TáltosBandi 2010.11.16. 21:40

Karamell

Címnek valami vicceset akartam, esetleg valami anagrammát a karamellel, de nem olyan könnyű mert nem tudok elszakadni a melltől. (Akarok beszélni róla?)

Na. N.H.-né csinált karamellát, és nagyon jó lett. Nem úgy lett nagyon jó, hogy ahhoz képest, hogy szinte semmit nem tud főzni (huszonhét év kellett hozzá, hogy találjak egy ilyen nőt) nagyon jó lett, hanem mennyei lett.

Ott voltam mikor készült és azt kell mondjam lehet, hogy megismételhetetlen lesz a mutatvány, ugyanis nem tudja mennyi cukrot tett bele. Egy olyan tejszínt használt fel, ami hetek óta a hűtőben állt, és olyan állaga volt, mint a mogyorókrémnek. (Odahozta, hogy szagoljam meg, kóstoljam meg és utána is vonakodott belekaparni.)

És az egyetlen biztos pont az, hogy két deci tejet rakott bele. Ez tuti mert igazából csupán egy kellett volna, ugyanis féladagot akart csinálni, de elnézte. Szóval utánadobott még annyi barnacukrot, amennyit talált itthon, meg belekaparta az egészbe a maradék meghatározhatatlan állagú tejszínkrémet.

Miközben a massza kint rotyogott, nem tudja mennyi ideig, mi rajzfilmet néztünk a szobában és néha kiment, hogy megnézze leégett-e már.

 

A képen a hírhedt akarmell

A végeredmény viszont zseniális lett. Én eleve nem vagyok egy nagy karamelles, például azt a lengyel fajtát sem szerettem soha különösen. Na jó kicsit azért szeretem. (Nem az egész kicsit, inkább olyan 70B és 80C között.)

A karamell íze gömbölyű, a barnacukor és a tejszín nemcsak összhangban állnak egymással hanem erkölcstelenül egymásbaolvadva hozzák ki a másikból a legjobbat. Az állaga sima és bársonyos. Az első falatnál rögtön érezzük, milyen selymesen olajos, milyen simulékony.

Az első íz amit érzünk a harsány  égetett jelleg, pirított mandula keveredik füstös mézzel, aztán ahogy szelídül előjönnek a fás jegyek, körte, kajszibarack. Miután lecsengett a falat, utána érezhetünk szelídebb hullámokban szárított szénát, teát. Erre mondja a szakirodalom: bármennyibe került, megérte.

A francia sóvirág azért kellett a tetejére, mert sokkal jobban hangzik, hogy Caramel au beurre salé, mint hogy sóskaramell, meg azért is, mert annyival édesebb lett tőle, mint amikor egy PB gázpalackot leöntesz 98-as benzinnel és meggyújtod.

Húsz perc alatt megettük a képen látható mennyiséget, az annyi mint fél kiló cukor vacsorára. Holnap kondi.

Mára búcsúzom, N.H.-né amúgy sem hisz benne, hogy lehet beszívva érthető posztot írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr932453551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babaBonBon 2010.11.16. 22:40:39

Na ez durva! Ha én ilyen lazán főzök azt ki lehet vágni. Itt szerintem akkor nem sikerült volna, ha nagyon akarjátok. Az íz leírása (is) mesteri, Te beszívtál a karaMelltől?
Miközben olvastam szólt a theMamas&thePapas: '...and no ones gettin' fat except Mama Cass' - ezt vehetitek égi jelnek és holnapi kondi helyett mehet még egy adag karamell

TáltosBandi 2010.11.16. 23:50:02

@babaBonBon: Ha csak ilyen lazán főzne. De így is dolgozik. Félelemben élek, hogy egyszer kap egy Nobelt, és nem tudja majd miért kapta.

nux vomica 2010.11.17. 11:32:39

ebben is művész N.H.-né?
Az ízharmóniák ecsetelése nyálcsorgató!

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2010.11.17. 12:09:34

óó igen, igen, végre egy kommentelo engem is púderez :D köszi

(és igen, ebben is született tehetség vagyok, mint mindenben, csak épp a koncentráció és az elkötelezettség hiányzik - mint mnindenben)

filotás lili 2010.11.17. 12:43:11

@Nils Holgersonné: Említettem már, hogy meg van a jegyünk Bécsbe???? :-)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2010.11.17. 13:06:51

@filotás lili: még nem említetted, de azért csiripelték a madarak...

szóval készüljek egy kis karamellel? :)

mézeskalácsot van-e kedvetek sütni?

babaBonBon 2010.11.17. 14:01:30

@filotás lili: na igen! Bandi van egy jó ötletem: kezdj gasztrobloggerkedésbe, aztán add ki könyvben (ez most nagyon megy), amennyit utazgattok összekötöd egy útikönyvvel, meg ezzel a bloggal és tuti a csillagászati bevétel. Akkor aztán beszállsz Jobshoz az ájfon gyártásba és elintézed, hogy a családtagok ingyen kapjanak egyet (csak mert itthon baromi drága: ha 30cal lépünk be, akkor havi 18at kell perkálni, nem 5öt, sajnos...)

babaBonBon 2010.11.17. 14:04:04

@Nils Holgersonné: a francia sóvirág az valami ultratuti különleges só?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2010.11.17. 14:08:58

@babaBonBon: igen, a legfinomabb, legásványianyagdúsabb. A legteteje a kristályoknak, amit legeloszor aratnak le.
Sokkal sósabb izu, ezért kevesebb kell belole, viszont finomabb is, nem marja úgy a nyelvet. Persze errol is TB tudna ódákat zengeni :)

babaBonBon 2010.11.17. 14:21:08

@Nils Holgersonné: valahogy sejtettem, hogy nem ipari só :-D
Már jól ismerem a minőségi követelményeiteket :-D

filotás lili 2010.11.17. 20:35:41

@Nils Holgersonné: Hát az ilyen nyomoronc laktózérzékenyek nem ehetnek tejszínes dolgokat. Én mindig csak elképzelem az ilyen édességek ízét. TB-nek köszönhetően megkaptam a maximális érzést, amit egy ilyen tejkaramell nyújthat. A férjemre gondoltam a jövő hétvégére célozgatással, imádja a tejkaramellt.
Mindent van kedvünk sütni, főzni!

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2010.11.18. 11:08:17

jajj, ne haragudj, hat persze. Na majd kitalalunk neked is valami finomat :)

filotás lili 2010.11.18. 11:32:32

Ó, nekem a látvány is elég. Tényleg.

vackor1b 2010.11.20. 12:27:25

T. B. biztos titokban elvégezte a borász képző/borszakértő tanfolyamot, utána gyorsan felkereste a legnevesebb gasztromókusokat, hogy tőlük is lessen/halljon műszavakat... :)
Összefutott a szájamban a nyál.
T. B. nincs olyan cuccod, amitől az ilyen ízharmónia evés nélkül is érezhető? Ugyanis nem győzők edzeni járni, hogy szép, csinos, feszes anyuci legyek. Ha bedobnék egy ilyet és pláne ilyen mennyiségben, akkor utána 1 hónapig napi 24 órát tölthetnék az edzőteremben.
N. H-né. Az ominózus hegedűs projekt után, ha véletlenül hazalátogatsz, hozzál nekünk is. De lehetőleg olyan mennyiségben, hogy az egész nagy családnak jusson ;)
süti beállítások módosítása