Mikor anyukáméknál nyaraltam, az egyik tesómmal meg a gyerekeivel rákattantunk a nemezelésre. Nem is tudom, miért maradt ez eddig ki nekünk, mindenesetre napokig gyúrtuk, gyömöszköltük az anyagot, mindenféle kis és nagy projekteken dolgozva. És persze most mindent nemezelni akarok, szeretnék például egy mamuszt magamnak, meg mindenféle szép ékszert, de legfőképpen egy takarót. De nagyon. Annyira, hogy tesómmal ki is találtuk, hogy a tszm-i romos házat nem felújítani kéne, hanem egy jurtát építeni a kertbe. Imádnám. Minden pénzemet gyapjúra meg szőnyegekre költeném. Meg párnákra.

Mert az én fejemben ugye az úgy megy, hogy semmi-tudással nekiesünk, és majd tök jó lesz. Azért elolvastam a témában egy könyvet, onnan tudom, hogy nem illik szőnyegnek hívni azt, amit szeretnék, hanem takarónak, mert a nemezt nem szövik. Mert igaziból én a földre szeretnék egyet, az egyik rongyszőnyegünk helyett. És azt is tudom, hogy egy ilyen szőnyeghez sok ember kell, lelki szemeimmel már látom, ahogy összegyűlik a nagycsalád, hogy váltásban gyúrjuk a szőnyeget takarót. Ez milyen szép hagyomány lenne már, hogy mondjuk félévente csinálnánk egyet, és mindig más kapná.

Talán nem ártana egy nemezelős tanfolyam, vagy legalább valaki, aki ért hozzá, de én most a minta keresésével vagyok elfoglalva, ami sokkal fontosabb. (Meg azzal, hogy honnan lehet több kiló gyapjút szerezni.) Nem akarok nagy faksznit, nyers színen barna minta is szép lenne, valami régies, mondjuk ilyenek:

 

 

 

 

 

 

békési ködömrátét

Persze kicsit több színnel is gyönyörű:

 

 

 

 

 

nemeztakaró az ie. 5.sz-ból (Ermitázs)

Mondjuk hozzánk leginkább valami hasonló illene:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mesetarisznya logója

 

Sóhaj, sóhaj. Annyira szeretném.

Lehet fogadásokat, mikor lesz nekünk nemeztakarónk. Haladóknak arra is, hogy a hálószobába készülő festmény előtt, vagy után? Esetleg még ebbe a lakásba, vagy már máshol fogunk lakni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr973192895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nux vomica 2011.09.02. 11:23:17

pár birka tartása előzőleg? mindjárt lesz elegendő gyapjúd.
Nekem az Ermitázs-i tetszik, de nagyon....

anyahajo (törölt) 2011.09.03. 19:56:59

A schönbrunni állatkertben, a Tiroler Hofban szólsz, és félreteszik neked a legközelebbi nyíráskor. Egy barátnőm is mindig onnan szokott hozni.

vackor1b 2011.09.17. 18:47:47

Remélem mondtam, hogy megvan az esztergomi pasi címe, csak fel kéne hívni, hogy mennyi kell. Szerintem a közelben lakó rokonainkat valamikor el is ugraszthatnánk érte, hogy ne postázni kelljen, mert ebben a méretben az nem lenne túl olcsó. N., akiről meséltem, múltkor elővett egy hatalmas zsákot és közölte, hogy csak 5 kg gyapjú van benne. Szóval egy szőnyeg, ami ugyebár nem 2 kilós, hatalmas méretű lehet.
Csak szólj, hogy mikor és mennyi kell, elintézem a dolgot (itthonról talán könnyebb, mint kintről).
Az alsó minta nagyon szép, azt viszont én tűnemezeléssel készíteném, mert elég aprólékos és könnyen szétcsúszik. www.nemez.hu/m1_technika.html és kikyblogja.blogspot.com/2008/10/tnemezels.html
süti beállítások módosítása