mint a görög tragédiában 
belül történt mi megesett 
a színen csak siránkozás van 
mint a görög tragédiában 
belül történt mi megesett

(Kányádi: Kuplé a vörös villamosról)

Tegnap volt az Iphigenie főpróbája a theater an der wienben, TB énekelt, jött-ment, meghalt. Megnéztem.

Mivel aznap reggel tudtam meg, hogy lesz, kicsit gondban voltam, mi lesz Lilivel, fölös tej sem volt a hűtőben (ez egy másik sztori, de nincs mélyhűtőnk, szóval csak pár napig tárolok tejet), és mégis, ki az, aki nem hátrál meg egy öthónapostól és ennyire rugalmas, hogy tudna jönni dajkálni? Két jelöltem volt, mindketten harcedzett anyák (igen, te voltál az egyik, Nikol :)), balszerencséjére a másik szóbajöhető, Anyahajó pont akkor hívott, én meg nekiszegeztem a kérdést. Vállalta. Abban egyeztünk meg, hogy ír sms-t, ha jönni kell, és húsz perc alatt otthon vagyok. Végülis pár perccel a vége előtt írt, szerencsére Bandi halt meg leghamarabb a görögök közül, így őt még pont láttam, aztán a lépcsőn lefelé még hallottam a tapsot. Azt hiszem, Anyahajó és Lili is megérdemelnek megosztottan egy Nap Hőse címet. Köszönöm.

Egyébként egész nap gondolkodtam, hogy jó-e nekem (Lilinek), ha elmegyek. Nem szivesen hagytam a kiscsibét itthon, meg nem érzem úgy, hogy muszáj a kimenő, mert kaparom a falat itthon. Ráadásul másnak is átszervezem az estéjét. Szóval az utolsó pillanatig dilemmáztam, és végül mentem. Aztán némi séta után ültem a villamoson, és olyan friss gondolataim támadtak, kisimultak azok gubancok, amiket otthon nem is éreztem. Jó volt, már ezért megérte. És mikor leintegettem Bandinak, láttam, hogy elmosolyodik (pedig épp szenvedő görögöt játszott), én meg újra beleszeretettem. Ezért is megérte.

Az opera meg szép volt, jó volt, Gluck szerezte a zenét, kicsit andalgós, nyugodt volt az egész. Ugyanaz rendezte, mint a Telemakhoszt a múltkor, kezdem felismerni a stlusjegyeit. A szereplők például megint kilométereket gyalogoltak a szinpadon, ami szinte mindig mozog valamerre, így ha nem akarnak a backstage-ben énekelni, akkor talpalniuk kell.

Iphigenie nagyon szép volt, később láttam a szereposztásban, hogy ő tényleg görög, Akhillesz béna volt, olyan hivatalnokfejű, nehezen képzeltem hozzá a szerelmes férfit, főleg ilyen szép lánnyal, mint Iph. TB nevetett, azt hitte, ha nem lesz férfiszerepben nő, akkor nem találok kifogást, de mégis :). Mondjuk Telemakhisz is szerencsetlen volt, emlékszem, a rendezőnek fura ízlése van a férfiak terén. Kivéve, hogy TB-t nagyon szereti.

Megint volt egy csomó tükör, ezért azt is láttam oldalról, ami takarásban volt, gondolom, megint ugyanazzal a díszlettervezővel dolgozott. Összeségében tetszett, de nem volt akkora átütő élmény, amiről aztán napokig gondolkodom, a legjobb jelenet a vége volt, mikor hullanak a görögök a nagy nehezen kibulizott háborúban. És akkor azt még nem is mondtam, hogy az opera szerint nem is hal meg Iphigenie. Tiszta Walt Disney. 

Viszont most először gondolkodtam el rajta, hogy gimnáziumban, mikor tanuljuk a görög mitológiát, mennyire nem tudtam még átérezni a tragédiákat. Valahogy bele sem gondoltam, hogy milyen is lehetett mondjuk feláldozni a saját gyerekedet a jó szélért cserébe. Mondjuk nem is tenném meg.

Hát igy volt a tegnap este. Belül történt, mi megesett.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr64895864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nux vomica 2012.11.08. 01:13:37

edzett barátaitok vannak:-)

babaBonBon 2012.11.08. 08:45:26

Jajj annyira irigyellek, hogy elsemtudom mondani... :)))
Nekem innen olybá tünik az életed, mint egymese! (Tudom azért, hogy kicsit sántít a dolog, mert biztos vannakrengetegen, akik az én életemet irigyelnék, és csakmeg kéne tanulni értékelni ami van...) Csak hát... OPERA!
Nagyon jól tetted, hogy elmentél, aki Lilirevigyázott Ô meg külön jól járt!!! Kellenek ezek akisszabadságok! Puszilunk Benneteket szeretettel!

missMarple 2012.11.08. 09:15:16

Görög tragédia
1
Ahogy egy szicíliai hellén gyarmat-város körszínházában játszhatták

Végzet erői alatt órjások népe vonaglott,
megtört, s oszlopokat döntve a porba omolt.
És kik a Mennyégből mindezt a fejükre idézték,
gyászolták maguk az iszonyu istenek is.

2
És ahogy egy aquincumi színpadon játsszák

Szennyesüket teritő, orrvájó, köpve-beszélő,
lelki mamuszt viselő kispolgár-figurák
végül egy intim zug bűzmocsarába merülnek…
Bűnük idézte elő: senki se szánja soruk.

Jékely Zoltán
1970

málnabálna 2012.11.08. 10:11:21

kisimultak a gubancok! ez jó! a férjem azt kérdezi hazatérésemkor: (amikor egyedül elenged kocsival bevásárolni s tartja otthon a frontot) "nah kisimultak picit a ráncaid?" :D

caravela 2012.11.08. 10:34:04

De jó, örülök hogy el tudtál menni!

KisCsetresz 2012.11.08. 14:00:38

Kár, hogy nem a szomszédban laktok, mert én még küldenélek is, hogy vigyázhassak Lilire!!! :)

Zazálea 2012.11.08. 14:25:11

kedvenc verseim egyike, a Kaláka ahoyg énekli, úgy főképpen.
sajnos, ennyi jutott eszembe, önző vagyok most. vagy fáradt. sorry.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2012.11.09. 11:15:45

Mikor mész legközelebb színházba? :-)
Vagy moziba? Vagy csak úgy lődörögni? :-D

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.11.09. 22:13:24

@Zazálea: Ne is mondd, két napig ezt énekeltem Lilinek... :)
Nem tűnt önzőnek, inkább fáradt lehetsz. Hajrá WAMP! :))

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.11.09. 22:13:59

@Bécsi_Nikol: Mikor menjek? :) de lehet hozzánk amúgy is jönni, csak egy teára...

málnabálna 2012.11.09. 22:33:09

@Zazálea: nekem is, nekem is! :) a Kaláka féle :)

málnabálna 2012.11.09. 22:35:53

@Nils Holgersonné: khm lehet h nincsenek (még!!...bár ha belegondolok akkor a hasamon sajna vannak 2 poronty után, de hagyjuk!!) Imi az idegeimre gondol ilyenkor (remélem legalábbis!;)), amik összeráncolódnak a 7köznapokban :D
süti beállítások módosítása