B, mint bürokrácia megint, hogy ti is élvezzétek, ne csak én :) Szóval az van, hogy a baba nyolchetes koráig jár egy hetipénz nevű juttatás, utána meg kell igényelni a szépnevű Kinderbetreungsgeldet, ez egy többszörösen összetett szó, a lényeg az utolsó 4 betű, geld, vagyis pénz :), ilyet kap minden anyuka egy, másfél, kettő vagy három évig. Ehhez először is szükségünk volt az osztrák anyakönyvre (pipa), ez alapján jár a családi pótlék (pipa), és a gyerek bevándorlási papírja (Anmeldebescheinigung, igaziból fogalmam sincs, hogy ennek mi a magyar megfelelője), bár ebben nem egyezett minden ügyintéző véleménye, persze mi utoljára ahhoz kerültünk, aki szerint kell. Az ehhez szükséges dokumentumokat leadtuk még a Standesamtnál (okmányiroda), mikor az anyakönyvet intéztük, ott mondták, hogy majd szól az MA35-ös hivatal, ha kell nekik még valami, egyébként postán küldik az Anmeldemicsodácskát. OK. Várunk, várunk, de nem szóltak, és nem küldték, pedig nekünk a Kinderbetreungsgeldet a 8. hétig meg kell igényelni. Hívogatjuk őket, azt mondják, utána néznek, majd visszahívnak. Persze nem hívtak. Írtam emailt, arra egy idő után válaszoltak, és felsoroltak egy csomó dokumentumot, hogy mi kéne a gyors ügyintézéshez. Persze ennek nagy része már rég le volt adva, meg volt benne két papír, ami újdonság volt, és több utánajárást igényelt. Váááá. 

Aztán még szerencsére mielőtt elkezdtünk volna intézkedni, jött egy levél is, hogy igaziból minden megvan, csak a gyerek útlevele hiányzik. (ami egyébként folyamatban van, a magyar anyakönyve ugye már pipa, most mindhármunknak egyszerre kéne elmenni egy okmányirodába, és kész is lenne. Még így is gyorsabban, mint a követségen, ahová szeptemberre kaptunk időpontot, és még onnan számított 10-12 hét lenne az ügyintézés) Szuper, felhívjuk őket, hogy momentán nincs még útlevele a gyereknek, és ez nem párnapos meló, mi legyen. Semmi gond, menjen be az anya személyesen, és írjon egy kérvényt, hogy az útlevél folyamatban, de nekünk minél hamarabb kell az Anmeldecucc, mert már így is kifutottunk a határidőből a másik dologhoz. Bementünk ma reggel hármasban, úgy egyórás várakozás után hívtak, leadtuk az előre megírt kérvényt, pöcsét, most ez átmegy a jogászuknak, az rábólint (hogy ez a bólintás pár nap, vagy pár hét, nem tudta a kishölgy megmondani, attól függ, mennyi a dolga), és már küldik is postán a papírt. Utána már csak be kell vele menni a biztosítóhoz, és kikönyörögni, hogy a határidő után is fogadják el. Megy, mint a karikacsapás :)

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr614693793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomszédlány én is 2012.08.03. 14:53:43

Csak a címet olvastam.
Nagyon hosszú ez leírás.
És nincs hozzá kép se.
De én is tudok "B" betűvel kezdődőket.
Legyen verseny?
Ki tud többet?

mágnyes 2012.08.03. 19:48:04

Ez azért van, hogy ne legyen honvágyad :) Én naívan azt gondoltam, hogy csak Mo-n ilyen jól szervezett az ügyintézés.
a "szomszédlánynak" igaza van :) mé' nincs kép? (jó mondjuk nem az ügyintézőről), de sokkal több gyerekfotót elbírnék :)

babaBonBon 2012.08.03. 19:58:16

@szomszédlány én is: Lehet, nem ártott volna, ha nem csak a címet olvasod el :-DDD

nux vomica 2012.08.03. 20:01:51

@szomszédlány én is: ha elolvastad volna, nem írsz butaságokat!

pagiszti 2012.08.03. 20:55:58

Nem ertem, miert ilyen bonyolult nektek, nekünk 2004-ben, friss Eu-s kent, a babanak meg osztrak lakcime sem volt, nekem sem, csak az apanak,megis egyszerübb volt.
Sogoromek egy eve becsbe költöztek egy eves gyerekkel, egy honap alatt megvolt minden.
Valami nem stimmel az ügyentezövel, vagy nem tudom.

pagiszti 2012.08.03. 20:57:31

Utlevelet egyaltalan nem kertek nalunk, de
az idegenrendeszeti bejelentkezest sem.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.08.03. 21:45:23

@pagiszti: 2006 óta kell ez az idegenrendészeti cucc.

