Szóval TündérLili okiratainak ügyében ott tartottunk, hogy kell neki a tartózkodási engedély, továbbiakban TE (lehetőleg minél hamarabb, mert enélkül nem tudjuk elindítani az gyest, vagy mit, és ennek leadásához elvileg a születés utáni  8. hét a határidő), de ehhez ezév júniusa óta kell a gyerek útlevele is. Amihez kell a magyar anyakönyvi kivonat (pipa), meg hárman együtt meg kell jelennünk egy magyar okmányirodában. Csak emlékeztetőül mondom, hogy a konzulnál szeptemberre kaptunk volna csak időpontot, szóval egy anyakönyvi kivonattal már beljebb voltunk a magánakcióink révén. Na, hát írtunk egy kérvényt a tartózkodási engedélyes irodának, hogy folyamatban van az útlevél, de még kb 10 hét lesz (tuti nem annyi, de biztonsági játékosok voltunk), nekünk meg kéne a  TE minél hamarabb, ld fent. Kb 10 nap múlva küldték a TE-t, örültünk, le is adtuk gyorsan a társadalombiztosítónak, ahol nem tűntek most olyan nagyon kompetensnek, mint szoktak (hát, azt hiszem, továbbküldtem már a paksamétájukat.. nem, nem tudok most utánanézni.. talán itt van a fiókban.. de már emlékszem.. elküldtem, majdnem biztos vagyok benne), de azért reménykedünk.

Ja, és nem, nem akartunk személyit TL-nek, mert bár ahhoz elég lettem volna én is az okmányirodában, nem akartunk a jövőben valami hasonlón végigmenni.

Időközben majdnem felhívtam a barátnőmet, akik egy hónappal előttünk kezdték a bulit, hogy megkérdezzem ők hogy csinálták, de aztán valahogy mindig elmaradt. Augusztus közepén aztán ő hívott kétségbeesve, hogy mi ezt hogy intéztük, mert a konzul nekik sem volt valami segítőkész, és nincs is magyar AK-juk, mert gondolták, majd később, de ugye akkor nincs útlevél, nincs TE, nincs pénz. Kiderült hogy minket nem szívattak eddig, de őket viszont igen. Mert nem tudták, hogy egy sima okmányiroda is el tudj indítani az AK-t, ha jófejek, nem feltétlenül kell nekik elmenni az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalba (továbbiakban ÁBH) nem mondták nekik, hogy útlevél hiányában is lehet kérvényezni, hogy adják ki előbb a TE-t, plusz, és ez a legszebb az egészben, a barátnőmnek is kell a TE, pedig ő 2006 előtt érkezett az országba, tehát azelőtt, hogy a TE-t bevezették volna (visszamenőleg nem kell igényelni). Az ő apukája pl már kapott családi pótlékot őutána, de ő nem kaphat a gyereke után, mert nincs TE-je. Világos.
Szerintem mi még jól jártunk.

Szóval, TB-vel kijelöltünk egy napot, amikor ráért, és elvonatoztunk Mosonmagyaróvárra hármasban. Boldog voltam, és felszabadult, hiszen minden szükséges irat a táskánkban volt, dörzsöltnek és felkészültnek éreztem magam, tudtam, hogy hamarosan készen lesz az útlevél, bemutatom, és utána vége lesz ennek a hülye kálváriának. Sima ügy, nem tudnak meglepni.

Még foglalt időpontunk is volt, mert ennyire hivatal-proof lettem.

Lefényképezték Lilit meg a tokácskáját (nem fért rá egy képre), leadtunk és aláírtunk mindent, a nénik megcsodálták a babát, majd közölte az ügyintézőnk, hogy akkor azért tudjunk róla, hogy most elindított egy Állampolgársági Vizsgálatot, kicsit leterheltek mostanában a hivatalban vmi újítás miatt, úgy 2-3 hónap szokott lenni, utána foglalkoznak majd az útlevéllel. Szóval ne aggódjunk, de eltart egy darabig. (és addg csempészgessük nyugodtan a gyereket)

Váááá.

