TáltosBandi 2009.05.27. 23:27

sznob-e vagy ?

"...a magyar nyelvben a sznob szó használata valahogy úgy változott, hogy ma már egyáltalán nem eredeti célját szolgálja. Nem arra való, hogy használója egy tényleg nevetséges embercsoportról megvetően nyilatkozzon, hanem éppen ennek a használónak a begyepesedett idegenkedését demonstrálja mindentől, ami idegen, érthetetlen és egy kicsit irigyelt is. És minden esetben azt próbálja leköpni, aki vagy máshogy költi a pénzecskéjét, vagy egyszerűen csak mást szeret, mint a sznobozó.

Még egy csavar, hogy sznobozni Magyarországon nem - illetve nem csak - a szegények/buták/elesettek szoktak, tehát a jelenség nem korlátozódik azokra, akiknek személyes szerencsétlenségükből kifolyólag még megbocsájtható is lenne, hogy elkeseredettségükben céltalanul rúgkapálnak. Hallottam én már kiemelten jómódú banki alkalmazottat egészen átlagos belvárosi éttermet lesznobozni, csak mert ott egyrészt van négyezer forintos főétel, a vendégek jelentős része pedig drága autókból száll ki. A tény, hogy ott remekül lehet enni, cseppet sem számított. Olyan nőt is ismerek, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán már azért le lett sznobozva, mert túl színes ruhákat viselt. Sznob, aki egyszerre öltözködik divatosan és a magyar tömegből kirívóan, és különösen sznob, aki a magyar közízléstől radikálisan eltérő jellegű kultúrtermékeket fogyaszt.(...)

Aki sznob, és persze van ám itt bőven ilyen is, az legyen is szépen sznobnak nevezve. Bár a szó lepusztultságát elnézve úgy tűnik, kénytelenek leszünk erre a világ nyelvei közt szinte egyedülálló módon új kifejezést alkotni, ha már jeles nyelvújítóink pont erről nem gondoskodtak. Addig pedig mindenkinek, aki minden pénzét francia sajtokra, német vonósnégyesekre vagy angol öltönyökre költi, adjuk meg a neki járó tiszteletet. Lehet, hogy csak menő az ízlése."

Bede Márton : Sznobozni nem menő

 

Ha a kedves olvasó azt hiszi, hogy könnyen sznobbá válhat csak mert olvasott már Coelhotól bármit, vagy halgatott az elmúlt egy évben élőben operát nagyot téved.

A sznobságnak komoly ára van. Összeállításunkból megtudhatja, hogy vajon ön sznob-e ?

 

Hányszor nyaralt ön az Abu Dhabiban található Palace Hotelben?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. A nászutunkon.

2. Minden évben egyszer.

3. Ott lakom.

 

Hány darab Brioni vagy Zegna öltönye van ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Egy-egy darab.

2. Tucat.

3. Fogalmam sincs mert a régebbieket minden évben bezsákolom és kirakom a kuka mellé.

 

Hány darab A.Lange & Söhne órája van ?

 

1. Egy.

2. Hét. A hét minden napjára egy.

3. Háromszázhatvanöt.

 

Amennyiben önnek háromnál kevesebb 3. számú válasza van, akkor ön nem sznob, csak szeretne az lenni. Ciki.

 

Kivételek azonban mindig akadnak. Amennyiben ön vette meg a képen látható Ferrari 250 GTO-t, mintegy ötmilliárd forintért, és licitált az "1" rendszámért két és félmilliárdért, akkor még nincs veszve minden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közepes sznobokat megmentheti az alábbi 524 millió forintba kerülő Iphone.

(A Vertu vérciki.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ha ön kezdő sznob akkor megelégedhet azzal is, ha a fogadásokon a hidegtálat Birkin táskába lapátolja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó sznobulást, és kezdjen el gyűjtögetni, ugyanis a fenti hotelben egy egyhetes nyaralás 200 millió forintba kerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr671147930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

missMarple 2009.05.28. 00:26:57

* Sznob az, aki sznobra gondol.

