Tegnap/ma többe is belefutottam...

1. A MÀV oldalán lehet online jegyet venni, akár nemzetközi viszonylatban is. Az egy dolog, hogy az anyukámon a MÀV oldala kifog, bár egyébként banki ügyeket, vagy vásárláskat remekül el tud intézni a neten, de mégis csak jócskán felnöttként lett számítógép felhasználó. De az, hogy ugyanez a feladat (nemzetközi jegyet venni) az egy generációval fiatalabb, szuperokos, többdiplomás, digitális cuccokat napi szinten használó (és nem a facebookra gondolok) növéremnek sem 5 perc, az már inkább fura. És nem feltétlenül a családomban van a hiba (ráadásul ugyanez a növérem máskor is vett már nekem jegyet online, szóval ismeri a rendszert, de tegnap valami nagyon félrement az elvirán). Ráadásul ugyanez a rendszer megveteti a helyjegyet egy vonatra, miközben a vonaton a kaller széles mozdulatokkal magyarázza a japán turistáknak, hogy ne lobogtassák a helyjegyüket, mert az ide nem kell. 

Bónuszsztori, mikor felszáll a jólszituált magyar házaspár, és magyarázkodnak a kalauznak, hogy sajnos helyjegyet nem volt képes a pénztáros adni nekik, de megvetette velük az elsö osztályra a jegyet. Egy olyan vonatra, amin nincs is elsö osztály. 

 

2. nehéz munkával, de az utóbbi hetekben meggyöztem magam, hogy a migránsellenörzés miatt kialakult 10km-es autósor Hegyeshalomnál egy hasznos és érdemes tevékenység velejárója (értsd, nem csak a magyarokat szivatják, és nem csak Hegyeshalomnál). Erre tegnap a vonaton utaztam, és csak az nem szökött át  a határon, aki nem akart. Györben 2 (!) rendör még megkergette egy kicsit öket, sikerült is 3-at leszállítani a sokból (mondjuk a mi vagonunkban volt 15, de hosszú volt a vonat), de utána zavartalanul utaztak Bécsig. Engem nem érdekel, csak akkor lécci, ne kelljen már 2 órát állnom a határnál kocsival. 

 

3. Táltos Bandi Sopronból jönne Bécsbe vonattal. Megnézi az elvirán a menetrendet, _az összes_ vonat Györön keresztül jön, menetidö 3+ óra, más opció nincs. Némileg kétségbeesik, felhív, megnézem én az ÖBB oldalán, óránként jönnek a vonatok egyenesen Bécsbe, menetidö 1:15. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr418813766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gem 2016.06.16. 22:16:49

A 3. azért elég érthető: az elvira csak a saját vonatait/kocsijait tartja nyilván, a Sopron-Bécs járatot meg valószínűsíthetően vmelyik másik cég üzemelteti.
(egyébként két és fél órás menetidejű is van :-) )
Próbáld meg az ÖBB oldalán mondjuk a Kötegyán-Vésztő viszonylatot lekérni...

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2016.06.17. 09:38:59

@Gem: megpróbáltam, az ÖBB pontosan tudja, hogy 10.38-kor, 12:38-kor, és 14:38-kor mennek a vonatok, lecsekkoltam az elvirán, és tényleg.

(egyébként is hülyeség lenne, ha az elvira nem mutatná a külföldre menö vonatokat)

Nyirati Rita 2016.07.04. 09:00:20

ez most átmeneti állapot? vagy ez az alapértelmezett?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2016.07.04. 09:03:05

@Nyirati Rita: melyik pontnál?

az elvira szerintem eddig normálisan müködött, azóta viszont nem volt kedvem nézegetni. A határon meg állítólag novemberig ez lesz az alapértelmezett.

Gem 2016.12.03. 14:45:11

November 10-től új jegyfoglalási rendszer van a MÁV-nál, de nem teszteltem még, csak egy MÁV-fanatikustól származik az info. És egyébként az, hogy most nem kell nyomtatni, hanem elég a mobileszközöd képernyőjén bemutatni a qr-t, momentán majdhogynem világszínvonalú.
süti beállítások módosítása