Nem elég, hogy a mindennapokról nem írok, de még a hónapos beszámolókkal is egy hét csúszásban vagyok. Van okom rá, de tényleg. Vagy kifogásom .

Szóval, ebben a hónapban érezhetően megnőtt a szóbeli közlés iránti vágy. Párhuzamosan használja a mutogatással (egy hrabali egyoldalas összetett mondatot elmutogat úgy, hogy elsőre megértjük), de napról napra nő a szókincse. Inni, enni, est, ast (ezt, azt), baba, mama, APA, cici, néni, bá(csi) kap (esetleg kaps), kép (fényképezőgép és más néznivalók), hinta, ps (pisil), kaka, pimpim (pingvin), bagó (bagoly), zsirá (zsiráf - érdemes volt megvenni az állatkerti éves bérletet), pici (de úgy, hogy közben összecsippenti a mutató- és hüvelykujját).

Ennyi jut eszembe, de helyzetben többet használ, főleg, ha csak meg kell ismételni, és nem neki kitalálni, hogy is mondják ezt vagy azt.  

Aztán van, ami még mindig csak hangutánzó, az U-u-u (majom), a túúú (elefánt), a cip-cip-cip (madár) és a cuppogás, ha puszit kér és hop! (labda), de a hop! lehet nyuszi is (répát eszik rop-rop-rop, ugrik hozzá, hopp-hopp-hopp!, és a nyuszi ugye eddig a hangsúlyos pislogás volt, ebből is látszik, hogy van igény a szóbeli kommunikációra), vau-vau, és még vagy 10 másik állat.

TB (nekem): Lili úgy tűnik, most van a "nem"-korszakában.

Lili: Nem!

Amennyire eddig akkor is bólogatott, ha nem értette pontosan, miről van szó, nehogy kimaradjon valamiből, most annyira tagad mindent. Végletekig tudjuk a nem! de! párbeszédet folytatni, szerencsére, ha muszáj, akkor azért előbb-utóbb megcsinálja. A múltkor meg nem engedtem, hogy  a nyakam helyett a fejemen utazzon (az édes, legdrágább, legaranyosabb apukája bezzeg megengedi), erre nem sírva kiszaladt a világból, mint az egyszeri gyerekek, neem, az méltóságán aluli lenne, ő egyszerűen elsétált, határozott léptekkel, lilisen nyugodtan. Úgy harminc méterre állt meg először, aztán az utca végében megfordult és visszajött. 

Rájött a telefonálás lényegére, ezen az okostelefonokon ráadásul kép is van a szám mellett, szóval abszolút tudja, kit hív . A skype is jó neki, mindig végignézzük, ki van online, kit lehet hívni vannak kedvencei, akiket napközben is emleget (Anna! Mimi!) Azért résen kell lennem, mert simán tudja, mit kell megnyomni, nem tart igényt a segítségemre. A múltkor repülős módban  volt a telefonom, hogy ne hívogasson bárkit, de visszaállította.

Ebben a hónapban úgy tűnik, elkezdett enni, az eddigi napi 3 falatot most egészen emberséges tízóraik, ebédek és vacsorák váltották fel, és most többet és ügyesebben mozog, gondolom, van összefüggés. Ettől függetlenül többet szoptatom, mintha újszülött lenne, teljesen rá van kattanva, nem tudom, mikor lesz vége. 

A körtalakú fekvős hintát állva szeretné hajtani, mint a nagyok, de fogni kell a kezét, mert a karja még nem elég hosszú, hogy mindkét oldalt kapaszkodjon. A nagy, 2 méteres csúszda létráján felmászik (háturól kicsit azért tartani kell, nagyon távol vannak a fokok), és egyedül le is csúszik. Az idei tavasz felfedezettje és abszolút nyertese viszont egyértelműen a homokozó.

(ismerős zörej a konyhából)

én (bekiabálok): Lilikém, kiöntötted a vizet?

Lili: Ki.

Már régebben is gondolkodtam rajta, hogy ha elkezd beszélni, kevesebbet fogom látni, mert nem kell mindig néznem, úgyis megértem, mit akar. Valószínűleg erre ő is rájött, mert egyre többet irányítja magára a tekintetem, az államnál fogva. Nincs édesebb, mint a méz, ki mit szeret, arra néz.

Nehéz a kis dolgokat mondatokba foglalni, de rengeteg irtó cuki kis dolga van. bohóckodik, táncolgat, mórikálja magát, vicceseket talál ki, és kacarászik rajta. 

A villamoson, vonaton, utcán, boltban folyamatosan ismerkedik, és ha végre rá figyelnek, akkor úgy csinál, mintha ő lenne a világ legfélénkebb kisbabája, belebújik a karomba, elbújik a szoknyám lábam mögött. 

 utcán.JPG

 

utcán2.JPG

A mutatóujjával nagyon tud magyarázni. A kabát alól kilógó piros olvasó egyébként az én nyakláncom

Kalap még alváshoz is kell néha, karkötő, nyaklánc, felnőtt-cipő, kendő, krém, smink (akár a kézfejre) alap.

 sötét pillantás.JPGsötét pillantás a homokozóban (a sapka anyahajótól)

apu hod med be.JPGApu hod med be - tavaly ilyenkor vettük a bérletet az állatkertbe, minden centje megérte
 

pimpim.JPG

pimpim! a Stadtparkban

 reggeli hírek.JPG

Reggeli hírek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eloretolthelyorseg.blog.hu/api/trackback/id/tr355944820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyaronpirostelenkek 2014.04.05. 11:11:33

Hát ez a "reggeli hírek" mindent visz!!!! :DDDDDD
Az ember gyereke tényleg azt csinálja, amit rajtunk lát:))
Nagyon cuki, ahogy kapaszkodik APÁba:))

nyaronpirostelenkek 2014.04.05. 11:16:41

Ja a kezdőbekezdéshez csak annyit, hogy tudom én, ha az ember kitalál magának egy mércét, akkor az a mérce és kész, bárki bármit mond, mégis kikívánkozik belőlem, hogy az összes (ÖSSZES!) kisgyerekes ismerősöm közül Te vagy az egyetlen, aki ilyen szorgosan írja a mindennapok-hónapok eseményeit:)) pedig sokan elhatározták, ebből gondolom, hogy nem olyan egyszerű, büszke vagyon Rád, hogy Neked sikerül:))

nyaronpirostelenkek 2014.04.05. 11:18:13

Vagy még jobban mondva büszke lehetsz magadra, hogy sikerül.:)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2014.04.05. 11:51:12

@nyaronpirostelenkek: KÖÖÖÖÖÖSZ! :) csak én néha a saját életem eseményeit is szeretném írni :))

FilotásLili 2014.04.06. 21:10:18

Ahogy az apjába kapaszkodik..olvadozik minden nőnemű olvasó.

Zazálea 2014.04.09. 14:25:18

hiányolom az összefoglaló szót, de majd mi kimondjuk: tüneményes. egyszerűen az. és élőben még inkább...

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2014.04.10. 07:50:36

@Zazálea: köszi az összefoglalást :) de legalább voltak képek, az is valami, nem?

nux vomica 2014.04.10. 14:22:35

@Nils Holgersonné: Ha nem vetted volna észre, íródik!

nux vomica 2014.04.10. 14:24:48

A sötét pillantás a homokozóban tán csak nem annak szól, hogy már megint haza kell menni?

Nagyon köszönjük a hosszú beszámolót és persze a színésznő képeit is!

Gem 2014.04.11. 21:56:18

Látszik, hogy lány: sokkal több cipője van, mint a szamurájnak. És még ha a felnőttcipőket is beleszámolnám...

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2014.04.12. 21:34:05

@nux vomica: a sötét pillantás a fényképezésnek szólt, mikor lehet már játszani menni?? :)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2014.04.12. 21:36:40

@Gem: te figyi, a Lilinek konrkétan egy cipője van, ez a piros, a lábán. Na jö, volt egy bélelt téli, de ha jól emlékszem, a szamuráj is csizmában volt télen... Szóval (egyelőre) nincs több cipője. Bár a múltkor is alig bírtam kivonszolni a boltból, ahová csak nézelődni mentünk be. Begyűjtött jó párat, hogy melyiket akarja felvenni, és kifelé még a magassarkúaknál is levágott egy vágyakozó sóhajt.

málnabálna 2014.05.27. 19:28:21

@Nils Holgersonné: nő a javából!! LiliBoginak 3,5 évesen asszem több cipője van, mint nekem egész gyerekkoromban! Cipőcske kultusz van, kérem! Piros cipő vmi álom! Imádom a pirosat!
süti beállítások módosítása