Annyi minden kimaradt a blogból az elmúlt időszakban (fél év? egy év?), és úgy sajnálom, mert ... mert. Mindegy, miért, jó, hogy van ez a blogunk. És csomó minden nincs benne, például, hogy nem ülünk két éve itthon, hanem van/volt egy csomó társasági programunk, rengeteget barátnőztem, meg voltam otthon, meg a múltkor egy teljes hétig voltam az egyik nővéreméknél, az is olyan jó volt, hogy rendszeresíteni kéne. 

És azt sem írtam le, hogy csinaltam kökénylekvárt, ami szerintem díjnyertes, nem én miattam, hanem a kökény miatt. Mondjuk erős túlzás, hogy csináltam, mert például az egyik (a másik) nővéremmel szedtük, és annyira rendes volt, hogy odaadta azt is, amit ő szedett, aztán a nagyobbik részét anyukam magozta ki, mert nekem a másik (egyik) nővérem épp kártyát vetett, és ez teljesen lekötött, pedig a magozás benne a leggázabb, még a szedésnél is rosszabb, bár attól függ, milyen hideg van. Aztan csak be kellett cukrozni, és három napon keresztül néha megkeverni, közben kihoztam Bécsbe, ezt én, teljesen egyedül, csak a vonat segített, meg a szimpatikus fiatalemberek, akikkel a csomagjaimat rakatom fel és szedetem ke a vonatlépcsőn. A 3 nap után már mehettek is az üvegbe, szóval nincsen benne semmi hőkezelés, ami az én titkos, nyers-vegán énemnek nagyon tetszik. Ó, azok a flavonoidok és procianidinek!

Nem lett sok, három üveg, és nagyon spórolok vele, de ma megbontottam már a harmadikat is. Szerencsére, sajnos TB-nek nem ízlik, mert cukor ide vagy oda, a kökény egy fanyar gyümölcs, még úgy is, hogy ez a január elején szedett már sokkal kevésbé fanyar, mint a szüleim novemberben szedettje. De hát enyhe is volt a tél, szóval lehet, hogy jövőre már a novemberi is jó lesz. Ezt most itt infoként írtam, hogy menjetek ti is, és csináljatok kökénylekvárt, mert az jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr225804271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyaronpirostelenkek 2014.02.08. 16:20:25

Én csinálnék szívesen, de sajnos csak a szedret, málnát, csipkebogyót és az áfonyát ismerem fel biztonsággal. A kökényről tudom a népdalból, hogy kék, de többet sem... :((

vackor1b 2014.02.08. 19:56:24

Egészségetekre! Kiskökény egye a kökénylekvárt az a fő.
Jövőre egész túrát szervezünk ez ügyben és jó sokat szedünk. Már tudjuk a lelőhelyeket. Viszünk enni meg innivalót, hogy ne kelljen idő előtt hazaérni és nem a kedvenc télikabátomban indulok útnak, hogy kiszakítsa a bokor meggátolva így, hogy még több termésétől szabadítsam meg.

nux vomica 2014.02.09. 03:05:21

@nyaronpirostelenkek: szeder,málna, áfonya ugyanígy készíthető nyersen.
Kökény kicsi kék bogyók, embernyi bokron, teli énekesmadarakkal őszidőn.

babaBonBon 2014.02.10. 13:34:00

Jajj, de fincsi lehet!!!
Én sem ismerem a kökényt, csak innen: www.antikvarium.hu/konyv/kazinczy-ferencz-gardonyi-geza-kokeny-kisasszony-79702 de ha fanyar, meg gyümölcs, akkor csak finom lehet.
süti beállítások módosítása