Már többször mondták Tündér Lilire, hogy elkényeztetett, és én ezen mindig jól meglepődöm. Van, aki ki is fejtette, hogy azért az, mert mindig azt csinálja, amit akar.

Én örülök neki, hogy azt csinálja, amit szeretne, és próbálom megerősíteni benne, hogy van saját akarata, érdekérvényesítő képessége, érdeklődése*, és a lehetőségekhez képest igyekszem figyelembe venni az óhaját. Emellett nem tartom magam mártír anyának, és önzetlen sem vagyok, szükségem van a saját életemre, szóval nem hiszem, hogy túl tág kereteket hagynék neki. Vannak dolgok, amiket meg kell csinálni, pelust cserélni, este lefeküdni, vannak dolgok, amiket nem szabad csinálni, ablakon kihajolni, magasról leesni, forrót megfogni, és vannak dolgok, amiket hagynia kell, hogy megcsináljak, a dagadt ruhát viszem fel a padlásra, és nem őt. Szerintem egy egyévesnek ez bőven elég korlát, minimális sírás szokott lenni, de elterelhető a figyelme, illetve nagyon türelmes szokott lenni, tudok mellette élni, lehet mellette vendégeket fogadni, vendégségbe menni, zsúfolt programot szervezni, és a lakásunk sem amortizálódott még le. 

Emellett igen, felveszem, ha sír, és sokat van ölben, sokat puszilgatom, és ha akar, akkor akármeddig lehet csimpaszkodó majomgyerek, de nem szokott sokáig az lenni. Szerintem azért, mert tudja, hogy bármikor jöhet újra.

De persze a sok okosnak ezt nem lehet elmondani, mert akkor én vagyok az anya, aki védi a gyermekét, pedig nem. Vagyis igen, de nem most. A kisbabákat szeretni kell, és nem nevelni, nem meséli be nekem senki, hogy azért lesz ötévesen hisztis és feleselős, mert most nem szabok neki öncélú korlátokat.

*erről egyébként az jutott eszembe, mikor a (hatosztályos) gimnázium első évében az osztályfőnök panaszkodott hármunkra egyikünk anyukájának, hogy az a baj a lányokkal, hogy mindenről megvan a véleményük. Mire az anyuka: Hát erre neveltük őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr15422074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gem 2013.07.23. 23:52:32

Félek tőle, hogy valamit nem jól csinálok, mert nekem nem szokták azt mondani, hogy a kisszamuráj (vagy anno a testvérei) elkényeztetett lenne, pedig igyekszem azokat az alapelveket követni, mint amiket írtál. Nekem legfeljebb olyanokat mondanak, hogy "de jó dolga van ennek a gyereknek".

FilotásLili 2013.07.24. 00:17:18

A Péterfy Bori volt a Rádióban. Kérdezi a riporter: ön kényeztetős anyuka? P.B. (felcsattanva): Persze, nem akarok nem kényeztetős anyukát látni! :-))))
Van, aki negligálja, ha sír a gyereke? Ezt a "van, hogy hagyni kell a gyereket sírni" látásmódot még mindig nem sikerül kiírtani? Az hagyja a gyerekét sírni, aki béna, gyenge, és nem tud vele mit kezdeni.

Ziebi 2013.07.24. 02:48:25

@FilotásLili: Meg az akinek kettő van és nem tud ketté szakadni így az egyik sír amíg a másik megkapja amire szüksége van.
Meg van az amikor a gyereknek semmi nem jó csak ha ölben és csak akkor hallgat el ha ölbe veszed, de mivel ketté nem szakadhatsz muszáj hogy megtanuljon nem ölben elaludni, így sír pár percet amíg rájön hogy ebből bizonynem lesz seggrázás.

(Bocs ha nyers vagyok, 2 órát aludtam és egész nap nyígott mindkettő)

Ziebi 2013.07.24. 02:53:02

NH-né: szerintem meg ahhoz se lenne senkinek köze ha tényleg elkényeztetnéd a Tündér Lilit. :)
Meg aztán ez is olyan, hogy van aki szerint az már elkényeztetés hogy éjjel etetem őket ha éhesek (ez tök komoly, 2 hetesek voltak mikor mondta valaki hogy hagyjam őket sírni és akkor majd leszoknak az éjszakai kelésről :D ), van aki szerint meg ridegtartom őket mert nem kötöm magamra, nem igény szerint szoptattam, meg más ezer dolog. Nabumm.
Ahogy látom ti harmóniában vagytok magatokkal, a többi ne érdekeljen. :)

hbogi87 2013.07.24. 06:38:25

@Ziebi: Komolyan azt mondták, hogy ezért ridegtartod őket?! Gondolom nem ikres szülő mondta...kitartás, ahogy nőnek, egyszerűbb lesz, hidd el!!

hbogi87 2013.07.24. 06:49:27

Amúgy én is megkaptam ám az elkényeztetős szülő stemplit, de sebaj, nekem belefér. Nekünk így jó, Jével megbeszéltük, hogy mi a fő irányvonal, amihez tartjuk magunkat, a "világ" véleménye ezért huszadrangú. Leonnak igenis vannak határai, ésszerű de nem az én komfortérzetemhez, hanem az ő 15 hónapjához szabott határok- most hogy ezért, vagy más miatt, nem tudom, mindenesetre egy-két határfeszegetést leszámítva nem rebellis a gyermek. Igen, vannak pillanatok, amikor a szívemhez kapok, mert mondjuk a tusfülkébe rakott babakád szélén áll imbolyogva és próbálja bekapcsolni a rádiót, de igyekszem az infarktusos helyzeteket is humorral kezelni ( különben bekattannék).

