Az a baj, ha az embernek nincs tul sok ideje, hogy mire le tudna ulni posztot irni, addigra annyi minden felgyulik, hogy nehez lenne egyetlen tortenetben elmondani. Viszont valahol megis minden mindennel osszefugg.

Mert amikor a multkor irtam, hogy en is irok majd a tavaszi nagytakaritasrol, akkor annak azt hiszem Elmelet lett volna a cime, es a stilusa valahol Hamvas Bela es az 1963-as kiadasu Lanyokrol lanyoknak kozott lett volna. Ket irodalmi elmeny, ami nagy hatassal volt ram ifju koromban. Az utobbi muvet kiskoromban gyakran lapozgattam, lekotottek az ismeretterjeszto irasok arrol, hogyan legyunk apoltak es hogyan tisztitsuk a rakottszoknyat, vagy a tortenet Julirol es Micirol, akikkel edesanyjuk a megfelelo idoben elbeszelgetett a tradicionalis noi szerepekrol a csaladban, es attol kezdve a ket lany ott sundorgott a befozo nagymama mellett es kockas fuzetbe vezettek az ellesett recepteket es haztartasbeli praktikakat.

A posztomhoz ajanlaskent megemlitettem volna, hogy 112 eve es majdnem egy honapja szuletett Hamvas Bela, aki arrol, hogy hogyan rendezzuk be iroasztalunkat, vagy hogyan pakoljuk be az utazotaskankat olyan  brillians esszeket irt, amikrol orakat tudtam almodozni aztan, persze hozza a takaritas, mint tema nem lenne eleg melto, de hat mit csinaljak, ha ez jutott nekem, masnak meg a fog koze szorult hus irritaciomaximuma* - akkor az enyem meg mindig jobb. Ki errol ir, ki arrol, szoval en is megirtam a listat arrol, hogy takarit az ember nagy, ha ugy igazan nekikeszul, es en a dolgok mikentjerol akartam ertekezni ugy egy oldalnyit, mert az ilyen reszletek kifejtese (legalabbis elmeletben ugye) jol esnek a bolcsesz-biologus-kitudjamilyen anyagba parnazott agyam legmélyén elbúvó analitikus énemnek. De a takaritast azota mar be is fejeztuk, jol-rosszul, persze nem tokeletesen kovetve a listat. Utolag mar kevesbe latom ertelmet, hogy tenyleg leirjam, elotte még resze lett volna a lelki rakeszulesnek, meditacionak (ha-ha).

Aztan ma a tiszta szobaban, tiszta agyban tiszta pizsiben tisztara kipihenten ettuk a vajaskalacsot reggelire, es a Csik zenekar CD-jet hallgattuk, amit par napja kaptam kolcson egy kollegamtol. Viktor telefonalt Veronikaval, aki meselte, mennyire szeretik a Most mulik pontosan c. szamot a Quimbytol, de a Csik-fele feldolgozast meg jobban. Pont az ment, csak addig nem figyeltem, pedig en is ismerem, de eddig csak egy nagyon szomoru dolog apropojabol hallottam. Meghallgattuk most parszor, en kozben -meg mindig a poszt miatt- Hamvas Bela oldalakat lapozgattam a neten es rajottem, mennyire illik hozza a cimbeli dalsor. Hat igy ernek korbe a dolgok.

 

*Hamvas Béla: Karnevál

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr781074076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

missMarple 2009.04.19. 16:33:53

*
"Vonul a körbeért világ,
Filléres-gondú életünkből kilép a dal, az ifjúság;egérutat se nyerhetünk már!
Ülünk a festett ég alatt, s feloldatlan zárak védnek: a szabad és a nem-szabad."

weronique 2009.04.20. 13:35:54

Kedveseim!

Mielőtt félreértés születne, én nem csupán figyelmetekbe ajánlottam ezt a dalt, hanem kértem a megzenésítését, hangszerelését a TI formációtokat!

Tetszik, jó dal, szeretem a zenéhez való hozzáállásotokat, ezért szeretnék saját bejáratú Most múlik pontosan -t...

Várom :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2009.04.20. 16:00:41

en ertettem am, csak olyan jol illeszkedett a tegnapi napba..
A sajat verziorol mar csak a zenehez erto lakotarsamat kell meggyozni :P

hbogi 2013.05.10. 15:11:18

...elkészült végül? Meghallgatható?
Ès hogyan kell tisztítani a rakott szoknyát? Na nem mintha annyi lenne a szekrényemben, de hátha egyszer még jól jön A Tudás. ( A gyermek még mindig durmol...lehet egybeköti a délelötti alvást a délutánival?)
süti beállítások módosítása