Szóval kedves visszatérő és új flyladyzők. Nem szeretnék Via babérjaira törni (ld Zónázzunk!), ezek a bejegyzések főleg nekem szólnak, de aki akar, kommentben csatlakozhat. A rendszert nem is ismertetem, az urba-eve-en el lehet olvasni, Via szakszerű és világos tálalásában, de leírom, mi éppen mit hogyan csinálunk.

Nikolettnek igaza van (a fogadalmas posztnál már kitárgyaltunk pár dolgot), a rendszeres szortírozás az alapja, ezt Via is írta. Mi kihagytuk a kezdő lépésként deifinált nagyselejtezést, bár szerintem nem is olyan vészes a lakás. Vagyis vannak persze nehezebb sarkok, amikor épp van motiváció, vagy jó ötlet a rendszerezésre, akkor tesszük ezeket rendbe. A vágyálmom egy olyan követhető rendszer, mint Nikoléké (évente két, jól definiált nap a selejtezésre), de 1. egy kontrolfóbiás életművésszel élek együtt 2. skizo vagyok, egyik felem egy maximalista sváb, a másik egy laza délszláv, ki lehet találni, mennyire működöm hatékonyan.

Olyan igazi flylady-s kontrollmappánk sincs (bocs, ez most nem egy ilyen demotiváló bejegyzés akart lenni, inkább csak bátorítok mindenkit, hogy kezelje személyre szabottan a programot), vannak listáink, minden hétre egy, amin fel van sorolva, hogy az adott szakaszban mit kell megcsinálni, és emlékeztetőnek mindig ott van a heti gyorstakarítás (aka lakáskényeztetés) teendői. Egy régebbi kiadásban le volt osztva, ki mit csinál (kétféle betűtípussal), az újba nem tettem bele, de Bandi már hiányolta. A lista a mikró tetején van, de TB ott nem látja, lehet, hogy a bojleren lesz a jövőben, mindig csak az aktuális. 

Mi akkor csúsztunk el, mikor én már nem dolgoztam (ergo ráérek, Bandi kilazult a rendszerből), de terhes voltam (ergo sok mindent nem csináltam, mert vagy émelyegtem, vagy nagy volt a hasam). 

Most leginkább az van, hogy a heti gyorstakarításnál, ami nálunk a szerda, TB segít ezerrel, de hétközben a részfeladatokat én csinálgatom. Kell egy kis elszántság a belelendüléshez, de annyi előnyünk van, hogy tudjuk, működik a rendszer, és mikor fut, akkor nagyon jó.

Ezen a héten a konyha a soros. Nem akarok minden témát lelőni, mert akkor miről írok később, és hová kommentelnek a többiek. Kiemelek egyet: nálunk van két szőnyeg, az egyik a munkapult hosszában, a másik az ebédlőasztal alatt. Ezeket random szoktam mosni, a pult melletti sokkal gyorsabban koszolódik, mint az asztal alatti (hm, egyelőre). Mikor már nagyon koszos (kifröccsent cuccoktól foltos), akkor még szenvedek egy pár napig, aztán egy alapos porszívózás után bedobom a mosógépbe, mosódió és ecet társaságában. Utóbbi azért, hogy szép maradjon a színe, az öblítő meg egyébként is túlzás egy szőnyegnek. 

Idén szeretném bevezetni, hogy havonta, mikor a konyhára kerül a sor, mindig kimosom, akárhogyan is néz ki, így elkerülöm a cikis állapotot. Meglátjuk, beválik-e, őszintén szólva fogalmam sincs, eddig milyen gyakorisággal mostam. Egyébként a porszívózós része, amire nekem a nagy elhatározás kell, elő kell venni a gépet (aztán visszarakni), hát ez nekem néha emberfeletti feladatnak tűnik.

+1: a mosást ma este vagy holnap reggel csinálom, így pont megszárad a szerdai gyorstakarításra. Szeretem a frissen porszívózott (felmosott) padlóra visszatenni a tiszta szőnyeget.

