Gondoltam, nem kéne olyan megosztó témákat felvetni, mint a takarítás.

Beszéljünk inkább a homeopátiáról? 

:)

Mit szólnátok az altatás kérdésköréhez?

A múltkor volt egy pár komment a témában, és egy magát megnevezni nem kívánó olvasónk, aki ráadásul nem is kommentel (Vagy már pont gondolkodott a regisztráláson? Hm?:) ezek után már muszáj lesz...), írt egy emailt, hogy szívesen olvasna bevált trükköket és praktikákat a többi kedves olvasótól. Xerxe például már írt is erről egy egész posztot, csak nemnyilvános a blogja. 

Én említettem a múltkor, hogy nálunk esti dajkálás folyik. Nem feltétlenül szeretném a következő négy évben is ezt csinálni, de egyenlőre nem látom, hogy mit tehetnék, úgy gondolom, majd a szokások változásával ez is változni fog. A kistulipán belealszik a vacsorába, ami még mindig csak és kizárólag tej. A cumit nem szereti, vagyis most néha elővesszük, és akkor rágogatja, de leginkább én vagyok a cumi, az fő és egyetlen. Nem használ az ölelés, a simogatás, a megnyugtató szavak, cumi kell és kész. 

Nincs fix napirendünk, vagyis van néha, de mivel nekünk sincs (TB vagy itthon van, vagy nincs, és ha itt van, akkor érdekesebb minden alvásnál. Vagy pont elalvás időben jön épp haza, zörög a kulcs, a kisnyúl meg már fel is élénkül) és sokat is utazunk, nehéz tartani. Nem beszélve a készülő fogakról, a dévényről, ami teljesen lefárasztja, meg a szomszéd punkokról, akik elég hangosak ahhoz, hogy egy délelőtti alvást kerékbe törjenek, és ha egyszer felébred, már nem alszik vissza, csak nyűgösebb, hamarabb megy délután aludni, vagy beiktat egy rövidebb harmadik alvást.

Szóval vannak a körülmények, meg van ugye a gyerek maga. Nem tudom, levelet író olvasónk babája melyik típus, ha van kedvetek, írjátok le, milyen gyerekeitek vannak, és hogy alszanak el.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr635107423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2013.02.28. 16:17:26

Az enyémek velem együtt alszanak, és néha hajnalban felébrednek pár rúgás erejéig, de amúgy jó gyerekek.Reggelivel keltem őket, és akkor viszont elindul a bugi. Van egy kis délelőtti szunya, aztán ha megvolt az ebéd, akkor szinte folyamatosan estig fent vannak, késő estig, amíg le nem fekszem aludni, és akkor együtt szépen elalszunk. DE gondolom nem erre gondoltál :DD

heyjude 2013.03.01. 11:03:37

Tök jó a megközelítés, valóban minden gyerek, és minden család, és minden körülmény más. Nálunk pl. nem jött be az együttalvás, pedig úgy terveztük, de egyikünknek sem volt igazán jó. Viszont az én gyerekem nagyon röghöz kötött, csak a saját ágyában, szigorúan ugyanabban az időben, ugyanarra a rituáléra alszik el. Nem cicin, bár anyatejes ő is, hanem sok-sok éneklés után.

nux vomica 2013.03.01. 15:04:15

Mindegyik gyerek más, még családon belül is. Csak figyeld L-t és alakítsd az ő kérései szerint a fektetést is.
Jól csináltad eddig, de a fogzás sokszor bezavar.Punk ügyben becsöngethetsz?L-lel a karodban?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.03.01. 17:13:33

@nux vomica: Nem nekem van bajom, én elvagyok, egy olvasónk szeretett volna konkrét példákat.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.03.01. 17:15:13

