Persze könnyű nekem, mert nem Magyarországon kell a mindennapos, ügyes-bajos dolgaimat intézni, és egy kis nosztalgia mindent megszépít, de nem szeretem, amikor kritikát olvasok például Budapestről, ami nekem a világ közepe, meg arról, hogy ilyenekiscsakamagyaroklehetnek, meg ezérttartittezazország.

Mert például az agyondícsért Bécs egyik igen jó kerületében lakva bármikor tudnék vagy negyven kutyakakit fényképezni az utcánkban, folyton kerülgetni kell őket.

Aztán mióta terhes vagyok, valami perverz kíváncsiság hajt, hogy megtudjam, átadnák-e a helyet itt vagy ott. Bécsben mondjuk mostanában ritkán békávézom, és akkor mindig akadt egy üres szék, vagy csak egy megállót mentem, eddig egyszer adták át a helyet. De egyébként a kimért jogtudatosság jellemző itt, a rászorulók odamennek a rokkantaknak/terheseknek fenntartott helyhez, felszólítják az ott ülőt, hogy adja át, és ezt azok meg is teszik. Néha úgy érzem, csak azért állnak a mozgólépcsőn a kijelölt jobb oldalra, hogy ne kelljen semmiféle interakcióba lépni a többiekkel (persze van, aki optimistábban áll a helyiek udvariasságához).

Tegnap mászkáltam Budapesten, és nagyon vártam, hogy mi lesz. Persze tudom, hogy egy nap nem nap, és lévén hogy a hasam látványos, de közérzetileg annyira számít, mintha csak egy párna lenne a pólóm alá dugva, még egy kicsit provokatőrnek is éreztem magam, ahogy a tömött négyes-hatosra felszálltam, de rögtön átadták a helyet. Rögtön. És nem egy öreg néni, hanem egy 40-50-es férfi. A metrón is, a HÉV-en is, a másik villamoson is, még akkor is, amikor hátul még volt hely (nem is fogadtam el, hanem hátrasétáltam). És voltam gyógyszertárban, ahol azonnal mondták a sorban (egy sor volt a két ablakhoz), hogy természetesen előreengednek mind a négyen, és ragaszkodtak hozzá, pedig én mondtam, hogy nagyon kedvesek, de nem szükséges (a kinti meleg után még élveztem is a benti hűvöst).

Persze az is lehet, hogy nagyon nyúzottnak nézek ki, de ez annyira abszurdum, hogy csak a rend kedvéért írtam le. :)

ja, Kőbányán a villamoson egy fiatalember még azt is megkérdezte, hogy szabad-e a hely velem szemben :). Mondjuk ez nem elvárás (pedig baromi sznob vagyok), de Bécsben sohasem fordulna elő.

Szóval menők vagyunk. Egy bezzegország. Akkor is, ha néha nem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr224502101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalor 2012.05.11. 12:06:58

az a "szerencsed", hogy csini vagy, mert az nagoyn sokat szamit. mert ez egy ilyen orszag ;)

Piszke a Birtokról 2012.05.11. 13:31:11

hát nem is tudom. A britán például évek óta könnyekig meg van hatódva azon, hogy itt nem ugrálnak az emberek gyanakvó arccal fedezékbe, csak azért, mert rájuk köszönsz az utcán :) Valamiféle kellemes elegy lenne jó a kultúr-européer meg a barátságos magyar között

nux vomica 2012.05.11. 18:21:55

mikor a 8.hónapban voltam, az egyetemi klinikák között utaztam ülve, felállított egy kb 50-es hölgy, hogy adjam át a helyet. Én felálltam, április volt elég jól látszott a pocakom.A csoporttársam csinált nagy patáliát, hogy -hogy van mersze felállítani. Majd a hölgy leszállt gyorsan.
De ez régen volt. Azóta több az udvarias és odafigyelő, no persze van ellenpélda is, de azt nem akarom észrevenni, hogy mindig jó napom legyen:-)

babaBonBon 2012.05.11. 18:24:53

nem tudom miért van, de a terhesekkel még ilyenek, aztán amikor már a babakocsiban van a gyerek... hát szóval... majd gyere el MÁVozni meg VOLÁNozni, abból lesz vagy 3 poszt :-(((

Ziebi 2012.05.11. 21:07:37

CSakazértse írok semmi rossz példát, örülök hogy jól érezted magad. :)

mágnyes 2012.05.11. 21:42:40

Szuper :) Bár nekem tök természetes dolog ez. Nekem is átadták, én is átadom, a gyerekeknek is megtanítottuk, időseknek, kismamáknak, kisbabáknak... És még egy fontos dolgot tanítottunk, nem furakszunk, nem lökdösődünk csak hogy legyen helyünk...