Szóval, van kedvetek csatlakozni? Van kérdés? Tervezem, hogy leírom, mi mit csinálunk egy-egy zónában, az segítene valakinek? Valamint bevált zöld praktikákat is leírnék, a magazinokban mindig olyanok írnak ilyenről, akik még sosem adták ki a kezükből a domestost.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr105017742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalor 2013.01.14. 19:38:07

a flyladybe termeszetesen nem szallnek be, ket okbol. egyreszt bennem a delszlav mellett nincs svab, masreszt, nekem abbol van elegem, hgoy mindent nekem kellene csinalni itthon, es ugye arra nem az a megoldas, hogy kuzdok magammal, hgoy mindent en meg is tudjak csinalni, hanem hogy masnak is leessen vegre, hogy nem cselednek volnek itthon.
viszont a zold praktika erdekel, bar nekem is van, ami van, de hatha van jobb. igazabol a mosogatogepet kellene kizolditenem, de eddig minden probalkozas kudarcos (vagy bzi draga).

málnabálna 2013.01.14. 21:15:58

én szívesen hallok és olvasok róla! :)
nálunk a hatékonysággal nincs gond, viszont a takaríthatnék (lomtalanítás, romboló rámolás) az uramra félévente, jobb esetben 1x per év jön rá s akkor érdekes az én bix-baxaim repülnének részéről, de az övéi maradhatnak... hogy ne lássam vmelyik szekrény tetejére felteszi, természetesen olyan magasra, h el se érjen :D
nálunk a munkamegosztás nem működik sajnos :( próbálkoztam és igen voltak listák, de nagy nehezen néha elérem, h todo-listákat írjon, amibe az én nekem ígért dolgit is beírja s pipálgatja...:D
igen Kalorral értek egyet, ahol ritkán van ideje, kapacitása, energiája, kedve a jóembernek besegíteni ott rohadt nehéz patika rendet rakni -főleg, ha otthon van ember a kicsivel, kicsikkel...
bazi nagy meló és sokx demotiváló, h épp mosogatást befejezem, puccba vágom az előszbát, konyhát utána meg sec-perc alatt belerondítanak, mint egy buldózer a 2 gyerek és a férjem kakaó készítés címén s úszik a konyha a soja tejben, kakaó felhő mindenhol...és naná, h én takarítom el azt is...
amúgy érdekes itthoni háztartásban irtó laza mki (pasi és gyerek osztag) anyósomnál bezzeg fülét-farkát behúzva pakol, eltöröl, ha odapiszkít vhova a társaság... edződnöm kell asszem :D vagy öregednem?!.. kisebb korában a kedves férjem meg volt kérve takarítsa ki a konyhát, s anyósom mikor betette a lábát épp azt látta, h a seprűvel söpri le a morzsákat az ebédlő asztalról!! a kisfia... azóta nem sűrűn adtak seprűt a kezébe :D fenébe is, pedig prímán működik a kezében kis felügyelettel :D

KisCsetresz 2013.01.14. 22:28:22

Na, akkor mi leszünk a teszt csapat. :) Én a maximalista sváb. Ráadásul nálunk elvben minden adott. Ha ez egy jól működő rendszer, az ki fog derülni. Még nincs gyerekünk, még nem is várok, és a férjem bármiben segít.

Ziebi 2013.01.15. 04:11:10

Hát nálunk most az van, hoyg valszeg ellepne minket a mocsok a porszívórobot meg a mosogatógép nélkül. Már csak vonszolom magam és egyre nehezebben csinálom meg a dolgokat. Azért igyekszem.
Most van pár nagy projekt a gyerekek érkezése előtt, azok kerülnek majd szépen sorra: lakástűz károk helyrehozása, szőnyegpadló tisztításhoz gép kölcsönzés, még szortírozás, ilyenek. Meg amit még majd előhoz a fészekrakó ösztön.