Ziebi 2013.07.24. 17:53:40

Én amúgy nem szeretem ezt az elkényeztetett szót, olyan negatív, és mindenre rámonják, arra is ha az ember csak simán figyel a gyerekeire és megpróbálja nekik a lehető legjobbat megadni. Ilyen alapon ki kényeztesse el őket ha nem én?

orsó · http://vandorcirkusz.com 2013.07.24. 22:18:33

én is igyekszem így szeretni* a gyerekeimet. a doktornénink szerint (aki ugye hálistennek nem látja sokat, csak azt észleli, hogy szófogadó, nem randalírozik), szóval szerinte katonásan neveljük. másnap megkaptam egy ismerőstől, hogy semmi tekintélyem nincs a gyerek előtt, mert megengedtem, hogy lemenjen egy lépcsőn, ahol szeretett volna. még egyszer, meg még egyszer. miközben mi felnőttek beszélgettünk.

van kalap, nincs kalap.

*a szomszédunkban van egy nagyon öreg bácsi, ő mindig sírva gyönyörködik a gyerekeimben, és minden alkalommal elmondja, hogy "drága, ezek a gyerekek olyan csodálatosak. ezeket nem kell nevelni, ezeket csak szeretni kell." és tökigaza van.

málnabálna 2013.07.25. 12:40:10

@Ziebi: jól írod! nem voltam soha még ikrekes anyuka, de átérzem, mivel van kettő és majdnem 3 ill.majdnem 6 évesen is szoktak nyígni, hisztizni, veszekedni ezen-azon és nincs olyan, h mindkettőnek jó legyen 1xre minden, vagyis van, de ritkábban, mint ellenkezőleg :D és feszülhetek bármennyire, tökéletesen 1xre mindkettő igényét nem mindig sikerül kielégíteni, evvan :P

málnabálna 2013.07.25. 12:43:49

@orsó: ez mennyire szép volt! köszi, h leírtad!!! haha bárcsak a mi dédink is így viseltetne a 4 dédunoka láttán és sírva örömében örülne, h zajlik az élet, rohangálnak, sikítoznak a gyönyörtől meg igen kupi is van ...ha kripta hangulat van és senki nem szól hozzá, meg az a baj...:P
szóval üdv az ismeretlen öreg szomszéd bácsikának!!!

vackor1b 2013.07.25. 14:53:58

Kedves Akárki, aki azt mondod, hogy TL elkényeztetett. Mielőtt ilyet állítasz, menj be egy boltba és nézz körül. Menj be egy rendelőbe és nézz körül... Majd gondolkodj el azon, hogy ki az elkényeztetett gyerek. Tudnék mutatni.
Öleléssel, simogatással, a biztonságérzés megadásával nem lehet elkényeztetni egy gyereket. Kemény szabályok közé rakással viszont le lehet törni az akaratát, aminek a levét majd felnőtt korában issza meg, amikor nem tudja érvényesíteni magát és mindenki keresztültapos rajta.

orsó · http://vandorcirkusz.com 2013.07.25. 14:59:27

@málnabálna: átadom! :)

a saját apámból is előbújik néha a ti déditek (mi együtt élünk...), szóval azt az oldalt is megélem ám én is.

málnabálna 2013.07.25. 15:28:37

@orsó: részvétem akkor! én kb 5-6 hétig voltam egy fedél alatt anyósékkal, annak átmenetileg ott lakó húgával és antiszoc férjével + 2 db dédi, én+1 db újszülött és egy 2,5 éves + ugye anyós+após... 4generáció szép, szép, de huzamosabb ideig: RÉMÁLOM!!!!még ha csak pár hétig is tart... s ezt qva komolyan mondom :D

nux vomica 2013.07.25. 22:09:47

@Ziebi: igen, ez a jó, magad szerint a legjobbat adni.Ezért van annyi nevelési elv, ahány anya-apa-baba.
Nem vetkőzhetsz ki saját magadból.
Az anyai ösztönökre kell hallgatni, minden más irreális próbálkozás teszi a gyerkőcöt és a szüleit is frusztrálttá.

babaBonBon 2013.07.26. 19:36:10

Az én kisebbemet sikerült tényleg elkényeztetni (egy hónap múlva 3 éves), de nem mi tehetünk róla. 2 éves korától jár bölcsi-pótló és mivel annyira cuki, hogy a mosolyával jéghegyeket olvaszt fel, ráadásul az egész oviban Ő a legfiatalabb (meg a legédesebb, mint említettem :-D) egyszerűen MINDENt megengedtek neki. Bedobta a kis bájvigyorát és szabad volt a pálya.
Pedig szerintem egy 2 évesnek nagyon is szüksége van korlátokra. Mi otthon próbáltunk nem változtatni semmin, de nem volt könnyű. Most, hogy már nyári szünet van, isszuk a levét: hiszti rohamok. Szerencsére rövidek és ahogy telik az idő, egyre könnyebb is leszerelni Őt. Ez csak úgy eszembe jutott.

De van egy problémánk is, ami kicsit OFF, de nevelésügyi dolog. Hátha valakinek lesz egy jó ötlete. Majd minden reggel eljátsszuk. Szóval a fent említett kisasszony igazi macska-természet: szabad simogatni, ha Ő úgy gondolja. A 7 éves bátyja - Kisherceg - meg egy nagyon érzékeny kisfiú. Reggel felébredünk. Macskahölgy jön bújni, csak és kizárólag hozzám. Kisherceg meg bújna a húgocskájához, de "emez" egyszerűen nem hajlandó elviselni és nyávog, vonyít, nyekereg.
És balhéba, vagy sértődésbe hajlik az egész, ha nem szólok bele. Ha beleszólok, kinek adjak igazat???
Tudom, hogy az sem jó érzés, ha az embernek nincs kedve a "szorongatáshoz".
Meg az se ha szeretettel közeledik és elzavarják.
Pitiánernek tűnhet, de mindennapos probléma és nincs igazság.
(Napközben amúgy simán összebújnak, szeretgetik egymást, csak reggel van ez, amikor kómás a kiscsaj (tehát nem lehet vele megbeszélni)).

Valakinek valami jó kis tippje, ötlete?

L21 2013.07.26. 22:18:51

@babaBonBon: Mi lenne, ha kipróbálnád a Faber-Mazlish szerzőpáros tippjét, azaz hogy velük oldatnád meg, de szülői koordinációval? Lehet, hogy még picik hozzá, de hátha működik. Szóval kupaktanácsot rendeztek, és átbeszélitek együtt, ki mit szeretne, miért, meg mit érez a jelenlegi helyzetben, mi zavarja benne stb. Aztán elvileg az egyénileg összeírt megoldási javaslatokat beszélitek át együtt, kihúzva azokat, amik szóba sem jöhetnek, és előbb-utóbb sikerül valamit találni. Nyilván itt inkább előtte apával-anyával beszéli át négyszemközt mindkét gyerek, és apa-anya olvassa fel a két gyerek ötleteit.

babaBonBon 2013.07.27. 08:18:43

@L21: Á, sajnos ez szóba sem jöhet. A Kicsi még túl kicsi hozzá. Ráadásul bármit megbeszélhetnénk, mert reggelente olyan állapotban van, hogy semmi nem használ. Ilyen tök kómás, nem lehet vele beszélni (kb. mint én, míg meg nem ittam a kávémat :-S
De köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és leírtad :-)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.07.27. 13:00:32

@babaBonBon: nálunk a négy nappal idősebb unokatesóval jött elő ez a probléma, hogy ölelgetné Lilit naponta tízszer, Lili meg sírva menekül, a kisfiú meg néz nagy szemekkel, hogy miért.
Azt hiszem, leginkább a kisherceggel beszélheted ezt meg, hogy sajnos meg kell értenie, hogy reggel kiscsajszi nem szereti, ha ölelgetik, biztos neki is van olyan dolga, amit nem (mindig) szeret. Esetleg, hogy ha testkontaktus hiánya van, akkor bújjon ő is inkább hozzád igy reggelente.

Jeu.Psy 2013.07.30. 14:31:14

Ha egy embert minél többen fogadnak, és ismernek el az jó és szerencse.
Ez az ember könnyen szerethető, és így élete is boldogabban élhető.
Ennek alakulásában nagy szerepe van anyának–apának-gyermeknek és a környezet szerepe is meghatározó.
A szeretetben nevelkedett ember, kevesebb konfliktust kell, hogy megéljen.
A társadalom annál sikeresebben tud együtt működni, ha minél több kiegyensúlyozott, nyugodt ember a közösség –társadalom- tagja.
A derű, nyugalom, empátia, türelem, higgadtság, és fegyelem éppen olyan fontos, mint a kreativitás.
Nos, ez egy igen összetett kihívás ahhoz, hogy egy ember boldog, és sikeres felnőtté váljon.
Ezért az fontos lenne, hogy az életünk során legkevesebb súrlódással sikerüljön „együtt élni”.
A magunk és a velünk együtt élő lelki békéje legyen szemünk előtt.
Ha sikerül szeretetben élni, abból nem szokott ’frusztráció’ fejlődni.

babaBonBon 2013.08.13. 10:03:16

nagyon várjuk már a következő bejegyzést!!! ha választani kéne, hogy vajon azért nem írtok, mert nem történik semmi, vagy azért, mert annyi minden történik, hogy idő sincs rá, akkor az utóbbira tippelnék!
süti beállítások módosítása