Mert igaz, hogy két magyar állampolgárnak a gyereke automatikusan magyar állampolgár lesz, és mi bemutattuk az útlevelünket, a mi AK-nkat és Lili BÁH által kiadott anyakönyvi kivonatát is, mégsem egyértelmű, hogy TL magyar. Mert azt Meg Kell Vizsgálni. A BÁH-nak, ott ahol, már egyszer átfutott minden irata. Egyébként nekem gyanús is volt, mikor kiadták az osztrák AK-t, hogy abba olyan lazán beírták, hogy Lili magyar állampolgár, mikor a magyar állam még csak nem is tudott a létezéséről. De inkább viccnek szántam akkor az egész gondolatmenetet. És azt gondoltam, hogy egy magyar anyakönyvi kivonatot nem állítanak ki úgy Magyarországon, hogy ne lennének meggyőződve arról, hogy az illető magyar. Bár egyébként igazuk van. TL nem is tud egy szót se magyarul. Gyanús, felettébb gyanús.

u.i.: egyébként meg vagyok róla győződve, hogy nem lesz 2-3 hónap. Az AK-t is nagyon gyorsan, 3 hét alatt megküldték, pedig az okmányirodában nem sok jóval kecsegtettek arról sem (konkrétan azt mondták, hogy elvileg egy hónap, gyakorlatilag sokkal több, és adtak egy emailcímet, hogy hol tudom őket könyörögekérve megsürgetni. Persze a címet elvesztettem, de mindegy, végülis szupergyorsak voltak

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr144778072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Notburga · http://notburga.blogspot.com/ 2012.09.15. 19:05:20

Hát azért ilyenkor nagyon örülök, hogy a Lányok már megvoltak, mikor kijöttünk...

Kalor 2012.09.15. 19:34:26

en mar az aprobetus resz elott elvesztettem a fonalat. :)
az augusztust vegigolvastam, jo mozgalmas idoszak volt, igy nem szaz szazaek, hgoy atmennek belole egy szovegertesi teszten igy utolag.
de csak mert faradt vagyok.
viszont a lenyeget kiszurtem: remekul vagytok, es ez a lenyeg. :)

málnabálna 2012.09.15. 20:07:43

áááááááááá, még mindig tart?...
nekünk állítólag az állampolgársági vizsgálatot akkor még az AK-val csinálták és én is kinyomoztam egy telefonszámot ahol sürgettem és sürgettem, mobilomban van is egy elmentett szám ilyen néven, h. Anyakönyv hazai, Bev.és Államp.hiv. :D
+3614634890
nemtom jó-e erre is, de remélem mázlitok lesz és megvizsgálják a megvizsgálnivalót!..
Igen a kálváriát mi is feladjuk és kijelentkezünk végleg otthonról, 7főn kérek pont időpontot, juj, előre félek én is mindentőőől, csak túl legyünk már mi is ezen és mkinek legyen 1-1 magyar útlevele és nem több! ehhez persze gyerekek apjának szabadságoltatnia kell magát, de még jó, h gyerekektől nem vesznek vért, ujjlenyomatot, ugye? :D:D

málnabálna 2012.09.15. 20:11:51

@Kalor: nyugi bárki más is elveszti a fonalat, aki nem szült magyar gyereket külföldön és nem kóstolt bele az ilyen fincsi ügyintézésekbe, vizsgálgatásokba...

Ziebi 2012.09.16. 04:43:05

Ez agyrém.
Bele se merek gondolni hogy egyszer majd valamikor lehet hogy nekünk is végig kell ezt játszani, csak mi nem tudunk átvonatozni a határon.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.09.16. 09:59:36

@Kalor: Áh, kezdek rájönni, hogy rettenetes a stílusom, ömlesztve minden, nehéz lehet követni. Azért majd pihenj is!