málnabálna 2013.01.15. 09:45:14

@KisCsetresz: úúú, Nektek menni fog! segítőkész férj és NULLA gyerekkel tutira!! :)

málnabálna 2013.01.15. 09:51:55

@Kalor: én nem küzdök a zöld mosogatógépesítéssel, irtóra örülök, h legalább az van a kisebb-nagyobb dolgokra és csak bevágom meg kiveszem a tiszta étkészletet, nagy tepsi, nagy fazék, ami nem fér be, hát annak kézzel esek neki s többi konyhai takarítást amúgy sem lehet megúszni kéz nélkül. Citrom szuper mikró és más zsíros izék takarítására, nah meg ecet és szódabikarbóna, ennél zöldebb sztem egyhamar nem leszek... mosódióztam régebb, de én szeretem, ha illatos meg valóban kiszedik a foltokat a szerek, így is makacsabb foltoknál áztatás meg oxy-port(mosószóda?) v mifenét használok s az bevált...so maradok a folyékony mosószereknél kis mennyiségben és a sensitive öblítőnél

málnabálna 2013.01.15. 09:57:55

@Ziebi: porszívórobot hogy működik? néztem régebb ilyen ketyerét, de sok hsz volt, h xart sem ér, ha vannak kis küszöbök a lakásban meg szőnyegek, ergo küszöb és szőnyegmentes =>padlón jól működik, de nem az igazi.. so ha Nektek bevált szívesen hallanám a márkáját meg a tapasztalatokat.. gondolom amolyan dokkoló művész a drága, ugye?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.01.15. 11:29:54

@Kalor: nos, nekünk pont arra vált be a flylady, hogy ne nekem kelljen mindent csinálni. Bandira a házimunka úgy hat(ott), mint valami átláthatatlan, hatalmas feladattömeg, aminek soha nincs vége (valljuk be, sokszor rám is így hat), éppen ezért ódzkodott tőle, és ha akart is volna valamit csinálni, azt sem tudta, hol kezdje. Azzal, hogy pontokba szedtük és közös megegyezéssel elosztottuk, átlátható lett számára is. Meg könnyebben ráveszi magát, ha tudja, hogy azt a 3-4 feladatot kell elvégeznie egész héten, még akkor is, ha ebből az egyik pl az egész lakás porszívózása.
Szerintem a gyerekeknek is könnyebb így beletagozódnia egy rendbe, és ők oszthatják be, hogy mikor viszik le aznap a szemetet, nem fogsz a legózásba belerondítani egy felszólítással.

hbogi87 2013.01.15. 11:57:52

Hmmmm, elviekben enyém Zuram is jobban tudja hogy s mint kellene rendet tartanom otthon, de a gyakorlat neki sem erössége. Ellenben ez a flylady olyan formán bejött, hogy ihaj! Mi is megbeszéljük, hogy a héten miket kell megcsinálni és szerencsére ö is kiveszi a részét. Persze okosan kell csinálni- ha azt hiszi, hogy minden az ö ötlete volt, akkor hang nélkül besegít. 3,5 év alatt még azt is megtanulta, hogy a koszos zokni a szennyestartóBA és nem MELLÈ való.
SZóval benne vagyok,zónázzunk együtt!

Kalor 2013.01.15. 12:25:35

@málnabálna: kicsit bonyolitja a helyzetunket, hgoy az uj helyunkon (lehet, hgoy atmenetileg) egy szivargos godorbe megy a szennyviz. most voltak a vizesek, de meg nem tudom, marad-e ez a valtozat, vagy uj, betonozott godrot kell csinalnunk. es nem tudjuk, mikor lesz csatorna... minden mas cuccunk zold (mosashoz l'arbe vert mososzer, fele helyett mososzoda, oblitesnek ecet, de nincs igenyunk az illatosra, igy mas). most itthon meg nem szamit... mososzoda, so, citromsav kevereke turhatoen mosogat a gepben ugyan, de a ciromsavbat csak nagy tetelben erdemes beszerezninetrol, mert bioboltban iszonyu draga, es sok kell belole. probaltam ecettel helyettesiteni, de valahgoy nem az igazi, szoval meg probalkoznom kell.

