mert gyönyörűen a ruhácskájával "vikszeli" fel a padlót a kis csúszómászó.

Ziebi 2013.01.10. 04:40:35

A flyladyt en is ujrakezdem. Mar nemsokara :D

KisCsetresz 2013.01.10. 13:54:37

Nem tudtam mi lehet a FlyLady, úgyhogy gyorsan utána olvastam. Én is beszállok! Karácsonykor kipróbáltuk a citromos tűzhelytisztító praktikátokat is. Nem hittem a szememnek. :)

hbogi87 2013.01.10. 13:58:27

Èljen a FlyLady!! :D Szintén az újrakezdök táborát gyarapítom és maaaarha büszke vagyok magamra, mert tényleg müködik!! :D
Egyébként én is bensöséges viszonyt ápolok a porszívóval, swifferrel és annak is örülök, hogy még L.születése elött kiüldöztem minden vegyszert a háztartásból.

Kalor 2013.01.10. 16:23:05

akkor valaki csinaljon mar egy tablazatot a flyladysekrol, es jegyezzetek mar be pls, hogy haladtok! ;) :D

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.10. 18:00:07

@KisCsetresz: éljen, éljen! :) nem fogod megbánni. Nekünk személyre le van bontva, mert a fiúk szeretik az egyértelmű feladatokat...

mivel nincs mindig itthon citrom, most a citromsavas koktélokat próbálgatom, ha érdekel
(mármint takarítani)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.10. 18:00:40

@Kalor: :D hová csináljunk? vagy legyen egy bejegyzés, ahová kommentet írhat a többi flyladyző?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.10. 18:01:43

@Ziebi: te csak gyárts egy helyes listát a férjuradnak, aztán pihentesd a derekad, még szükséged lesz rá! :)

KisCsetresz 2013.01.10. 19:58:18

Fogyókúrázni is könnyebb csapatban. Lesz FlyLady-s blog?!

Nektek is az első takarításnál elszappanosodott a citrom? Jöhet a többi tipp is. Teljesen nyitott vagyok.

Kalor 2013.01.11. 10:53:14

@Nils Holgersonné: nem tudom, ebben ti vagytok a profik! :)

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.13. 23:51:55

En a FlyLady elott mindenkinek egy hatalmas selejtezest ajanlok. Mert kevesebb felesleges holmi (meg egyaltalan kevesebb holmi) kozott konnyebb rendet tartani. Meg ha minden elzarhato szekrenyekbe, akkor azonnal jol latszik, ha valami elol marad es generalja a rendetlenseget. Es minel kevesebb holmi legyen nyitott polcokon a konyveken kivul. Az is nagyban meghatarozza a portorlesi hangulatot es hatekonysagot. Ha sok a bisz-basz, akkor nehezebben szanod el magad, mig ha keves vagy netan nincs, akkor 5 perc a portorles. A 20 esves haztartasi tapasztalataim mondatjak ezeket velem. :-)

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.13. 23:54:38

Selejtezesben nagyon jo vagyok, a csaladom a megmondhatoja. Fel evente nalunk kotelezo program. Mar lassan nem is kell mondanom, a lanyok maguktol is tudjak. OK, azert 20 ev nem tunik el nyomtalanul. :-)

Gem 2013.01.14. 10:52:11

@Bécsi_Nikol: Az a baj, hogy én egy good wife részt sem láttam még, viszont sajnos a saját bőrömről tudom, hogy egy tíz évvel ezelőtti email vagy cetli mennyit jelenthet. Tavaly tavasszal pl. félmillió forintot nem vesztettem el amiatt, hogy egy 13 évvel korábbi, kézzel írt papírlapot (nem sorsjegy, nem számla, egyszerű firkálmány volt csak) megtaláltam. És van a lakásban négy egészen picike, kb. tízéves cetli, amit egyszer láttam kb. négy éve, de nem tudom, melyik dobozba tettem félre, ami hasonló előnnyel bírhatna, ha megtalálnám. Szóval nálunk a selejtezés csak nagyon óvatosan kivitelezhető... Egyébként meg tegnap kiszakadt a falból az egyik könyvespolc, úgyhogy a megfelelő motiváció sem hiányzik. És persze én lennék a legboldogabb, ha nagy ívben kukába vághatnék minden régi papírt.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.14. 11:00:53

@Gem: ne aggódj, a good wife-ban a nagymama tart rendet, mert anyu elfoglalt ügyvéd, apu meg börtönben (aztán háziőrizetben, de csak mirelit pizzát csinál). Legalábbis az első évadban.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.14. 11:01:36

@KisCsetresz: az mit jelent, hogy elszappanosodott? olyat nem csak az olajok tudnak? (meg a zsírok)