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.09.16. 10:01:46

@málnabálna: Köszi a számot, lehet, hogy rájuk csörgök majd érdeklődni. Mert szerintem ők megcsinalták már ezt, nagyon nagyon logikátlan lenne, ha nem. Ezért is gondolom, hogy gyorsan meglesz az útlevél, csak engem akarnak beparáztatni már megint :) de nem hagyom magam! :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.09.16. 10:02:53

@Ziebi: De ti nem is fogjátok kéthetente utaztatni valahová, így ráértek a komzulon keresztül intézni. Es lehet, hogy nálatok a konzulátus is gyorsabban dolgozik :)

caravela 2012.09.16. 13:09:06

Lehet, hogy a vizsgálódás során kiderül, hogy nem is vagytok magyarok! Se te, se TB, és akkor nektek is kéne csináltatni valamilyen útlevelet, amihez kell majd a szüleitek útlevele...

málnabálna 2012.09.16. 18:54:36

@Nils Holgersonné: nos éppen ezaz!! nekem is rémlik, h vmi olyat mondott a falu jegyzője :) h azért nem olyan könnyű neki simán csak anyakönyvezni a gyereket, mivel fel kell küldje vizsgálódásra s amint tiszta, mehet s megkapjuk s értesít...
tehát, ha duplán akarják vizsgálni, akkor rohadtul be leszek én is pöccenve, mert ugye mi Lilinknek is csak személyije van, de azt bevonják, ha kijelentkezünk...

FilotásLili 2012.09.16. 21:08:44

Én nem értem az egészet, viszont ebből meggazdagodhatnátok, nem? Most már tudjátok hogy megy, kit kell hívni, alapíthatnátok egy ilyen ügyintézős vállalkozást kinti magyaroknak. Itthon van ilyen! Abban a kórházban, ahol ln szültem, hetente kétszer megjelenik egy vállalkozó és aki akarja, annak minden okmányt, a tgyástól a nemzetközi okmányokig mindent, ami csak van (jó pénzért), elintézi, az anyukának csak egy meghatalmazást kell aláírni, ott a gyermekágyas osztályon.

málnabálna 2012.09.16. 21:49:06

@FilotásLili: muhaha, jah jó ötlet is lehetne akár, de asszem bőven elég keresztülmenni és átevickélni a sajátomon :) ahány ember, annyi eset, ahogy eddig tapasztaltam :D no, igen nagy vonalakban hasonló, de a magyar részről mindig van vmi váratlan csavar...

apropó innen (meszarosblog.com/2012/07/12/auto-lakcim-gyamugy-mizeria-osszefoglalas/)
tudom akkor, h vmi nyilatkozat kell gyámügynek, h leszálljanak az emberről, ezt Ti is intézitek Lilinek v.nem is kell, mivel nem is volt/lesz magyar lakcíme?? nekünk asszem kelleni fog...

pagiszti 2012.09.16. 21:53:45

Csak egy eszrevetel: nem kell ezev junius ota az utlevel a gyereknek!!!
Valoban valtozott a dolog Ausztriaban, juniusig egy olyan rendszer volt, hogy az osztrak gyerekek a szülök utlevelebe voltak beirva, nem volt muszaj a külön utlevel.Junius ota kell a külön nekik is.
Valoszinü, az ügyintezö ezen az elven keri.rosszul.
De ha elöassatok a jogszabalyokat, kiderül, nem kell, szemelyi is eleg lett volna Lilinek.
Magyar reszröl nem tudom a dolgokat, de az osztrakok iszonyatosan nem ertenek a munkajukhoz, mi mindent megneztünk a hivatalos oldalon, es betoltuk a kepükbe, ha nem egyezett az elözetesen megnezettel-90% sajnos ök tevedtek.De amint meglattak a jogszabalyt, elismertek a hülyeseget, es gyorsan intezkedtek.Egyebkent utlevelet barmelyik konzulatus megcsinal, mi meg aprilisban is szeptemberre kaptunk idöpontot Becsben, Münchenben pl. nincs is idöpont keres, 10 perc alatt megvolt, postan kb. 2 het alatt kiküldtek az utlevelet.
Most akkor mar csak azt nem ertem, miert nem akartal szemelyit??Ami a hivatkozott blogban van, ratok is vonatkozik?Lilit bejelentettetek allando lakcimre?