Egyévessel meg gondolom azért könnyebb, mert már megvan minden induló papírja, anyakönyv, útlevél. Nálunk is csak ezek miatt húzódott/húzódik.

Itt igaziból csak az idő idegölő, hogy már jobb lenne nem ezzel foglalkozni, meg amikor emailben egy raká iratot kértek, ami már vagy megvolt, vagy nem is kell egyáltalán. De szerencsére azt megúsztuk :)

Zazálea 2012.08.05. 19:09:52

nem tudom,miért, olvastam szépen és annyira meglepődtem annál a szónál,hogy "pöcsét", hirtelen nem értettem, hoyg ez most hogy keveredett ide, látens káromkodás vagy mi és esküszöm,harmadszorra esett le, hogy tájszólás/nyelvjárás.
jaj nekem. :DDD

babaBonBon 2012.08.05. 19:55:23

@Zazálea: Végre még valaki :-))) így én is bevallhatom, hogy másra gondoltam. De nekem egyáltalán le sem esett, D világosított fel.
Arra is gondoltam, hogy talán úgy lehet, mint a hosszabb házi dolgozatoknál, ahol beírják mondjuk a 18. oldalra, h "Tanár úr, ha még ezt is elolvasta a vendégem egy pálinkára". Szóval teszt, hogy ki olvasta el végig :-)

Zazálea 2012.08.06. 14:09:11

nem tudom, nekem is gyanús,mióta NH-né nyálas kézzel törölte le a Fuszelyka arcát, azóta itt változások történtek, csak legyünk résen, amondó vagyok:DD

Troppauer Hümer 2012.08.06. 20:11:15

Szinte lehetetlen a körletből eltávozni, még akkor sem ha meg van hozzá a pöcsét.
Pedig a lányok nagyot néznének, ha meglátnák pöcsétes könyvemet.
Régi szép idők!
Amikor egy pöcsét még nagy szó volt.
Ma amikor pöcsét, pöcsét hátán se jelent semmit!
Néha szökni kell, ha a valóvilággal nem akarunk ütközni.
Szép olvasó estét.
Ha nincs kéznél Hrabal, Móricz, vagy Mikszáth, megteszi Féja, Illyés, vagy Tamási is.
Helyőrségi szolidaritás, és sikeres alkotást.

málnabálna 2012.08.07. 14:03:34

teljesen meg vagyok döbbenve, és nem is értem!...nekünk se lett meg hipp-hopp a magyar honosított sz.a.k., de az osztrák sz.a.k-val elég sok folyamatot elindítottunk, nem rémlik semmi a 8hetes "határidőről"...Anmeldebescheinigung-ot én tartózkodási engedélynek fordítom, amit Magyaro.-on így hívnak s az osztrák Anmeldecucc az idegenrendészeten ennek felel meg.
Minek útlevél? Vmikor sztem írtam is ide v.Neked emilben, hogy a legegyszerűbb a magyar sz.a.k. után rögtön kérni vagy még előtte egy okmányirodában a személyi igazolványt!(természetesen elindítják, de míg nincs magyar honosított sz.a.k.addig nem csinálják meg)
előnyei: gyorsabb, mint útlevél, ingyen van, 1 hét alatt kész, ill.nem kell hozzá csak egy fotó erejéig a gyerkőc+anya jelenléte+ 0 huf:)
(EU-n belül utazásra jó meg mindenhol a gyerek személyét igazolni tudod, so nem mindig az útlevél a mindenható)

Nem is emléxem mikor, de tuti nem a Kindergeld igény leadásánál mutattuk be a gyerek magyar személyijét, hanem vmikor utólag, de még ez se biztos...
most csak nézek, h mi a francért szívatnak ennyiféle cuccal épp Titeket?!..

málnabálna 2012.08.07. 14:08:09

@málnabálna: személyihez elfelejtettem írni, h ebben az esetben kell egy magyar lakcím, lakc.kártya

szomszédlány én is 2012.08.16. 13:57:45

Baba bobbonérnek van mit olvasni.
Bocs, én a csak olvasósokat kihagyom.
Ritkán van kivétel.
Eddig lapoztam vissza.
süti beállítások módosítása