Most lattam csak, hogy miss Marple belinkelt mast is, mint az igazi turbolya leves receptjet (ami az árva- vagy pörkölt levesek koze tartozik, mint megtudtam Zilahy Agnes Valodi Magyar Szakacskonyvébol - szinten miss Marple ajanlasaval), peldaul olyasmit, hogy a turbolya az mas neven baraboly.

Emlekszem, a novenyelettan konyvemben volt egy kep es mellette egy sor:

Aranka, a fuszeres baraboly

utana sortörés es kiabranditoan novenyelettani leiras kovetkezett*, de ezen az egy soron mindig megakadt a szemem, es mindig elkepzeltem egy meset, amolyan Lazar Ervineset, ahol Aranka, a fuszeres baraboly a foszereplo, es biztosan nagyon kedves, olyan anyas tipus, molett, mindenkin segit a maga kicsit suta modjan, finom sütiket süt, es estenket a kandallo mellett olvas krimiket jo konyveket.

Nem is gondoltam, hogy ennyi minden köt a turbolyahoz.

*amibol kiderult, hogy az aranka es a baraboly az ket kulon noveny, csak valamiert egyutt fotozkodtak. 

 

update: ezt a bejegyzest kicsit elsiettem, mert ugyan a baraboly masik neve turbolya, de az elobbi Chaerophyllum bulbosum az utobbi pedig (marmint az igazi) Anthriscus cerefolium. Jajj, mennyi mindenre kell itt kérem figyelni!mindenesetre most, hogy kicsit figyelmesebben elolvastam a tudnivalokat, Arankánk szemelyisege is kicsit arnyaltabb lett:

Baurauber (epitoipari idenymunkakon dolgozo szakkepzetlen lumpenproletar) > baráber > baraboly

4 komment

Címkék: tavasz

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr841055322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

missMarple 2009.04.09. 12:05:28

* Lázár Ervin Berzsián és Dideki című meséjében mondja Sróf mester ordítva :
-"Legkedvesebb iparosom a borbély, legkedvesebb növényem a borbolya, legkedvesebb színem a bordó, legkedvesebb állatom a borjú."

Erre fel pimaszkodik Berzsián imígyen :
-"Legkedvesebb iparosom a sörbély, legkedvesebb növényem a sörbolya, legkedvesebb színem a sördó, legkedvesebb állatom a sörjú."

*baraboly, bubojicska, bobályka, bösövény, buboicska, buburicska, fődi pityóka, turbolya, bóbiska, trombujka, gusbót, mihálka, mihóka, pisojka, turbolyka, Mihályka monya,mirhaszag, bubajicska, bábafésű...

nyaronpirostelenkek 2009.04.09. 23:49:21

Aztaaa, micsoda stílusismeret:):)

Mikor húzodik vissza a helyőrség? Visszahúzódik egyáltalán, vagy tartja a frontot?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2009.04.10. 09:25:01

hat, az ellenseg megtevesztesere jatszunk, bonyolult hadmozdulatokkal. Viktor visszavonult, en maradtam a bazison, de ma en is a hatorszagba menekulok, aztan Viktor tor ki szombaton, de csak ideiglenesen, vasarnap mar megy is vissza, aztan hetfo este megkezdjuk a kozos offenzivat, es ujra mienk lesz a helyorseg.
süti beállítások módosítása