Lucretia, a régi római történelem legendás alakjának történetét egy ókori történész, Titus Livius (i.e. 59 – i.u.17) beszélte el. Miután megerőszakolták, megölte magát, ezáltal a római női hősiesség egyik példaképévé vált. Lásd még “Lukrecia megerőszakolása”-t (1594), William Shakespeare egy elbeszélő költeményét, és Benjamin Britten 1946-os operáját, a „Lukrecia megerőszakolásá“-t. (innen, mást nem is nagyon találtam)

Tegnap voltunk színházban, csak kicsit messze ültünk egymástól, én a karzaton, Táltos Bandi a színpadon, de én jól láttam őt :). Ez ment.

Igaz, hogy nem voltam a legjobb kedvemben, de jól felbosszantott még ez is. Mert olyan hülyék a fickók, ez a Lukrécia meg egy szerencsétlen. Miért nem küldte el a francba az éjszaka beállító Tranquilinust? (jó, benne volt a szövegben, hogy mert az etikett felülírta a józan észt) Miért nem kiabált? Ott aludt a két szolgálója. Ezek tényleg ennyire elnyomott senkik voltak? És ha már másnap hazajött a férje, és azt mondta, teljesen normálisan, hogy hello, ez nem a te hibád, hanem azé, aki elkövette, akkor miajófrancér´ kellett magát mégis hasbaszúrnia? _(Főleg, ha olyan nagy rabszolgasorban voltak a nők, akkor simán hibáztathatta volna a férjét is, hogy ilyen helyzetbe hozta.) azért, mert ő szerencsétlen, miért kellett rögtön másik 3 életet tönkrevágnia? Hülye ez?

És akkor itt ez a szöveg a netről, hogy a római női hősiesség. Na persze. Hülyeség, meg elnyomottság, az, de nem hősiesség.

A rendezés egyébként elég jó volt, nem annyira 100%-os, amit a Theater an der Wienben megszoktam, de egy erős 80-as. Voltak benne nagyon jó megoldások. A férfi meg a női kórus például egy egyetemi professzor meg egy diáklány volt, a prof abból a fajtából, amitől a hátamon feláll a szőr, de gondolom nem véletlenül.

Ja, és mindehhez a zenét is úgy írta Britten meg, hogy akkor is gyomorgörcsöm volt, mikor a szolgálók a rózsa szépségéről, meg a verőfényes nyári reggelről áradoztak.

Szegény TB megküzdött vele, hogy este még kicsit jobb kedvre derítsen.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr812664714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása