Egy újabb ezeréve elkezdett, de sose befejezett poszt. 

Nem is volt olyan rég, amikor még azt hittem, hogy most jóideig nem fogok operába járni, a Donna del Lagora most mégis sikerült, tesómék vigyáztak a babára, szünetben behozták megszoptatni, nem tudok elég hálás lenni érte. Rossini teljesen feltöltött, tudom, hogy modorosan hangzik, de tényleg, még másnap is éreztem, szuper volt.

A rendezés megint a jólismert Theater an der Wien-es minőségben, engem mindig lenyűgöz, ahogy valami teljesen újat hoznak ki az eredeti librettóból, ugyanaz a szöveg, a színészi játék, a történet meg tök más*. De jó. Most az egész annyira mozgalmas lett, mindig történt valami, minden szereplő tudta apróra, hogy mi a a dolga, bárhová néztem, történt valami, teljesen belakták a teret, szuper részletekkel a díszletben, ami egy kisváros közösségi házának a színháztermének tűnt, és hol a nézőtéren voltak, hol a színpadon, hol kint, hol bent a történetben. Ez mondjuk néha nem volt világos, például, hogy amikor kijönnek a sztoriból, akkor hol vannak, de látványra jó volt, hallgatni jó volt

Az egyetlen negatívum pont a tó asszonya lett, Elina (bár gyönyörűen énekelt, és most jöttem rá, hogy már Xerszészként is tetszett). Ahhoz képest, hogy egy titokzatos lány, akit egy főlázadónak szánnak feleségül, de közben többen beleszeretnek, inkluzíve a király, a rendező által megálmodott karaktere autista, skizofrén és kicsit debil (nem, nem szinonimák), amit sajnos remekül hozott az énekes. Sokszor kikacsintott a közönségre, sok kis geg volt benne, kicsit szerintem feleslegesen, bár ha valaki ezért szereti meg az operát, hát csak tessék. Addig is hallgassatok ti is egy kis zenét ...

hű, breaking news, idáig tartottam az írásban, és bár régebben keresgéltem már ehhez videórészletet (de nem találtam igazán jót, annyira elszoktam a klasszikus színpadi értelmezésektől, nem adják vissza ugyanazt az élményt), most találtam meg, hogy a Theater an der Wien is felrakott az előadásból pár percet. Szuper, szuper:

0:59-nél (és még utána is jó sokszor) jól látható a balszélen egy fess, bajszos fiatalember, szívemnek kedves. Szerencsére a bajszot meg a barkót mindig levette, mielőtt hazajött.

Itt meg eléggé menő a kórus:

Nem is értem, hogy nem találtam eddig meg a theater an der wien videóit a youtube-on, pedig eskü, hogy kerestem. Mindenesetre most szépen visszanézem az összes posztot, amit írtam az ott látott operákról, és belinkelem a zenét. (meg azt, hogy hol látható a kedvenc szereplőm, találtam például félmeztelen Bandit, maradjanak velünk!)

*azóta hallottam, hogy sokaknak nem tetszett az újraértelmezés, a rendező meg nem örült, de hát gondolhatta, hogy ha a főszereplő szerelmének szerepét átírja a főszereplő skizo énjének szerepére (vö. örökre hű leszek hozzád), akkor azt a konzervatív bécsi közönség nem fogja egyemberként beemelni. Nekem tetszett, már csak azért is, mert ez egy alt hangra írt férfiszerep, és utálom, ha nő játszik férfit.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr474716240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnabálna 2012.09.02. 21:39:12

huh, ezen a bejegyzésen jót kuncogtam :) főleg az első videót megnézve a bajszos Bandit(átadat) :)
szeretem, ha vki ilyen élvezetesten (tud)ír(ni) neki kedves dolgokról, élményekről, jelen esetben az operáról! :)
((én nem értek hozzá, nem ismerem, de kedvelem(élőben csakis 1x volt részem benne Szegeden), s a szűk család nagy része nincs oda érte sajna, max a dédik az operettet majszolgatják asszem :D ))

babaBonBon 2012.09.03. 10:05:32

De jó, hogy el tudtál menni!
Ez a kis Lili-csajszi még egy operányit sem bír ki szopcsi nélkül? Drága kis falat! :-)
Már várjuk a bejegyzést arról, hogy időközben a Bécsi Operaház akkora bababarát lett, hogy egyetlen darabot sem tudna senki elképzelni egy kis nézőtéri cuppogás vagy némi csecsemőüvöltés nélkül!
Bandi közbenjárhatna!

vackor1b 2012.09.03. 23:09:56

én sem értem, miért nem nézhette, hallgathatta L.is?
Oly bájosan tudta volna cuppogásával kiegészíteni az operát:D

vackor1b 2012.09.03. 23:12:47

Nagyon jó, hogy ott tudtál lenni,töltekezz csak, míg Picur megengedi.

szomszédlány én is 2012.09.09. 20:21:58

T.B.-it rögtön megismertem !Jól nézel ki !
Régebben nem volt bajuszod !De jól áll ! A menyasszony elég ijesztő !Én ritkán jutok el a Bécsi operába. -Theater an der Wien - Mennyi most egy jegy? - Tól-ig -
süti beállítások módosítása