Lassan készülnek az írások a posztgyárban, a késésért szíves elnézésüket kérjük.

Szóval négy éves lett a kisfuszulyka, méltósággal viseli a korát. Persze ezer éve tervezgette már a napot, a tortáját, az ajándékait, a vendégeket, miNDeNt, de aztán örült bárminek, ahogy van. Mert egy ilyen rendes gyerek. A nagy tervezgetésben olyat is mondott, hogy virágot fog kapni, „.. és én úgy fogok neki örülni, hogy a szemem is fog örülni“. Úgyhogy, mivel pont Tszm-en voltunk, a kertben frissen vágott fehér rózsával ébresztettem, ő meg beváltotta az ígéretét, és még a szeme is örült. 

Megnyúlt, bár lemérve csak 102 centi, de már eléri a liftben a kettes gombot (és meg is nyomja :D), és csak úgy beugrik egyedül a kádba, meg leveszi a magasabb polcokról is, ami kell, és közben borzasztóan büszke magára. Meg persze én is rá.

Nagymozgásban még mindig egy kicsit lassabb a többinél, de sokat ügyesedett, gyorsult a futása, felmászik, ugrál, leng, kapaszkodik, szóval nem aggódom. És sokat táncol, nem tudom megítélni, mennyire ügyesen, de még az új óvónőknek is feltűnt, hogy milyen átéléssel, a kisujja utolsó percéig.

A rajzolása meg főleg ahhoz képest változott rengeteget, hogy 3 hónapja a (régi) óvónő még aggódva suttogta nekem az oviban, hogy nagyon le van maradva a gyerek, mert nem rajzol, nem színez. Hát most meg direkt az apróságokra megy rá, és színezi ki gyönyörűen (nem mentem ki a vonalból, látod?), és apák napjára ezt készítette Táltos Bandinak:

img_5847.jpg

Egyébként az új óvónő szerintem nagyon jót tett a csoportnak, rengeteget foglalkozik velük, sokat kreatívkodnak, még zárás elött pár perccel is nagyban festenek hatalmas képeket mindenféle technikával. És nem csak úgy összevissza, hanem témára lebontva egy hétig pl minden a lepkékről szól, eltáncolták, hogy kikel a bábból, lerajzolták, kiszínezték, meséltek róla, aztán elmentek a Schmetterlinghausba pillangókat nézni. Most a növényekről van szó, babot csíráztattak, rajzoltak, színeztek, színes vízbe rakott rózsát figyeltek.  Lehet, hogy ez a normális, de nálunk újdonság. Remélem, bírja majd a kiscsaj óvónő az iramot, egyelőre nagyon lelkes. A régi óvónőnek némileg megroggyant az egészsége, így az utóbbi félévben a minimálison túl nem sok mindent csinált. A múltkor Lili – egyébként is sírós kedvében kicsit hiányolta („Angela volt a legjobb tanítónő, brühühühü”), de szerintem megvagyunk nélküle. Inkább Angela anyukája hiányzik, aki a dadus és szakácsnő is volt egyszemélyben (ez egy ilyen háromgenerációs családi oviként működött, a másik óvónő Angela lánya volt, de mindenféle –nyomós- okok miatt átadták az üzemeltetést egy ovi-hálózatnak).

 

Ja, és Tündér Lili elkezdett írni, bár olvasni még nem tud. :D Folyton ír, papírra, homokba, a kezembe, a levegőbe. Egyelőre a LILI, APA, PAPA, MAMA mennek neki remekül, és a mi keresztnevünk némi rákészüléssel, de például a múltkor az oviban ráírta a nevét egy papírra, aztán visszakérte, és odabiggyesztett még egy É betűt. Mert LILIÈ. Nyilván.

Az viszont irtó vicces, hogy olvasni mindezek ellenére sem tud, amit ír, azt utána nekem kell felolvasnom ;D. De mindegy, hát majd csak az is meglesz, nem erőltetjük.

Ezt se, meg úgy általában semmit se. De valahogy mégis ráragad a sok okosság, például tud angolul. Kérdezte az óvónő, hogy otthon angolul tanítjuk-e, mert az indiai kislánnyal (nem a régi barátnőjével, ez most egy új) angolul játszik, hallotta, és csodálkozott is. Nem tudom, mennyit tud, de a múltkor hallottam, hogy a kádban játszik a legófigurákkat: I need help! Please! I need help! Kérdezem, tudja-e, mit jelent az „ I need help”. Azt mondja, háát, hogy akarok segítséget. Ennyike.

A németet a magyarral egyelöre csak otthon keveri, Tszm-en simán csak magyarul beszél, mondjuk ott kevesebbet is mesél az oviról. Fogalmam sincs, mennyire kéne már tudnia, és mennyire tud igaziból, de igyekszem nem parázni rajta. Azért azt hallom, hogy teljes mondatokban beszél, meg azt is, hogy az új óvónénikkel most ez is megugrott.

Magyarul néha csak körülírja a dolgokat, és a „nincs“ is „nem van“ a legtöbb esetben, de például tud magázódni, ami nekem tökre tetszik. A boltos játékban tanulta meg, de amikor iskolásat vagy doktorosat játszuk, akkor is használja.

Az igazi boltban is elég fiygelmes, például általában el szokott köszönni, az ott dolgozók nagy örömére (és derültségére :D)

Langyos vízben fürdik (nekem az konkrétan hideg), állítólag azért, mert jégkirálynő lesz, és most szokja a hideget. Tb-vel a termálfürdők lelkes hívei vagyunk, szóval #nemamilányunk.

 

  • Anya, szeretnék mondani valamit. Anya, szeretnék mondani valamit. Anya, szeretnék mondani valamit. Anya, szeretnék mondani valamit.
  • Igen, kicsim?
  • Semmi, ez csak egy mondóka volt.

 

Most kezdte értékelni a ritmust, és (ennél azért szofisztikáltabb) mondókákat gyárt (a mosogatógép kipakolásánál pl minden evőeszköz kapott ilyesmit, hogy Kiskanál, kiskanál, hová tegyelek, kiskanál? Itt a helyed kiskanál, megtalálunk majd, kiskanál

Könnyű vele, mert minden rosszaság elött bejelenti, hogy anya, most ne nézz ide :D

Apukám kihozta neki az egyik tyúkját, hogy simogassa meg, így mesélte: a tyúk olyan félős szívű volt, de nagypapa megfogta, hogy nem menjen el vándorútra

Szóval cuki, na. Már négy éve.

img_5630.jpg

ajándékbontogatás családi körben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr298865580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDominika 2016.07.04. 14:55:58

Boldog születésnapot neki utólag is!

Gem 2016.07.13. 12:58:13

Örülj neki, hogy "nem van"-t mond, az azt jelenti, hogy kész (az adott) nyelvtani szabály a fejében. Először "nincs"-et mondanak, aztán "nem van"-t, aztán majd megint "nincs"-et, és ez megy az összes szabállyal és kivétellel egyesével. (pl. lovat -> lót -> lovat és hasonlók)

Ziebi31 2016.08.12. 22:10:42

Hu hát teljesen lemaradtam, utólag is Istenéltesse a nagylányt. :)

Nálunk a nincs az a "no van. :D
süti beállítások módosítása