Kalor 2013.01.15. 12:33:03

@Nils Holgersonné: hat ehhez elobb el kellene fogadnia, hogy neki is van benne resze. egyetlen feladata van most, a szemet intezese, de van, hgoy napokig nem viszi le, es a szelektiv gyakran szabalyosan kiomlik a helyerol ajtonyitaskor.
ha valaki olyan, hogy ha megbotlik egy jatekban, akkor azt odebbrugja ahelyett, hgoy felvenne, akkor azon nagoyn nem segit a beosztas. inkabb az alapokon dolgozom, es mar az is haladas szerintem, hgoy ha kell neki egy nadrag a szaritorol, akkor azt leveszi, es kivasalja maganak, nem engem nyaggat, hgoy neki az most kell.

Zazálea 2013.01.15. 12:47:24

én nagyon bírnám, ha lenne erről még szó, egyszer már akartam, csak kiderült, hogy a következetesség ebben alapfeltétel, az meg nálunk hébe-hóba. viszont annyira vonzó tud lenni egy-egy ilyen bejegyzés, hogy már attól kedvet kapok, szóval, ha szabad kérnem, még ilyet.sokat!

málnabálna 2013.01.15. 13:14:44

@Nils Holgersonné: kis optimista.... de így szeretünk! arra még nem válaszoltál, vagy elkerülte figyelmemet, h.mikor napokig, hetekig nincs, hát akkor kénytelen-kelletlen minden feladatot, TB feladatát átveszed, nem? vagy megvárod vele? :D
amúgy sosincs vége az egésznek, igen ezt TB is nagyon jól látja és pont ezért nem fog hozzá egyik pasi sem, h nehogy rendszeresen igényt tartsunk a "szolgálataira"....sztem! oké megcsinálja néha, fél évben 1x a teregetést, mosást, de csak ha nem vok itthon s abban nincs köszönet, megázott, napszítta ruhák 2-3 hétig simán balkonon...:( nekem sajna pasi takarít és házimunkát végez kapcsán csak rossz tapasztalataim vannak... de nézzük a jó oldalát, máshoz prímán ért... szereléshez, házépítés is akár, villanyszerelés, csatornázás, stb...pedig egyikről sincs papírja s amúgy egy kocka programozó :D

málnabálna 2013.01.15. 13:23:36

@Kalor: inget, ha nagyon muszáj és kell vasal nálunk is :D én meg max kijavítom a problémásabb részeket, de múlt pénteken pont egy céges 7végére készülve, ahol konferencia, stb votl ergo kellett 2-3 ing, hát azt mondta legközelebb tisztítóba adja, mert ez nem megy neki höhö...cég elkényezteti őket, h csak galléros póló a 7köznapi viselet bent...
zoknik, gatyák, törölköző folyamatosan reggel szétszórva...néha rögtön szennyes "vödörbe" bedobva, de hogy mellé v bele nem érdekel, de ott legyen, de 70%ban nekem kell összevadásznom a lakás minden szegletéből..fárasztó ez az itthonlét és háziasszonyi meló, nah, de egyelőre nem látok olyan állást kilátásban, ahol annyit kereshetek, h takarító, mosó nőt és tsait alkalmazzak a nemszeretem feladatokra, so marad a küzdés meg kis átnevelő todo lista a pasinak...
fly lady-t 7végén kell kezdenem, vagy bekapcsolódni, mert most kapacitásom nincs rá.. engem pl.az zavar, h első napokban kis feladatok vannak, én meg már haladnéééééééék! :D főleg most a csüt.miatt, so nem is rojtozom a billentyűt/számat hanem teszem a dolgom.

hajrá csajok! hajrá pasik! motiváció!

málnabálna 2013.01.15. 13:33:51

@Kalor: hányx, de hányx szóltam szépen, tagoltan, léleksimizve, majd szemszúrósan, és picit durvábban, h azért 1-2 játékért neki is le lehet hajolni, nem csak arrébb lökni lábbal, ááááááááá hagyjuk belefulladok így is mindenbe, s ez is az időmet pazarolja most, bocs :D

