úgyhogy ma csak egy kis színes arról, amit már régen mondok hogy az orvosok nem tudnak helyesen írni (igen, igen, nyilván nem mindegyik, de mondjuk az a részük, amelyik tankönyveket ír):

(egy, a szegedi egyetemen készült vese-jegyzetben találtam)

"Szekunder nephrosis – syndróma 

Acut és krónikus glomerulonephritis is járhat nephrósis – syndrómával. "

Hasogatja a szemem (meg a korrektorgénjeimet), de becsülettel végigolvastam.

 

és hogy ne csak kritizáljak, hanem építsek, ha valaki, aki olvassa a blogot, és tankönyvet, jegyzetet, cikket készül írni orvosi témában (biológiát is akartam írni, de a biológusok valamiért jobban teljesítenek ebben a tekintetben), küldje el nekem nyugodtan korrektúrára. én köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr67116899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nux vomica 2015.01.28. 10:27:06

Vajon ki szerkesztette, lektorálta? minimum 3 emberen kellene végigmenjen, mielőtt kiadják.

Zsugalla 2015.01.28. 20:10:44

Ő... nekem genetikailag pocsék a helyesírásom... egyszerűen siralmas... Lehet, hogy nekik is. :D

csippcsuppblog 2015.01.28. 20:11:40

Jaj, engem könyvekben nagyon zavarnak a helyesírási hibák... :D Ahogy nux vomica is írja, nem is szabadna, hogy előforduljon egy kiadott, szerkesztett irományban hiba.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.01.28. 22:24:01

@Zsugalla: es tervezed, hogy orvosi jegyzetet írsz? nem? nna.. :)
egyébként _igazi_ helyesírási hiba nem igazán volt benne, inkább ezzel a kevert latin-magyar irásóddal kergetnek a sírba. Meg a névelök hiányával, az is annyira tipikus orvosi módi.

gigla 2015.01.31. 19:30:43

Szia, egy "zugolvasó" vagyok, és igazi (!) korrektor. Gondoltam, ez jó belépő lesz, és írok egy kommentet. :)
Amúgy én úgy lettem korrektor, hogy 3 gyerekkel otthon voltam sok évig, rengeteget olvastam nekik, és döbbenten tapasztaltam az akkori gyerekkönyvek szörnyű nyelvi színvonalát. Ez úgy 20-25 éve volt. Akkor elhatároztam, hogy nem leszek magyartanár, aminek eredetileg készültem, hanem inkább korrektor. Senki sem hitte el, hogy ez sikerülhet, mindenesetre most már 8 éve ebből élek. Szóval biztatnálak: semmi sem renménytelen. :))

Megnyugtató lenne egyébként, ha csak az orvosok nem tudnának helyesen írni. Ha ti azt látnátok, mit művelnek egyes írók, költők, fordítók, sírnátok velem együtt...

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.01.31. 20:39:39

@gigla: hú, egy korrektor! köszi, hogy írtál :)

lehet, egyszer mégis szakmát váltok :) az egyéni helyesírás egyébként engem kevésbe zavar, az olyan amilyen, mindenkinek képessége szerint, de akkor ugye legyen benne annyi önismeret, hogy átnézeti a szöveget...

egyébként mi kell ahhoz, hogy korrektor legyen valaki?

gigla 2015.01.31. 20:59:05

Ahogy én látom, elsősorban valami gyakorlat kell a szövegek javításában (én például évekig ismerősök cégeinek éves jelentéseit, reklámszövegeit javítgattam barátságból), meg iszonyú sok próbálkozás kiadóknál, hogy adjanak munkát (végzettség eddig még senki sem érdekelt, inkább a teljesítmény, ez jól hangzik, de azért néha idegtépő).
És várni, várni, hogy valaki megszán, munkát ad, és meg is van elégedve, sőt még fizet is érte.
Innen már egyszerűbb. :) Ha van referencialista, akkor lényegesen könnyebb. Bár gyanítom, ez más szakmáknál is így van. Tipikusan a "legyen 5-10 év gyakorlatod" követelmény. :))

Gem 2015.02.13. 09:40:39

@csippcsuppblog: a legtöbb kiadó már nem ad pénzt szerkesztőre, és ahol még adnak, ott is tipikusan nagyon szűkek a határidők, a szerkesztők is olyan tempóban dolgoznak, amelyben nem mindig tudják tartani a színvonalat (már ha volt nekik egyáltalán).
süti beállítások módosítása