A változatosság kedvéért megint lebuszozunk Tienjanba, mert ez egy ilyen logikusan megszervezett turné.

A szabadidonkben betaxizunk a belvárosba, de semmi jó boltot nem találunk, és rettenetesen fúj a szél meg hideg is van. Jobban esne egy tea a hotelben, van egy jó könyvem is, de hát olvasni Bécsben is lehet.

betyárok portya előtt

TB próbálja kiszedni a helyiekbol, hogy hol van egy piac, de nagyon nehezen értik meg. Van az iPhone-on egy kínai szótár, abban szokta mutogatni az írásjeleket, amiket tök jól el is tudnak olvasni, hogy "piac", de aztán csak vonogatják a vállukat, mint aki ilyet! Kínában! még sosem! látott.

-És akkor mondtam neki, hogy ez nálunk otthon teljesen átlagos, de láttam rajta, hogy majdnem elájul. Mit csináljak? Nem tudom félbehajtani!

Kicsit el is kedvetlenedünk, én még fényképezek párat, próbálom lekapni ezeket az oroszos-katonás-kaftánokat, ami itt a hajléktalanok szegényebbek egyenviselete.

télen fűt, nyáron hűt

Nem szivesen fényképezek embereket szembe, mert ciki, de elkapni a jó pillanatokat meg nagyon nehéz.

a kilógó balkéz a kisbolt szélét jelzi.

Este a karmester alig tudja magát bevonszolni, már o is beteg, találgatjuk, ki lesz a következo. Bár néha majdnem belehány a partitúrába (szerencse, hogy a közönség mögötte van, és nem látja az arcát), azért a végére jobban lesz.

Koncert után a színpad mögött meg kis kínai nénik kapnak el, és fényképezkednek velem, nagyon viccesek, ahogy csivitelnek.

Az olvasásról akartam még írni, mert ez is gyakori jelenség: a városból visszafelé általában a hotelkártyát nyomjuk a taxisofor kezébe, amin rajta van egy kis térkép, és a hotel címe kínaiul és latin betukkel is.

Így kell elképzelni. Térkép, pontos címmel két nyelven. De valamit mindig keresnek még. Mindig.

Szinte kivétel nélkül, miután elolvassák a címet, borongós homlokkal elkezdik forgatni a kártyát, hogy van-e még valami info esetleg a hátoldalán. Ilyenkor cseppet mindig elbizonytalanodunk, hogy biztos hazaérünk-e. És igen, mindig megtalálják, általában csont nélkül a hotelt. De akkor mit keresnek még a kártyán? Mi lehetne még rajta? Olyan rejtélyek ezek, amikre talán sosem kapunk választ, pedig nagyon szeretnénk.

ilyeneket játszunk8

 

1 komment

Címkék: kína utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr552589695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nux vomica 2011.01.19. 23:07:03

A kártyán azt az üzenetet keresik, mennyivel vághatnak meg, hátha jelzik nekik a hotelportások. Észre se vennétek
a sok kínai jel mellett, minek örülnének.:-)
süti beállítások módosítása