Nagyon remélem, hogy a cím csak vicc marad, és nem fogok pár hónap múlva arra gondolni, hogy na, előre láttam, hogy itt valami nem kóser.

Szóval az van, hogy eladták a házunkat (ez egy ötemeletes bérház, bár nem világos, hogy az ötven éve ittlakó nénike is alattunk bérli-e a lakását, vagy az az övé) és egy hete kaptak a lakók egy levelet, ami nagyon barátságosan kezdődött azzal, hogy hadd mutatkozzanak be, mint új tulajdonosok, és a többéves tapasztalat azt mutatja, hogy a személyes megbeszélés gyorsabb és hatékonyabb, ha bármi kérdésünk vagy problémánk van, szóval legyünk otthon 6-án, fél öt és nyolc között. Aztán azzal a barátságtalan, és sokat sejtető mondattal végződött, hogy legyen kéznél a bérleti szerződésünk, meg a lakbejelentő lapunk. Nem igazán láttam át, hogy az miért kell nekik, és nem volt túl bizalomgerjesztő. Meg is beszéltük a bosnyák nénivel a földszintről, hogy mi aztán be sem engedjük őket, mondják meg a folyosón, mit akarnak, aztán mehetnek isten hírével.

Aztán úgy alakult, hogy ma délután az AKH-ban (kórház) látogattam meg egy régi jóbarátomat (úgy tűnt, nagyon jól van, csillogott a szeme, és viccelődött is) így TB-re hárult a feladat, hogy fogadja őket. Innentől az ő elbeszéléséből tudom, hogy két tagbaszakadt férfi jött, benyomultak a lakásba, nem vették le a cipőjüket, körbefényképezték a lakást (ez engem marhára bosszant és egyáltalán nem örülök neki, és nem csak azért, mert tipikus most-jöttünk-meg-nyaralásból hangulat van itt, félig kipakolt bőröndökkel meg száradó ruhákkal), kényelembe helyezték magukat a díványon és bejelentették, hogy mivel felújítják a házat, kapunk 5000 eurót, ha elköltözünk. ????? ja, és közben lefikázták az egészet, hogy milyen rossz a beosztása (nekünk pont jó, ezért szeretjük), milyen rossz helyen van (mi szeretjük), és biztos találunk jobbat, kevesebbért (hááát, igaziból ez már mikor ideköltöztünk, akkor is egy nagyon jutányos ár volt, és nem hiszem, hogy azóta lejjebb mentek volna a lakbérek).

Szóval most nem örülünk. Egyébként sem hiányzott, hogy a jólbejáratott kis bécsi életemnek még egy darabkáját szétcincálják, és biztos egyébként is most érzékenyebben reagálok minden változásra, de mi szeretünk itt lakni. Nem terveztük a költözést még úgy 3-4 évig. Szeretjük a lakást, a szomszédokat, a környéket, pont jó, pont ideális.

És -itt kanyarodunk vissza a címhez- nem világos, hogy mi történik, ha nem költözünk el. Kiebrudalnak? lebontják a fejünk felől a tetőt? A földszinti bosnyák néninek van néhány rémsztorija arról, hogy mi történik, ha az ember ellentmond a bécsi lakásmaffiának (betörtek hozzá párszor, bár nem nagyon vittek el semmit - érdekes módon pont akkor, mikor kellemetlenkedett a tulajnak - és egyszer a folyosón, a tűzjelző készüléken talált egy idegen kulcsot. Kipróbálta, és pont nyitotta az ő lakását) szóval mi lesz, ha mi inkább vállaljuk a felújítással járó kellemetlenséget? és mi lesz a kilencvenéves nénikkel? már nem tudtunk a mellettünk lakóval beszélni, mert 7 után nem nyit ajtót, de majd holnap kikérdezem, hogy mik a tervei. 