@Ziebi: Hát, nem tudom, ez mennyiben segített szegény olvasónknak :))) de nekem nagyon tetszett! Nagyon jól viselkednek a kisbabáid :)

hbogi87 2013.03.01. 18:53:29

Mi is együtt alszunk. Reggel a picur fél 8-kor kegyetlenül kelti a bandát- Apa a fürdö, én meg a konyha fele veszem az irányt. Ha szerencsém van ( bár holmi kibújni készülö fogak, telihold és egyéb anomáliák megzavarnak néha), akkor olyan 10 fele alszik egyet- ez vagy a babakocsiban/manducában történik, ha éppen úton vagyunk, vagy a nappaliban ( most alakítjuk át a szobáját, a soha-ne-használt-kiságy visszakerül Mo.-ra, ö pedig megkapja a régi matracomat). No nem kell nagy alvásra gondolni, 40 perc, 1 óra, esetleg másfél. Nagggggyon fáradtnak kell lennie, hogy ennél többet aludjon, ritkán fordul elö. Èbredés után ebédelünk ( közösen, ugyanazt, bár ö még utána benevez egy kis tejre is), majd játék, játék, játék. 4-5 fele szokott beiktatni egy újabb pihenöt, szintén kis rövidkét, majd örül a hazatérö apukájának és 9- fél 10 körül együtt megyünk aludni, "papa, mama, gyerek(ek), csupa szív, szeretet....".
Az altatás nálunk is "humán cumival" történik, de engem nem zavar, leginkább azért, mert amikor ö alszik, akkor pihenek én is ( tudatosan alakítottam úgy a dolgainkat, hogy ne az alvásidöbe kelljen belezsúfolnom a házimunkát- egyrészt 40 percbe kevés dolog fér bele, másrészt szeretném hogy lássa: nem szorgos manók serénykednek a mosás körül, vagy a konyhában, hanem mi dolgozunk. Egyébként most, hogy elkezdett rámolni, elérkezettnek látom az idöt arra, hogy belevonjam a "házimunkába": játék után együtt pakoljuk össze a játékokat, ö is "segít"). Igazából ennyi. :-)

bpure 2013.03.01. 20:55:03

Ennyi célozgatás után tényleg kénytelen voltam regisztrálni, köszönöm hogy felvetetted a témát. :)
Az én 6 hónapos kis pufifánkom is kizárólag az anyatejen alszik el. Ritkán előfordul hogy nem alszik el evés közben pedig nagyon fáradt már és az esti rituálén is túl vagyunk, nincs semmi baja, mégsem tudom elaltatni a kiságyában simogatással, duruzsolással és semmi mással, csak ringatással. Ilyenkor megijedek hogy máris elrontottam valamit. Vagy jó ez így ahogy van, majd később megtanul magától elaludni? De mikor?

anyahajóblog 2013.03.02. 21:27:46

Első gyerek: az első másfél évben úgy mint nálatok most. Onnantól 4 évig úgy, hogy a szőnyegen az ágy mellett kellett feküdni, amíg el nem aludt. Azóta: szia, jóéjszakát, puszipuszi, álmodj szépeket, takarj be, oké, most már tényleg aludj, oké - ajtó résnyire nyitvahagy és onnantól enyém az élet.
Második gyerek: első másfél évben úgy, ahogy az első, aztán egy ideig a szőnyeges módszer, de jóval rövidebb ideig. Azóta meg mint az elsőnél - egymás mellett édesdeden, mint egy idős házaspár elalszanak. Lefekvés előtt meg leszedjük az emeletes ágyról és átrakjuk a saját kis vackába. Szóval van fény az alagút végén, csak mondom.

vackor1b 2013.03.07. 15:17:58

Hát nehéz visszaemlékezni ilyen távlatokban. Nagyobbik könnyen, 2 hónaposan 2 napig játszottuk, hogy hadd sírjon max. 30 percig. 3. nap már sírás nélkül 5 perc múlva aludt. És azóta is piszok jó alvókája van. Bár mióta bölcsbagoly lett, az esti elalvással vetekszik, a de anya, hány oldalt olvashatok még? Mostanra kezd ez is beállni és magától oltja a lámpát.
Kicsi már nehezebb dió volt és van. Vagy bezuhan(t) az ágyba és a mesét is alig bírta végigvárni, de volt olyan is, hogy fél-1 óra múlva megjelent, hogy nem tud aludni és akkor csak cici, melléfekve. Persze ma már nincs cici. :) Anya meg másnap mint holdkóros. Jó tanáccsal nem tudok szolgálni :(