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.14. 11:12:28

@Gem: erre is van nagyon jó megoldásom. Az ilyen papírok olyanok, mint a kósza báránykák. Szépen össze kell őket terelgetni, mint egy nyájat és egy csini dobozba zárni őket.
Utána már csak azt a dobozt kell kinyitni, ha a kincseidet keresed.
Nálunk még az jó selejtezési taktika, hogy pl. a játékok, amikkel nem játszottak a lányok évek óta, emlékek nyaralásokról, a papírok több évre visszamenőleg egy-egy selejtezésnél lekerültek a pincébe/garázsba. Majd amikor már ott is selejtezni kellett, akkor szépen kidobtuk/elajándékoztuk, megsemmisítettük őket. Persze így is mindig megmenekül egy pár dolog, de sokkal sokkal egyszerűbb a lakásban a rendtartás illetve, ha keres az ember valamit, akkor csak néhány dobozt kell kinyitni és nem kell áttúrni az egész lakást. :-)
És nálunk évente kétszer van ilyen nagyselejtezős nap. A suli év végén és Karácsony előtt.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.14. 11:13:48

Ja, és feliratozni kell minden dobozt. Néha még egy tartalomjegyzék is hasznos lehet. :-D

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.14. 11:46:43

@Gem: @Bécsi_Nikol: ez a beszélgetés egyébként úgy a legviccesebb, hogy én ismerlek mindkettőtöket :D

málnabálna 2013.01.14. 12:05:56

@Bécsi_Nikol: mintha Imivel összebeszéltél volna :DDDD igen bisz-basz van dögivel meg selejtezés is mindig van, millió dobozunk telken, anyóséknál, sógornőméknél és itt is gyűlik a pincében meg fönt is...most praktikerből vettünk jan.elején 12 db bazi nagy műanyag átlátszó dobozt a következő selejtezésre :D gyerkőcök állandóan kinőnek csomó cuccot, cipőt...s megy ismerősnek, meg családba ill.esetleg a 3diknak, ha majd lesz, ha lesz...

málnabálna 2013.01.14. 12:14:18

@Bécsi_Nikol: EZT csináltuk mikor a pesti lakást eladtuk és vittük a cuccainkat le vidékre rokonokhoz... és nyaranta anyósék udvarára hurcoltam ki garázsból az összes dobozt...huh mennyi doboz felszabadult, irtó sok-sok mindent kidobtunk a feliratozás és cetlizés ellenére... juj és még mennyit ki fogunk!! karácsony előtt gyerekek szobáját lomtalanítottam, én cuccaim, papírjaim dobozban, de legalább magyaorkra és osztrákokra osztottam s ha vmit keresek legalább a 2 nem keveredik :D fly lady-t újra akarom napok óta kezdeni, de még nem ment...:( most csüt-re viszont muszáj ráncba szedni sok részét a lakásnak a nagy szülinapja miatt so nincs mese!! 7végén kamrát, ottani fiókokat rámoltam, ráment qva sok időm... és fürdőben polcokat... áááá az a gond, h sosincs vége az egésznek és a szinten tartás a legnehezebb, mert napi szinten oké, h kicsit kell velük foglalkozni mégis rengeteg!
nekem pl.nagy feladat a mosott és szárított ruhák elpakolása, az uram mai napig nem pakolja el arra hivatkozva nem tudja hol a helye, meg nekem sec-perc elpakolni, ah már úgy is a kezemben van, NEM sec perc, mert 4 rend ruha 4 embernél 4 felé és ki tudja hány féle polcra, fiókba kell elpakolni és nekem ez az agyrém része :DD

málnabálna 2013.01.14. 12:17:38

@Nils Holgersonné: és mi van, ha nincs otthon a TB? áveszed az összeset, v.megvárják a feladatok?? az agyunk tom egy idő után átáll arra,h nah ez+az a másik feladata, s nem tárazzuk be az időbeosztásunkba s ha nyakunkba szakad, 1-2 még oké, de ha 4-5 dolog?..az már kicsit megterhelő mire átállunk sztem...

málnabálna 2013.01.14. 12:21:03

amúgy rájöttem a dolog nyitjára: NEM kell otthon lakni, csak aludni kell hazajárni :D így ha puccba van vágva lakás, akkor a szinten tartás is okés! :D
de most komolyan, szembe szomszéd csaj, egyedül neveli a 2 gyereket, ergo ők csak 6-7-8 körül járnak haza, rögtön porszívózással kezdi és óramű pontossággal 7:20-kor hagyják el a lakást... otthoni reggeli nem hiszem, h van, ebéd végképp nem... 7végén szinte soha nincsenek otthon gyerekek, mert vagy nagyinál v.apucinál dekkolnak.. hát kérem nála mindig szinte minden ragyog, bezzeg nálunk :D de mire rájöttem a nyitjára már nem ámulok annyira, mert hiszen ágyra járóak csak... én, mi meg szeretünk otthon kuckózni, főzni, stb

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.14. 14:43:45

@Nils Holgersonné: és ez most jó nekünk? :-) Mármint az ismerettség az persze, hogy jó, de a megfelelő reakciókat adtuk a témára? :-D

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.14. 14:46:04

OFF - By the way, Angliában leesett 0,5 cm hó és mindenki kétségbe van esve, hogy havazik. Meg, hogy mindjárt lebénul a közlekedés meg Heathrow. :-)
Bécsben van vagy 50 db jégelenítő gép, míg a nagy reptéren állítólag csak 4 van. Mondjuk ezt nem tudom, de akár lehetséges is.

KisCsetresz 2013.01.14. 15:17:50

@Nils Holgersonné: Biztos, amit leoldott a citrom, mert csak először lett olyan érdekes. második nekifutásra már normális citrom maradt.
süti beállítások módosítása