Nyakas kálvinistaként évek óta próbálom tartani a böjtöt. Idén is eljött a nagy pillanat, hogy lemondjak az édességekről, és valamiféle perverz, mazochista örömmel már napok óta vártam. Sőt, igazból idén a húst is hanyagolnám, mindenféle más megfontolások miatt. Mondjuk tegnap azért még az utolsó pillanat jogán lecsúszott 6 szelet csoki, egy fél gyros meg két marék gumicukor. Upsz.

Persze így, hogy nem valami vallási megfontolásból csinálom, rengeteg tisztázatlan kérdés merül fel. Az tavaly óta letisztult, hogy kakaót sem iszom, de vajon a kekszek, rágcsák beleférnek-e? Mert az édességekről nem (csak) azért mondok le, mert egészségtelenek, hanem főleg azért, mert a ún. comfort foodot szeretném kiiktatni. Tehát azokat a teljesen felesleges falatokat, amiket itt-ott, így-úgy bekapok napközben, délután az irodában, vagy otthon olvasás közben, vagy csak mert épp olyanom van. Azok a dolgok, amikből ha ki van előttem bontva egy csomag, akkor addig eszem, amíg van. És ez ugyanúgy vonatkozik sajnos a nem édes kekszekre.

Hmmm. Nem tudom, mennyire legyek szigorú önmagamhoz.

Meg nem is tudom pontosan, miért fontos ez. Azt hiszem, vallás ide vagy oda, kell az évben egy időszak, amikor kicsit rövidebbre fogjuk a pórázt az elkényeztetett egónkon. És ha ez kulturálisan, az évkörön belül meg is van támogatva, akkor könnyebb. Nekem, legalábbis. Körülhatárolható, várható, készülhetek rá.

Egyébként is fontosak ezek a visszatérő dolgok az évben. Megnyugtató rá várni, kicsit begörbül a rohanós, lineáris világszemlélet, és nem az idő esztelen múlását figyeljük, hanem az év mindig ismétlődő ritmusát. Jövőre nem hagyom ki a farsangot sem, ha törik, ha szakad, megyek álarcosbálba, mert az kell, és most is hiányzott. Utána meg böjtölök. Mint mindig.

 

4 komment

Címkék: böjt

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr82725367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cafephilo 2011.03.09. 23:36:33

Kedves nyakas kálvinista!-:)

A böjtről az Ószövetség ezt mondja:
„Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!” (Ézsaiás könyve 58, 6-7).

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.03.10. 10:37:38

@Cafephilo: na, erre irtam egy hosszabb választ, de aztán rájöttem, hogy talán félreértettem a szándékod a kommenttel.

Mindenesetre elolvastam az egész szakaszt, es átgondoltam, mennyíre vonatkozik ez rám. És levontam a tanulságokat is, amik nem férnek egy kommentbe. de röviden talán olyasmi, hogy a fentiekre böjtön kivul is törekszünk. Versengeni nem próbálok, de kevesebbet veszekedni igen, bár ez megint nem (kéne, hogy) összefüggjön a böjttel.

Cafephilo 2011.03.11. 00:25:39

Kedves szeretett N.H.-né(nk)!-:)
Csak annyi történt, hogy a böjttel kapcsolatos írásodat illetve az összes böjttel kapcsolatos kommentet elolvastam, és utána kiváncsi lettem, hogy mit is ír erről a Biblia… nekem az összes böjttel kapcsolatos igevers közül ez tetszett a legjobban és úgy gondoltam, hogy megosztom Veled illetve mindenkivel ,aki a böjt témakörben kommentelt.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.03.14. 09:46:09

ok, bocs, úgy tunik, kicsit túlreagáltam :) de legalább én is elovastam :) köszi
süti beállítások módosítása