Kalor 2012.05.12. 08:22:34

@Nils Holgersonné: nem biztos, hgoy vilagos volt, mire gondoltam, ugyhogy leirom maskepp, de nem akarom terelni a temat. a lenyeg, hogy a harmonikus megjelenesu (="csini") emberek elonyoket elveznek az elet sok teruleten azokkal szemben, akik nem ilyenek. ez orszagonkent, vagy inkabb kulturankent eltero, es mi ebben a kerdesben (is) inkabb a balkanhoz tartozunk. errol elso kezbol is van tapasztalatom, de az "elmelet" is alatamasztja. no nem fejtegetem tovabb, a jelenseg letezik.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.05.12. 12:10:44

@Kalor: jajj, ne haragudj, értettem én ám teljesen, csak a viccet nem hagyhattam ki, mert én mindig úgy gondolok Piszkéék británjára, mint valami kopaszodó, pocakos fura szerzetre :)

de átjött, amit írtál, meg hát tudom is, látom is, hogy szerencsés vagyok, sok minden könnyebb nekem, mint elvárható lenne

FilotásLili 2012.05.12. 14:51:24

Mentél volna el a Nagycsarnokba! Ott minden árusnak munkaköri leírás előre hívni a várandósokat. Tavaly tavasszal és nyáron, hej, de gyorsan bevásároltam mindig!

Piszke a Birtokról 2012.05.12. 14:56:11

@NH-né: mert hisz tonzúrásan kopaszodó, kicsi hassal bíró amúgy fitten szálkás szerzet... hogy "csini"-e, azt nem tisztem eldönteni :DDD

gsky 2012.05.15. 01:51:10

:) jórégen jártam erre, mert elbénáztam a címedet, de most írok, mert annyira mosolygok, hogy nem tudom abbahagyni. :)
eloretolthelyorseg.blog.hu/2012/04/11/egyenes_beszed_10#comment-form

itt a másik is, ha esetleg azzal már nem törődnél, hogy múltbéli kommenteket gyűjts :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2012.05.15. 12:08:23

@gsky: szia :) gyűjtjük ám a régi kommenteket is, van róla email-értesítő, szóval figyelünk. És köszönjük szépen a mosolyt meg a kedvességet :)

Mikaél 2012.05.15. 19:23:55

Szerintem emberek élnek itt és ott is.
És ha bezzegelni támad kedvünk, akkor keresünk bezzeg példáinkhoz bezzegországokat, ahol bezzegemberek, bezzegmódon élik bezzegéletüket, hogy egy másik bezzegország bezzegemberei beszélgetéseik sorában alkalmuk nyíljon bezzegelni.

málnabálna 2012.05.16. 15:49:46

Vonaton dettó!-egy magyar pasi rögtön segít le-fel pakolni csomagot, ha terhes és csinos vagy, vagy csak csinos is :)

Németországban vagy itt Bécsben már nem igazán, max, ha az illető magyar fiú hehe :)
jó pár hete lett egy fix magyar postásunk, irtó kedves, előzékeny, észrevette pl.h mindig sírás fogadja, ha jön, mivel a kislányom a csengőtől megijed (kikapcsolni, lehalkítani sajna nemtom), erre ő felajánlotta, ha nem gond, akkor nem csenget, feljön, kopogtat, csomagot bead oszt jó napot! irtó hálás vagyok neki ezért! nekem eszembe nem jutott volna ez a megoldás, so jók is a hazánk fiai, kicsit otthonosabban érzem magam tőle, nah :)

@eper@ 2012.05.30. 20:42:19

örülök, hogy pozitív élményekről is hallok... nekem a több, mint 9 hónap alatt összesen 2x adták át, pedig azért békávéztam. egyzser egy idősebb, egyszer meg egy gyerekes. velem rendszeresen megesett, hogy végignéztek a hasamon, és ültek tovább, betették a fülhallgatót, vagy kinéztek az ablakon. szóval nekem, és nagyon sok ismerősömnek csak a negatív bezzeg jutott... :(
süti beállítások módosítása