Ziebi 2013.01.15. 22:45:39

@málnabálna:
Nekünk Roomba van, meg tudom nézni a pontos típust ha érdekel. Ez dirket olyan lakásokba van kitalálva ahol van állat, nekünk 2 macskánk van és hát az szőrrel jár. Amíg nem volt, addig szerdára már tiszta mocsok volt a szőnyeg, most simán kibírja hétvégéig, úgy hogy 2 naponta végigmegy.
Van egy dokkoló része, onnan indul, és mindenen végigmegy. Vannak hozzá elektromos falak, magyarul meg tudod neki mondani melyik szobába ne menjen be. Nagy küszöb nálunk nincs, csak minimálisak, azokon simán átmegy, szerintem elég ügyes.
Amin fenn szokott akadni: zsinórok- ezért azokat már szépen elpakoltuk úgy hogy ne férjen hozzá. Néha bezárja magát a fürdőbe, de az sem világ vége, mert ott alaposan kell úgyis takarítani mert ott van a macskaalom, és bár nem kifejezetten rendetlenek a cicáink, de azért kiszóródik valamennyi, azt szépen összeszedi.
Na röviden ennyi. :)

málnabálna 2013.01.15. 23:47:53

@Ziebi: KÖSZI!! elmentem magamnak meg utánanézek, h.a kis Európában kapni-e egyáltalán? :D 2 gyerek mellett, de a nagy mellett is kellett már, mikor már jött-ment és morzsált ide-oda MINDEN nap proszívózni sokx többx is a kritikus helyeken, most is ez van, h nappaliban csücsül szinte mindig a porszívó, mert kéznél kell legyen, utááááááálom!

Ziebi 2013.01.16. 07:12:14

@málnabálna: szerintem lehet kpani, kérdés mennyiért.
Én szülinapomra kaptam a férjemtől, akkor még nem tudtuk hogy útban vannak a gyerekek, de állítom, életünk egyik legjobb befeketetése volt. Arra kíváncsi leszek hogy meddig bírja, sok helyen azt írták hogy kb egy év után megdöglik. Mindegy, nekem most életmentő, és hát nem csak kisállatok , hanem gyerekek mellett is ugyanúgy hasznos.

Bécsi_Nikol · http://unserwien.blogspot.com/ 2013.01.16. 07:53:47

Meg nem olvastam a kommenteket, de gyorsan leirom, ami eszembe jutott.
Ne tedd el a porszivot!!!
Tudom, hogy nem a lakas eke, de csak jusson eszedbe, hogy nalunk a nappaliban diszeleg az ajto mellett. Pedig eltehetnem.
De nem teszem, mert ha otthon vagyok, akkor minden nap porszivozok.
Engem halalra idegesitenek a hajszalak a feher kopadlon, marpedig csupa hajhullato teremtmennyel elek egyutt. Ezert mindig elol van a porszivo es igazan nem nagy ugy kb. 10 perc alatt megnyugtato szintre hozni a lakast.
Szoval keress neki egy sarkot es hagyd ott. :-)

KisCsetresz 2013.01.16. 11:34:00

@Bécsi_Nikol: Én a felmosással vagyok így. Mindig van a vödörben víz, hogy bármikor bárhol bármit felmoshassak. :)

málnabálna 2013.01.16. 13:14:56

@Bécsi_Nikol: höhö, pont mint nálunk :D csak akkor rakom el, ha vki jön hozzánk (bejelentve :D) 2 gyerek mellett, nah meg az én hajszálaim miatt is állandóan kell porszívózni so el se rakom :P
nekem is ez vált be arra, h ne mocsok legyen folyamatosan... a port, a szöszt, morzsát, hajszálakat utálom látni a lábam alatt, nah meg ő a mumus :D ha kikerülnek gyerekszobából bix-baxok, legok, akkor szépen a porszívó izzít s azt mondom, nah most mindent felporszívózok s így legalább pakolásra ösztönzöm a rendetleneket :D
süti beállítások módosítása