kecs 2012.09.17. 09:55:51

Hah, mi nem utaztunk az allam penzere, kulörszagi gyest kapok, tekintve, hogy itt dolgozom, de az ugyintezes csigatempoja miatt az itteni bevandorlasi hivatal kiutasitotta a bebit, lejart a 3 honapos tartozkodas... felhivtuk öket, hogy akkor mennyi pelenkat csomagoljunk a gyereknek...az itteni konzul(Svedo.) egyebkent rendes volt, a tavolsagok miatt minden intezhetö a neten is, de biza megakadt a burokracia kereke, amikor kiderult, hogy gyerek apja es anyja nem tisztesseges hazaspar, csak ugy egyutt el. Nem volt eleg a sved hivatal apasagi nyilatkozata, a konzulhoz kellett jarulnunk szemelyesen, hogy ott irja a pasim ala a magyar apasagi papirt (es a konzult az idöpontegyeztetes ellenere aznap epp nem volt ott...)

málnabálna 2012.09.17. 12:51:48

@pagiszti: NEM nem jelentették be pont a gyámügyi história miatt!! jól tették, én már rohadtul bánom, h.bejelentve maradtunk... most nekem picit csavart az ügyem és nehézkes s pont amit fent megadtam N.né-nak telefonszám, azt most 1-kor hívom (4-ig lehet), mert akkortól lehet.. vagy szerdán 8.30-tól 12-ig...
osztrákok is persze lehet hülyék egyes helyeken, de nekünk pl.anno simán jó volt mindenhol a személyi gyereknek is, nem ragaszkodott senki az útlevélhez!
Érdekes módon meg ez ellen küzdök most :D:D és csak útlevelet akarok mindannyiunknak nuku lakcím, nuku személyi, de gyerekkel a válladon ez se lesz könnyű, no mindegy remélem hamarosan a mi ügynök is lezárul, engem pl.sehol nem találnak nyilvántartásban, pedig rég magyar anyakönyvivel kéne rendelkezzem...

málnabálna 2012.09.17. 12:54:27

@málnabálna: szóval ezt a mikortól lehet és meddig azért írtam, hogy tudd N.né, h ha akarod csakis ekkor fogják remélhetőleg felvenni... link: www.bmbah.hu/teruleti_szervek.php?PHPSESSID=c00a4e2ea89c38fd73ea62013490345d&city=0&specialization=2&function=0&region=0

pagiszti 2012.09.17. 13:09:48

@málnabálna: örület, komolyan amit müvelnek.
Nalunk most jogsi mizeria volt, sima b-s jogsi, ervenyes, osztrakot akartam, BH szerint orvosi vizsgalat , amit csak illetekes doki csinalhat, je, a haziorvosom pont csinalhat, ügyintezö 1: oke, kerjek idöpontot, de adjam le a jogsimat most, az orvosi papir ha kesz, küldjem be, mindegy mikor(????)
Felhivom öket ket hettel kesöbb, megis mikor kapom az uj jogsim,
ügyintezö 2: ha a haziorvosom ugyanaz, nem csinalhatja meg a vizsgalatot, különben is az ervenyessegi ideig nem kell vele foglalkoznom, de addig legyen kesz, mert irgum-burgum.
Utananeztem a jogszabalynak, ha ervenyes jogsit honosittatok, nem kell sima b-hez orvosi EGYALTALAN, es nem jar le SOHA.
Felhivtam megint öket, ügyintezö 3: jaaa,tenyleg.
Meg is jött közben sima levelben az uj jogsim, nincs lejarata, ahogy sejtettem.
En is mar csak röhögök rajtuk.