Ja, és a bosnyáknak kerek-perec megmondták, hogy el kell költöznie, mert egybe akarják nyitni azt a lakását a mellette levővel. Határozatlan idejű szerződése van, csak úgy, mint nekünk, szóval elvileg csak közös megegyezéssel rakhatnak ki minket. A néni mondta, hogy OK, adjanak egy másik lakást (neki nem ajánlottak fel 5000 eurót, ez is fura). Hát, az nekik nincs, válaszolták (mondjuk mi lecsekkoltuk a neten, van nekik vagy 6 bérházuk még). Hát, akkor mit, csináljak? Menjek az utcára? -kérdezte. Húzzon menjen haza Boszniába - mondta a két tagbaszakadt. Mert ilyen kedvesek itt Bécsben.

Nem unatkozunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr103045667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nux vomica 2011.07.07. 00:42:45

Valóban maffiózus eljárás, volt valami igazolásuk, hogy kik is valójában, jogosan járnak-e el, ha már megvették, miért most fotóznak,minek kell az nekik, nem volt a házról alaprajzuk?
Ó, bocs, de sok kérdés merült fel bennem és .....

Piszke a Birtokról 2011.07.07. 11:04:18

Na most jött el a reg ideje, mostantól retteghetsz :) Az eljárást nem akarom minősíteni, és azt is leszögezném, hogy csak mérsékelten konyítok az asztrológiához, de a csillagok állása alapján állítólag ez a munkahelymegszűnés meg ez a lakásdolog is hogy úgy mondjam elkerülhetetlen és szükséges (és végül jó, még ha most nem is annak tűnik). Na, csak kicsit fel akartalak vidítani, gondolj a Brian életére - tudod, hogy senki nem számít a spanyol inkvizícióra ;) (És most valami egész más: az álomházatok kék kapujával rendszeresen álmodom, nagyon tetszik)

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2011.07.07. 22:02:02

Szerintem kellene SOS-ben keritenetek egy ugyvedet es megkerdezni, hogy ez most pontosan hogy is van, mik a jogaitok. Holnap probalok a kollegak kozott erdeklodni, hogy hallottak-e mar ilyen esetrol. Talan magyarul is beszelo ugyved is akad Becsben.
Na, hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Meg az, hogy minden legyozott nehezsegtol csak tobb leszel. Lilla lanyom szokta mondani, hogy ami nem ol meg, az megerosit.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.07.09. 16:56:51

@nux vomica: ezt a fotózást én sem értem, meg a szerződések megtekintését sem, hiszen mindenből van nekik is másolatuk.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.07.09. 17:00:31

@Piszke a Birtokról: éljen, éljen, már azon gondolkodtam, hogy regisztrálok nektek egy nevet és elküldöm a jelszót, csak írjatok már! :D

hehe- örülnék, ha ezek is olyan bénák lennének, mint az MP-s spanyol inkvizítorok de asszem profikkal állunk szemben. Mindenesetre én is próbálom úgy látni, hogy ebből akár valami jó is kisülhet, de egyelőre a kivárás, meg a gyász folyamatánál tartunk (ahányszor futok egy kört a lakásban, megszeretgetem magamban, hogy de jó is itt)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.07.09. 17:02:38

@Bécsi_Nikol: remélem, nem ölnek meg :D igen, talán egy ügyvéd nem árthat, de igazság szerint én tényleg a nem megengedett (és rájuk bizonyíthatatlan) eszközöktől félek. Igaziból simán meg tudják úgy keseríteni az életünket, hogy inkább a költözés mellett döntsünk (pl a felújításra hivatkozva kikapcsolni a gázt télen)

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2011.07.11. 13:39:39

És azt az 5.000 EUR-t hogy gondolták? Mert én annyiért simán bevállalnék egy költözést, de nagyon átverés szaga van a dolognak... én még mindig egy ügyvédre szavazok.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.07.11. 22:11:05

@Bécsi_Nikol: azért nem éri meg nekünk elfogadni az ötezret, mert ugyan annyiból kijönne a költözés, meg a Makler, de ennél csak drágább helyet találnánk (ugyanilyen paraméterekkel).
Igen, valószínűleg nem ússzuk meg az ügyvédet :S
süti beállítások módosítása