Előre szólok, nem lesz kép, nincs kedvem lefényképezni a padlizsánokat, akit ez aggaszt, ne olvasson tovább :)

Szóval az egész úgy kezdődött (vagy nem is, az egész ott kezdődött, mikor beköltöztünk, vagy talán még hamarabb, nem is tudom), hogy egy rövid vendégeskedés után, mikor itt járt TB két legkedvesebb jóbarátja Lilinézőben, rajtunk maradt egy doboz friss gomba, amit egyikőnk sem szeret, és mivel szomszéd-Ági épp nem volt a városban, levittük Radica néninek a földszint kettőbe. Ez volt a mi befektetésünk a történetbe, mondhatni.

Radica nénivel szemben most azt a trükköt próbálgatom, hogy direkt örülök, ha találkozunk, és nemcsak, hogy meghallgatom a soha véget nem érő szófosást  mesélést, hanem kérdéseket is teszek fel.

Aztán van a Frau Pallitsch, a jobb (oldali) szomszédnéni, aki 85 lesz augusztus végén, és az első perctől kezdve szeret minket, bár nem sokat beszélünk, de mióta tudta, hogy lesz Lili, időről időre becsöngetett, hogy hogy vagyunk, minden rendben van-e, és nem is tart fel, csak benézett. Aztán még valamikor az első hetekben átvittem Lilit megmutatni, és pont nála volt egy másik öreg hölgy a harmadikról, Frau Bocher, aki nem igazán szokott minket felismerni az utcán, de akkor ketten olvadoztak a babától, aki szokás szerint átaludta az egészet. Aztán a következő héten Pallitsch néni hozott egy csomagot, egy bárányszámlálós pizsamával, direkt nagyobb méretben (74-es), mert tudja, hogy ilyenkor az elején mennyi mindent kap a baba, és később meg nem, így volt ez már hatvan éve is, mikor az ő fia született. És három napja meg lenézett a Bocher néni, hogy csak egy kis köszöntőajándékot hozott a Lilinek. A képeslap szépen megvonalazva, olyan szögletes, öreg írással megírva, kis matricával ragasztva. A csomagban meg aventes kiskanál, előke, bababögre. 

ajándék.jpg

Hoppá, mégis van illusztráció: Bocher néni ajándéka, angyalkával, képeslappal

És aztán a múltkor, mikor itt voltak tesómék (erről is lesz majd mesélős), és jöttem haza a boltból, Radica néni elkapott a folyosón és összepakolt nekem vagy 10 kiló zöldséget, paradicsomot,uborkát, krumplit, cukkinit, padlizsánt, hogy ezt az unokái hozták Boszniából, de ez már idén a harmadik szállítmány, és neki most sok a dolga, nem nem tudja se lefagyasztani, se befőzni, az unokák se eszik már, nekünk meg biztos jól jön. 

Most egyébként abban a kegyelmi állapotban vagyok, amikor többet érek a mezők madarainál, és minden lesz, amire szükségünk van, legyen az pénz, vonatjegy, árnyékos hely a strandon vagy egy jó beszélgetés.

Szóval ilyenek vannak. Burokban élünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr944716065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Troppauer Hümer 2012.08.16. 19:15:52

Örülök, hogy erre volt vonulásom.
Szép írás.Neked lány van érzéked.
A képre semmi szükség, de elmegy.
Kár, hogy megtörte az írás erejét.

Majd ha ere járok benézek olvasni.
Néha szükséges az embernek mártózni.
Kár, hogy keveset írtok apróságokról.
Tudod, Verba volant, scripta manent.

babaBonBon 2012.08.17. 11:49:52

Tudod mi az ami ebből még 30 év múlva is meglesz? Az a kis angyal. És Lili mikor egy nagytakarításkor megtalálja - megint - egy régi dobozban majd sóhajt egy hatalmasat, hogy 'jaaaaaj a kis angyalka! Azt mennyire szerettem kiskoromban!'
Lehet, hogy nem, de én így képzelem... Vigyázzatok rá :-)

mágnyes 2012.08.17. 15:13:38

Nagyon jó volt ezt olvasni, még úgy is hogy nem volt kép a padlizsánról :)

vackor1b 2012.08.17. 16:51:11

@mágnyes: A padlizsánról azért nem volt képe, mert egyik kedvencem készült belőle. Padlizsánkrém! Nyaaaammmmmm!

Kalor 2012.08.17. 17:06:54

:)
jo burok, a gyereknek is mindig legyen. :)

(nem vagytok FB-n? lehet, ghyo amiatt is szebb minden? abba kellene hagynom.)

málnabálna 2012.08.17. 20:58:48

@vackor1b: nyammmm, de rég készítettem...hajaj, most muszáj lesz :)

babaBonBon 2012.08.17. 21:49:32

@málnabálna: Jöhetnétek hozzánk, tele pakolta a szomszéd a hűtőnket vele, de felőlem ott marad, mert a padlizsánnal kapcsolatban osztom Fermina Daza véleményét :-P

chef de cuisine 2012.08.17. 23:24:19

A padlizsánról elsőként Marquez nagy sikerű regényének főhőse, Fermina Daza jut eszembe, aki nem szerette a padlizsánt, mivel "olyan színe van mint a halálnak". A regény végére hősnőnk megszerette a lila zöldséget, sőt ez lett kedvence... A recept nagyon leegyszerűsített, így lehet, hogy ha egy görög megkóstolná, nem ismerne rá a muszakára. Azonban aki a Szerelem a kolera idején-t olvasva megkívánta a padlizsánt, annak minden bizonnyal jól fog esni.

Talán a legismertebb padlizsános étel a görög muszaka, mely tulajdonképpen rakott padlizsán.

málnabálna 2012.08.18. 09:56:47

@babaBonBon: hehe :D kb.10 éve olvastam a regényt, s nem rémlik, h utálta... ám ez az én szegényes memóriámra írható!
A görög muszakát utálom, meg minden amiben padlizsán van, DE padlizsán krém, hmmm....azt majdnem bármikor képes vagyok sütni, ha elém kerül 1-2 kövér db:)

babaBonBon 2012.08.18. 10:48:49

@málnabálna: utálta, mert biztos volt benne, hogy mérgező (a színe miatt), meg gondolom az is benne volt, hogy az anyósa állandóan azt sütött :-) De egyszer felszolgálták neki, és nem tudta mi az. Attól fogva az lett a kedvence... Lehet, hogy velem is így kéne eljárni, bár biztos vagyok benne, hogy kiszúrnám :-)))

a bene placito 2012.08.25. 12:48:03

Rendes ez a Radica néni is !
Radica néni is kapott valamit?
Radica néni is burokban él?
(Osztrák burok)
Radica néniről nincs kép?

nux vomica 2012.08.29. 22:22:28

Jó burokban lenni. L.kis védőangyala aranyos, tedd az ágyára.L. olyan, mint Te, ismeretlenek szívét is megnyitja.

nux vomica 2012.08.29. 22:26:26

Bár Radica néni valóban terhes tud néha lenni, mégis örülök, hogy már nem bosszankodsz rajta.
Nekem az tetszett,amikor kellő tudálékossággal kioktatott Téged a köldökápolás legújabb eljárásáról.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.09.01. 19:17:04

@nux vomica: Na igen, Radica néni mindent tud. Legalábbis azt, ami az utcában történik :)
süti beállítások módosítása