A doktorim alatt elég sokat tanultam a főnökömtől a profizmusról. Vérprofi volt. Mondjuk ennek fényében ért meg bennem végleg a gondolat, hogy nem kutatnom kéne. De a lényeg, a hozzáállás, bárhol hasznosítható. Az elvárás(om) nem az, hogy éjt nappallá téve dolgozzon mindenki, de amit csinál, azt jól csinálja, odafigyelve, átgondolva (ami adott esetben jelenthet akár kevesebb munkát is).

Emiatt számomra elfogadhatatlan, mikor olyanokat olvasok, hogy az augusztus 20-i István a királyban beáldozták az éneket a rendezésért. Ilyen nincs. A kettő nem függ össze. Adott egy kultikus darab, adott egy fontos dátum, adott a közönség (fél Magyarország), adott egy elismert, tehetséges rendező, és adottak az elismert, tehetséges színészek, akiknek mind van valamilyen énekes múltjuk.

Az, hogy tetszik, vagy nem tetszik a rendezés, az ízlés dolga. Látszott, hogy átgondolták, hogy volt koncepció, hogy mindenki megcsinálja, amit kell, hogy a közelről mutatott mellékszereplők sem esnek ki a játékból. Nekem mondjuk 60%-ban tetszett, de attól még elismerem a munkát vele. 

De az, hogy egy operában zenés darabban szarul, hamisan, gyengén énekelnek, arra nincs mentség.

Nem mentség, hogy ők nem énekesek, hanem színészek, mert van énekes múltjuk, ha meg nincs, akkor ne vállalják el. Ma már az operaénekeseknél is elvárt a professzionális színészi munka, nem feltétlenül kell celebeket felkérni. Ha elvállalják, akkor viszont a profi színészi teljesítmény _mellett_ legyen igény a profi éneklésre. Ha nem megy, és ez kiderül a próbákon, akkor könnyes búcsú és keressenek olyat, akinek megy. 

Nem mentség, hogy az elsőt is play backről adták le, mert nem lehetetlen élőben jól énekelni. Ha valakinek nem megy, akkor könnyes búcsú, és keressenek olyat, akinek megy.

Nem mentség, hogy mittudomén, izgultak szegények. Gondolom, hogy a felkéréstől kezdve lehetett tudni, hogy ezt egy igen fontos napon, fél Magyarország előtt fogják előadni. Ha valakit ez zavar, akkor könnyes búcsú, stb.

Nem mentség, hogy nem volt pénz. Igen, el vagyok kényeztetve, mert a Theater an der Wienben átlag évi hat professzionális előadást látok. Igen, nagyon sok pénzt áldoznak rá. De az nagyon amatőr, ha valaki azért énekel rosszul, mert úgysem fizetik meg. Egy profi akkor is énekeljen a tehetsége legjavából, teljes figyelmét erre áldozva, ha egy csoport óvódásnak énekel szívességből.

Nem mentség, hogy annyira figyeltek a rendezésre, mert valami újat akartak, új szempontokat, új meglátásokat, hogy a zenére már nem jutott energia. Ha a rendezőnek nem megy, akkor fel kell venni egy asszisztenst, aki csak azzal foglalkozik, hogy jól szól-e a darab.

Egy ennyire fontos előadásnál nincs olyan, hogy nem volt időm gyakorolni, vagy nem figyeltem, vagy előző nap buliztam, és berekedtem, könyörgöm, nem az iskolai tornateremben adták elő a szülőknek. 

Én nem hittem el, hogy ilyen van, hogy ezzel ki mernek állni magukat profinak tartó művészek. ezért tart itt ez az ország Ennek semmi köze a jó rendezéshez. Ez nekem az ország szembeköpése, a nektek ez is jó lesz kategória. És ezt kikérem magamnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr825481022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nux vomica 2013.08.27. 22:33:37

Ne dühöngj!
Valóban borzasztó volt a hamisság. Tanulság: nem nézel, csak tüzijátékot
jövőre, élőben.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.08.27. 22:40:27

@nux vomica: ááá, nagyon nyugis vagyok, csak mondom, hogy is kéne ennek menni

Ziebi 2013.08.28. 01:44:10

@Nils Holgersonné: még nem láttam de alapvetően amit leírtál azzal maximálisan egyetértek.

Zazálea 2013.08.28. 17:14:28

óh, ezt én írtam! de sajnos nem én mondtam, hanem Szörényi ;)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2013.08.28. 17:36:10

@Zazálea: ?? Ő, bocs, azt hiszem, elvesztettem a fonalat.

Gem 2013.08.29. 08:26:13

Zazálea a "beáldozták az éneket a rendezésért" sorra gondolt, ő írta hozzászólásban a 20-i posztod után.

Egyébként két dolog jutott az eszembe.

('84-ben vagy mikor) a legelső előadáson (is) volt olyan szereplő, akihez volt külön színész és külön énekhang(ú énekes). Vagyis még csak a spanyolviaszt sem kellett volna feltalálniuk.

Múltkor nálunk a helyi, ha nem is óvodában de a lovardában szívességből fellépett Sasvári Sándor. Lovaglás (vágtázás) közben énekelt, nagy pozitív meglepetés volt nekem az egész, épp a hozzáállása (még a lovát is ő szállította ide a szívesség részeként) miatt, meg biztos amiatt is, mert utoljára talán öt éve voltam profi koncerten, elszoktam a jótól (sajnos).

nux vomica 2013.08.29. 14:25:45

@Gem: Sasvári mindig is úri ember volt.
Szeretem a hangját.

Zazálea 2013.09.01. 15:37:24

@Gem: igen, igen, én írtam, ezt írtam, erre gondoltam, meg azt hiszem, a Szörényi is. ;)

hbogi87 2013.09.02. 12:58:27

...akkor azt hiszem jobban jártam, hogy miután lefektettem a kislencsét, tüzijátékot, tévét hátrahagyva inkább olvastam.
süti beállítások módosítása