Gem 2013.03.08. 23:26:14

@bpure: Jó ez így, ahogy van, ne aggódj. Ha például oviba adod háromévesen, akkor legkésőbb ott a délutáni alvásnál megtanulja, hogy az elalvás nem a világ végét jelenti. De simán van esélye korábban is, ezt inkább mint végső mentsvárat írtam. Nálunk az egyes számúnál volt kb. ez. A kettes számú gyerek nagyon jól aludt világéletében. A harmadik pocsék alvó, a légy szárnyának suhogására is felébred, ami mögött szerintem az eszméletlen kontrollvágya van (azaz mindenkin és mindenen uralkodni akar, és ennek az egyik megnyilvánulása, hogy más levegőt sem vehet az ő tudta nélkül, ezért nyitva is kell hagyni az ajtót, hogy hallja és lássa, hogy a többiek mit csinálnak). A negyedik viszonylag átlagos alvó, vele csak az az egyetlen probléma, hogy bagoly típusú (én meg pacsirta típusú vagyok), és utálom, hogy este tizenegykor fekszik hatéves létére. Az ötödik most kilenchónapos, és én váltig irigylem hbogit, akinek a babája 40-90 percet alszik egyben, mert ő nappal 20 percnél többet nem alszik egyben, és ebbe nemhogy kevés, hanem semennyi házimunka nem fér bele, csak annyi, hogy elmegyek egy pohár vízért meg egy szelet kenyérért. Este kap már zöldséget husival, nem mindig sikerül az adagját belekanalaznom, de ha már ~1dl belement, akkor nem aggódom. Utána anyatej, de ha rendes adag kaját megevett (1,5-2dl), akkor csak a forma kedvéért (na meg anya nehogy elszokjon) szív 2-3 kortyot, utána félrefordul és félig már alszik is. Kb. 3 hete villámgyorsan elalszik, előtte ez egyáltalán nem volt így, de sokszor óránként felriad (foga jön és hasonlók), szerencsére újabban az apja is vissza tudja dajkálni, és az elalváshoz hasonlóan ez pár perc csak, kivéve, ha megéhezik (vacsora után 4-5-6 órával menetrendszerűen), akkor kell egy kis tej. Reggel 4 és 6 között kakil egyet, akkor fel kell kelni tisztába tenni, ha szerencsém van, visszaalszik, de nem mindig. Amíg sötét volt ilyenkor, könnyebben visszaaludt, most hogy jön a világos, egyre kevésbé.

Gem 2013.03.08. 23:28:44

@bpure: Ja, még valami: a kis ringatás a kisebb hasfájásokra használ, lehet, hogy ilyesmi baja van olyankor. Büfizteted még a szopás után? Hasra vagy hátra teszed?

bpure 2013.03.10. 16:18:30

@Gem: Este vacsora közben elalszik és annyira mély álomba zuhan hogy a büfiztetés hiábavaló. Ilyenkor beteszem az ágyába hasra (az első fejfordításnál így magától büfizik) és alszik is 3-4 órát egyben.
Akkor van csak gond amikor nem alszik bele a vacsorába, pedig fáradt, és elméletileg semmi baja nem lehet. De persze lehet hogy mégis fáj a hasa vagy valami bántja, akkor meg hiába is próbálnám álomba simogatni vagy duruzsolni neki. Lehet hogy pont rosszkor próbálkoztam.
Köszönöm a megnyugtató válaszokat, még egy évig akkor nem parázok az altatáson.
süti beállítások módosítása