* "Ernie, a zongorista egy nagy, kövér néger. Iszonyú sznob, alig beszél az emberhez, hacsak nem valami nagy fejes vagy híresség az illető, viszont zongorázni, azt tud. Olyan jó, hogy már majdnem rossz, így van. Nem tudom pontosan, mit értek ezen, de én értem. Én mindenesetre szeretem hallgatni, bár néha az embernek kedve lenne ráborítani a zongorát. Azt hiszem, azért, mert mikor játszik, időnként egész tisztán kihallani a játékából, hogy olyan alak, aki nem beszél az emberrel, hacsak nem valami nagymenő." /Zabhegyező/

Best of the best 2009.05.28. 00:41:50

~HA azt mondom, hogy Nekem nagyon tetszene ha abban a hotelben lenne a nászutam.Mindenki lesné, minden kívánságomat.
HA a férjemnek és nekem nagyon finom anyagból, szépen megvarrva, igazi odafigyeléssel készült ruhánk lenne.
HA szívesen hordanék olyan órát, ami nagy figyelemmel lett összerakva, ami nem romlik el fél év alatt.
HA ez a sok ha igaz lenne/lehetne, akkor félig már a sznobok táborába vagyok?
LEHET??? ;-)

Best of the best 2009.05.28. 01:03:25

~A Magyar Kislexikon meghatározása szerint: SZNOB „Az előkelőket vagy a szellemi élet kiválóságait majmoló, hozzájuk dörgölőző személy”.

missMarple 2009.05.28. 09:57:47

@Best of the best:
*sznobizmus - Angol feudális kollégiumokban a nem nemes ifjak neve mellett a s.nob (sine nobilitate) jelzés állt. A rövidítésből idővel jelző lett; a meg nem alapozott tudást, a finnyáskodó előkelősködést jelezték ezzel. Meg nem értett dolgokat dicsérni, sznob módjára viselkedni faragatlanság, a legjobb esetben is finomkodással leplezett embertelen közönyt takar.
/Tar Károly :Illemszótár/

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2009.05.28. 12:03:20

@missMarple: de jo miss Marple, ezt a sine nobilitate dolgot nem tudtam (sznob-e vagyok, ha finomkodassal leplezem muveletlensegem?)

hbogi87 2013.05.11. 16:29:52

Azon gondolkoztam, hogy ha lenne is annyi pénzem, hogy egy kicsit nívósabb boltokban vásárolhassam A MÀRKÀKAT, a mai eszemmel és élettapasztalatommal vajon megtenném-e? Arra jutottam, hogy nem.
Pedig szeretem a szép, igényes dolgokat: a szépen varrott, nem tucat-jellegü ruhákat, a finom táskákat, de talán olyan régóta vagyok már a másik oldalon ( kiszolgálószemélyzet) és annyit csalódtam már a tehetös emberekben, hogyha több pénzem lenne sem akarnék olyan lenni mint ök. Birkin táska? Hiszen olyan bárkinek lehet, akár copy is! ( Louis Vuitton-t pl.akkor utáltam meg, amikor Milánóban boldog-boldogtalan talpig LV-be csomagolva metrózott. Mer' akinek futja 650+ eurós tatyóra, annak fussa már taxira is, please!!!!)
Szóval kösz nem, nem akarok sznob lenni, inkább igényes.

TáltosBandi 2013.05.11. 20:13:40

@hbogi87: Egyik szemem bólogatna, másik szemem inkább becsukom, mert pont ma gondoltam arra, hogy mennyivel jobb (kényelmesebb, stabilabb, könnyebb) az az exluzív cipő ami most a lábamon van, mint bármi más amit eddig hordtam. Régebben ilyenért valakit lehet, hogy lesznoboztam volna, közben lehet, hogy csak imád olyan cipőben járni amit mintha a lábára öntöttek volna. Nehéz. Minden ember ilyen kényelmes cipőt érdemelne. :)
süti beállítások módosítása