málnabálna 2012.09.17. 13:30:47

@pagiszti: haha, hát tényleg itt is, ott is ahány ügyintéző annyiféle! :DD nekem román jogsim volt, épp 2 hét múlva járt volna le, BH-ban a hölgy tök kedves volt, mondta nem kell honosítani osztrákká, oké de én se román nagykövetségre, se haza nem akarok menni... oké kér engedélyt rom.konzultól, majd szól, hát irtó hamar megvolt s lett osztrák :) addig meg országon belül egy papírossal vezethettem :) 1ébként, ha jól tudom, oké h nincs rajta lejárat, de mégis lehet majd olyan... hiszen itt is változik a törvény mindig :) ám korántsem olyan idiótán, mint otthon Magyaroroszágon... én per pillanat a példának okáért hónapok óta magyar állampolgár vagyok 1 papír szerint, és mégsem! nyilvántartásban még mindig nem vagyok, csak mint rom.állampolgár, magyar anyakönyvemet még nem küldték meg...áááá amilyen fontos volt régebb, h meglegyen, most annál inkább undorodom az egész rohadt bürokraták és idióták által vezényelt anyaországtól :( és ez fáj a lelkemnek nagyon!

málnabálna 2012.09.17. 13:55:14

((hehe én folyamatosan hívom a számot, senki nem vesz föl, néha foglalt, de csak sztem, mert más is hívja...:D))

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.09.17. 21:35:34

@pagiszti: @málnabálna: Igen, málnabálna jól elmondta, nem akarjuk bejelenteni otthon, azért jó csak az útlevél, de az viszont biztos kell. :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.09.17. 21:37:41

@málnabálna: Ne a hülye szabályok vagy törvények vagy politikusok befolyásoljanak :) lesz majd jobb is, meglátod! Vagy ha nem, hát megtanulunk nevetni :)

Köszi a számot, hívni fogom majd én is, majd csak ne egyidőben veled, nehogy azért legyen foglalt ;))

málnabálna 2012.09.17. 22:27:17

@Nils Holgersonné: no nemtom hívtad vagy sem, v vki mással versenyeztünk, de én másfél óra után feladtam, pedig felváltva hívtam az állampolgárságiakkal együtt, ugyanott vannak s reménykedtem egyik v.másik csak méltóztatik felvenni a sok dolga közt :D hát nem volt szerencsém, de szerda reggel még megpróbálkozom...
addig is beszéltem a kis vidéki jegyzőnkkel, aki tökre nincs képben (hmmm mér is lenne ??!! DE amúgy legyen, mert rohadtul felhúz, h vki azért van odatéve, h ezekhez értsen s minden jogszabályt és új izéket kívülről fújjon, de legalábbis tudja hova nyúljon keresni...)
Igen felhúztam magam, de a lényeg előadtam, h mi nem csak ideiglenesen (hiszen azt már Pesten megtettük) akarunk kijelentkezni, hanem végleg s legyen szíves gyámüggyel kapcsolatban felvilágosítani kihez is kell forduljak, mert a bajt igenis szeretném beelőzni s előre nyilatkozatot eladni, hát most tudom hova kell forduljak, de őket még egyelőre nem mertem felhívni :D:D ehelyett a központi okmányirodát, ahol a 3dik számon remélem révbe értem s 2dik beszélgetésünk után a hölggyel arra jutottunk, oké h sehol nincs az ügyem a gépében, fogalma sincs mit tökölnek, ha már magyar állampolgár vagyok akkor a rendszerben miért is nem..menjek be személyesen úgy gyorsabb (viszont fizetős) s intézkedjünk :) eszem megáll, h amit vidékről BM-ba leküldtek július 20-án az még mindig nincs rögzítve???!!

Nné, jah majd sírva nevetünk, mert jobb nemtom mikor lesz? A férjem, ha lenne más állampolgársága azt mondja, akár le is mondana a magyarról :D amúgy sem egy papír ugye a megmondhatója hogy gondolkod(j)unk, ér(ez)zünk, szeret(ss)ünk...:)
(és mindentől függetlenül piszkosul hiányzik továbbra is, hogy esténként netán lássam a Szabadság hidat!)

pagiszti 2012.09.18. 15:36:41

Remelem a magyar gyamügy nem inditja el az eljarast, amikor rögzitik Lilit, mint allampolgart, es latjak, nincs magyar lakcime.
Az kellene még csak:-(

Piszke a Birtokról 2012.09.19. 20:56:46

én ezt idegi alapon képtelen voltam végigolvasni...

Troppauer Hümer 2012.10.13. 18:58:18

Le document est très important!
Discipline de la garnison sont !
süti beállítások módosítása