VENDÉGBLOGGER KÖNYVAJÁNLÓ 2.

Grecsó Krisztián : Mellettem elférsz

2011.Magvető, Budapest 292 oldal, 2990 Ft

"Mellettem elférsz. Szövegkörnyezetétől függetlenül is a legtoleránsabb

mondat, amit az utóbbi évek kortárs magyar irodalmában olvastam."

(Török Zsuzsa : Identitás és tolerancia "; Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényéről)

Sűrű, felzaklató,nagyon személyes szöveg. Próbálod követni a szövevényes történéseket és próbálod összerakni a mozaikokból az egészet. Nevek, helyek,minden olyan ismerős és mégis  eltávolítod magadtól, hogy ne kelljen párhuzamokat  keresned. Bár nem keresel, de találsz, és fájó szívvel konstatálod - mennyire horzsolja mindennapi létezésedet  a múltidézés.

"Habzó jókedvvel beszélt az apámhoz, régi hangsúlyokat használt, az utalásokévtizedekkel korábbi ügyekre vonatkoztak, gyermeki pajzánsággal próbált úgy tenni, mintha nem látná azt, amit lát."

Egyszerűen képtelen vagy elszakadni a kényszertől, hogy egyfolytában saját életed morzsáit szedegesd olvasás közben. Tudod,hogy távolságtartással kellene lapról lapra haladnod, és azt is, hogy legegyszerűbb lenne csupán a más batyuját bontogatni.

"Ültem kint a konyhában, és vártam a reggelit, a túrós, mazsolás buktát, pontosabban a papírzacskót, mert az hozzátartozott a liturgiához, hogy mama az asztalra teszi a zacskókat, én meg keresgélek, többe is belenézek, mire meglátom a cukrozott hátú, taréjos süteményt."

És akkor a fekete árny majdnem belelépett a vízbe, de aztán mégsem.

Minden azzal kezdődik,hogy főhősünk (harmincas férfi), egy fotó kapcsán családi titkok közt botorkálva keresi az igazságot.Mire  tiszta körvonalakat kapnak nagynénik, nagybácsik, szülők és rokonok,  ö  is  magára ismer.Mennyire determinált sorsunk? Mennyire hordjuk génjeinkben utódaink sorsát?

"Ez volt az első és az utolsó reményszál,hogy valódi dolgok kimondhassanak. Hogy a mi családunkban másképp működjön minden: a sejtések, gyötrelmes gyanúk,  elhallgatott fájdalmak spanyolfala mögül kilátsszon a valóság."

Szóval, Híveim!

Olvassátok el ezt a könyvet, kövessétek az eseményeket és próbáljatok azonosulni, ha tudtok! Élvezni fogjátok.

Ámen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr543213305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása