Az ünnepet Tszm-en töltöttük, és be kell valljam, nem is igazán jutott eszembe az, hogy ünnep, míg nem láttam vasárnap néhány szépenfelöltözött családot. Én sem voltam mondjuk melegítőben, de mégis milyen már, hogy augusztus 20. az nekem a kulturális program meg a tüzijáték. Pedig lenne választani miből, nekem a legszimpatikusabb az új kenyér megszentelése. Amolyan hálaadás, nem bármiért, mint novemberben, hanem a legalapvetőbb dolgokért. 

De előtte még kirándultunk, először egy skanzenban, ami nem is igazi skanzen, mert a kiállított házak igaziból is ott voltak, a falu egyik épen maradt utcájában. Pár éve már voltam arra, beszélgettünk is a gondnokkal, aki ott lakott az egyik házban, voltak tervek, felújítások, konyhakert, gyógynövények, állatok, annyira tetszett, meg akartam mutatni TB-nek mindenképp. Most csak egy kutya ugatott meg minket, ahogy belestünk, a házak tele voltak mindenféle ronda kacattal, iskolai székekkel például. Baromfi sehol, gondozott kert sehol, nagyon elkedvetlenedtem. Mert OK, hogy önmagában csak egy pénznyelő egy ilyen, és rengeteg munka rendben tartan (imádnám csinálni!)i, de erdei iskolanak, táboroknak, tovabbképzéseknek szuper hely lenne. 

Aztán inkább elmentünk ide, ez meg annyira szép, és annyira a helyén van, remélem, hogy még sokáig fent tudják tartani. Az előjegyzési naptárukat nézve sokan felfedezték már. 

Na, és akkor vasárnap úgy gondoltuk, jó ötlet felmenni Pannonhalmára. Meg még úgy pár ezer ember is ezt gondolta rajtunk kívül, akik amellett, hogy szépen felöltöztek, vezetni nem tudnak, így láttunk leégett kuplungú volánbuszt, meg egymással ordítozó buszsofőrt és biztonsági őrt (a "ha nem tesznek rendet, kihívom a rendőröket, g.ci- ne velem ordibáljál bzmg" vonalon mozogtak), és nap végén egy sor megbírságolt kocsit is.

De Pannonhalmát nem ezért szeretem, hanem azért, mert brandet építenek, és ez engem mindig lenyűgöz, ahányszor arra járok. Csodálatos, és ha férfi lennék, és szerzetesi ambícióim lennének, térden állva könyörögnék, hogy oda kerülhessek és részt vehessek ebben. Esetleg nőként és családdal is menne, például a gyógynövénykertben most megépítették álmaim laborját, ahol valaki, akinek nekem kéne lennem, kikísérletezi az Apátsági Szappant. A hely annyira gyönyörű, a közönség felé gyógynövénysziluettekkel díszített üvegfal zárja le, és bent minden, mi szem szájnak ingere, különféle gyógyszertári üvegcsék olajokkal, illólajokkal, gyógynövényekkel, áááááa, mindjárt sírok. És egyébként a templomot is gyönyörűen újították fel, erről olvastam a Kisalföldben is. Ha azt írom, stilizált fálklya, gondolom mindenki hány egyet, pedig jól néz ki, tényleg. A hely egyébkent is tele van felújított és kortárs objektumokkal, Asztrik bácsi nem kispályázik, és biztos kézzel meg  jó ízléssel vezeti a csapatot.

Szóval a hosszú hétvége tanulsága, hogy adjunk hálát a legalapvetőbb dolgokért és csináljunk szép dolgokat, és akkor jó lesz, majd meglátjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr695468939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbogi87 2013.08.21. 21:59:41

Èn sem éreztem át az ünnep jelentöségét, pedig kellene, jó lenne, szeretném és maradt a lelkemben hiányérzet. De azt hiszem, hogy külföldön, külföldi emberrel párkapcsolatban élö, multikulti családot terelgetö magyar anyaként meg kell találnom az egyensúlyt és meg kell teremtenünk a saját családi hagyományainkat.
( Már, tudom, az idegeidre megyek vele, de miiikoooor találkozuuuuunk????)

Gem 2013.08.29. 08:12:10

Beadtad a jelentkezésed (motivációs levél + önéletrajz) a laborba? Ha nem, akkor nem ér szomorkodni azon, hogy miért nem Te vagy ott.

vackor1b 2013.09.03. 23:48:55

Jól értettem, hogy az Apátság tetszik neked az új berendezéssel? Mert akkor ezzel nagyon egyedül vagy. Én részemről haragszom érte, hogy miért kellett tönkretenni a modern berendezéssel.
süti beállítások módosítása